В категории:Екология / Общество

„В Давос ще кажем на световните лидери да се откажат от бизнеса с изкопаеми горива“

Предотвратяването на катастрофа би било най-доброто бизнес решение, което биха могли да вземат участниците в икономическия форум за 50-годишното му съществуване. Искаме от тях да спрат инвестициите в изкопаеми горива не след 30, 20 или дори след 1 година, а веднага, пишат Грета Тунберг и още 20 млади климатични активисти от целия свят

Грета Тунберг и други*, „Гардиън“

Само преди няколко дни навлязохме в ново десетилетие. Десетилетие, в което всеки месец и всеки ден ще бъдат абсолютно решаващи при вземането на решения как ще изглежда бъдещето. В края на януари световните политически и бизнес лидери ще се съберат в Давос за 50-годишнината на Световния икономически форум.

Младите климатични активисти и участници в училищните стачки от цял ​​свят ще присъстват, за да окажат натиск върху тези лидери.

Изискваме на тазгодишния форум участници от всички компании, банки, институции и правителства, незабавно да спрат всички инвестиции в проучването и добива на изкопаеми горива, незабавно да прекратят всички субсидии за изкопаеми горива и незабавно и напълно да се откажат от тях.

Не искаме всичко това да бъде изпълнено до 2050, 2030 или дори до 2021-ва година. Искаме го сега. И имаме предвид веднага.

Ние разбираме и знаем много добре, че светът е сложен и това, което искаме, може да не е лесно. Но климатичната криза също е изключително сложна и това е спешен случай. В спешен случай излизате от зоната си на комфорт и вземате решения, които може да не са много удобни или приятни. И нека бъдем ясни – няма нищо лесно, удобно или приятно в климатичната и екологична извънредна ситуация, в която се намираме.

Младите хора биват подвеждани от по-възрастните поколения и от властите. За някои може да изглежда, че искаме много. Но това е само най-малкото от усилията, необходими за започване на бърз устойчив преход. Фактът, че през 2020 г. това все още не е направено, е откровено казано позор.

Не само това, но след Парижкото споразумение от 2015-та година, 33 основни световни банки колективно изляха 1.9 трилиона долара в изкопаемите горива, според доклада на Rainforest Action. МВФ стигна до заключението, че само през 2017 г. светът е вложил общо 5.2 трилиона долара за субсидиране на изкопаеми горива. Това трябва да спре.

Светът на финансите носи отговорност за планетата, хората и всички други видове, които живеят на нея. Всъщност би трябвало да е в интерес на всяка компания и акционер да гарантира, че планетата, на която живеят, ще процъфтява. Но историята не показва готовност на корпоративния свят да поеме отговорност. Така че отговорността се пада на нас, децата. Призоваваме световните лидери да спрат да инвестират в икономиката на изкопаемите горива, която е в основата на тази планетарна криза. Вместо това те трябва да инвестират парите си в съществуващите устойчиви технологии, изследвания и възстановяване на природата. Краткосрочната печалба не трябва да коства дългосрочна стабилност на живота.

Темата на тазгодишното събиране в Давос е „акционери за един сплотен и устойчив свят“. Според уебсайта на форума световните лидери ще се срещнат, за да обсъдят идеи и да подобрят глобалния ни напредък в борбата с климатичните промени. Нашата молба към тях не би трябвало да е натрапчива, след като твърдят, че разбират и приоритизират тази спешна ситуация. Всичко по-малко от спиране на инвестициите в производството на изкопаеми горива, би било предателство за самия живот. Продължаването на досегашната бизнес практика се превръща в престъпление срещу човечеството. Изискваме лидерите да се нагърбят с отредената им роля и да се сложи край на тази лудост. Нашето бъдеще е поставено под въпрос – нека бъдем тяхната инвестиция.

* Тази статия е в съавторство с младежките климатични активисти Жан Хинклиф, Австралия; Даниел Ферейра де Асис, Бразилия; Джоел Енрике Пенья Паничине, Чили; Робин Джулиан, Франция; Луиза Нойбауер, Германия; Личиприя Кангуджам, Индия; Дейвид Уикър, Италия; Джулия Хадад, Ливан; Оладосу Аденике, Нигерия; Икбал Бадрудин, Пакистан; Аршак Макичян, Русия; Холи Джилибранд, Шотландия; Алехандро Мартинес, Испания; Изабел Акселсон, Швеция; София Акселсон, Швеция; Ели Джарл, Швеция; Мина Поханкова, Швеция; Линус Долдър, Швейцария; Ванеса Накате, Уганда; Токата Айрън Айс, САЩ

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар