В категории:Свят

Ограниченият ирански удар дава и шанс за деескалация

Техеран може да отчете, че е отмъстил за убийството на Касем Сюлеймани, докато Вашингтон би могъл да пренебрегне атаката над базите си в Ирак, която бе до голяма степен символична 

Останки от иранска ракета, паднала в Ирак.

“Жестокото отмъщение”, което Иран обеща за убийството на генерал Касем Сюлеймани, бе официално известено тази нощ, когато две вълни от ракетни атаки удариха бази в Ирак, приютяващи щатски военен персонал, пише Guardian.

Тези удари дават възможност на ястребите в администрацията на Доналд Тръмп да ескалират още повече конфликта с Иран – но също така предоставят потенциален път за излизане от кризата.

Иранските атаки заложиха най-вече на символиката. Ракетите бяха изстреляни в 1.30 ч. през нощта – в същия час, в който нареден от Тръмп удар с дрон уби Сюлеймани в Багдад в петък сутринта. По време на атаката ирански правителствени съветници и полу-официални медии пуснаха туитове с иранското знаме, имитирайки първия туит на Тръмп след като се разбра за смъртта на иранския генерал. Иранската революционна гвардия нарече операцията “Мъченик Сюлеймани”. Видео кадри от изстрелването бяха излъчвани по иранските медии,

Засега обаче изглежда, че атаките са били внимателно калибрирани така, че да се избегнат жертви – обстрелвани бяха бази, които вече бяха в повишена готовност.

Иранският външен министър заяви, че ударите са приключили и ги определи като самозащита в съответствие с международното право – а не като първи залп от война.

В първите си коментари след ударите Доналд Тръмп също се опита да ги омаловажи, заявявайки, че “всичко е наред”:


Ако заявленията на Тръмп за минимални щети и липса на жертви са верни, иранските удари биха могли да дадат и на двете страни възможност да деескалират без да губят престиж. Иран може да каже, че е отмъстил със сила за смъртта на Сюлеймани и да се върне към прокси военните кампании – с които се чувства по-удобно срещу значително по-мощния съперник – както и да заложи на дипломатическия натиск за изхвърляне на американските сили от Ирак.

САЩ също биха могли да отстъпят и да заявят, че ответния удар на Иран не е имал особени последствия. Това е възможно най-добрият сценарий, но той зависи от две много рискови условия: че няколкото десетки ракети наистина не са причинили жертви и значителни щети, и че ръководеният от Тръмп Бял дом ще устои на порива да отговори на свой ред.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар