В категории:Култура / Общество

Възпоменание за Любомир Левчев по неговия „Звездопът” (снимки)

Поетична вечер в памет на напусналия ни наскоро голям поет събра в НДК много творци и интелектуалци, а Йордан Караджов от „Сигнал” изпя легендарната песен „Да те жадувам”, създадена по стихове на Левчев

Йордан Караджов от „Сигнал“ изпълни легендарната песен „Да те жадувам“ по стихове на Любомир Левчев. Снимка: Къдринка Къдринова

„Нека да си мислим за Любомир Левчев като за крило, което ни издига нависоко – крило на духовния подем на нацията”, призова издателят Иван Гранитски на поетична вечер в памет на напусналия ни наскоро голям поет.

Вечерта, събрала в зала 6 на НДК много творци и интелектуалци, бе организирана от семейството на Левчев – съпругата му, художничката Дора Бонева, и техните деца – поета Владимир Левчев и художничката Марта Левчева.

Възпоменанието бе на 43-ия ден от кончината на незабравимия автор на стихосбирки като „Звездите са мои”, „Дневник за изгаряне”, „Самосъд”, „Метроном”, „Небесен срив”, „Самосън“, „Носачи на мълнии“ и т.н. Заглавието на поетичната му книга „Звездопът” бе избрано и като мото на вечерта.

Топли думи за Левчев каза издателката Виктория Бисерова, работила с него по издаването на трилогията му в проза „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и „Панихида за мъртвото време“.

Актьорът Валентин Ганев прочете стихове на Левчев от последните му стихосбирки.

Солистът на група „Сигнал” Йордан Караджов изпълни на живо легендарната песен „Да те жадувам”, създадена през 1981 г. по стихотворението на Левчев от 1967 г. „Недопустимост”.

Най-вълнуващите моменти дойдоха от излъчените на видеостена кадри от филми на БНТ за Левчев, в които поетът чете свои стихове. Прозвучаха и аудиозаписи с неговия глас от фонда на БНР.

Сред гостите на вечерта, завършила с по чаша от любимото бяло вино на поета, бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и много поети, писатели, актьори, певци, художници. Прегръдки със семейството на Левчев размениха Антон Дончев, Недялко Йорданов, Матей Шопкин, Лъчезар Еленков, Георги Йорданов, Стефан Мавродиев и много други.

Съпругата на Левчев – художничката Дора Бонева, бе поздравена от вицепрезидента Илияна Йотова. Снимка: Къдринка Къдринова
Сред гостите на вечерта бяха Антон Дончев и Недялко Йорданов. Снимка: Къдринка Къдринова
Топли думи за Левчев каза издателката Виктория Бисерова. Снимка: Къдринка Къдринова
Йордан Караджов в компанията на певицата Роси Рос, поета Матей Шопкин (в дъното) и актьора Стефан Мавродиев (в гръб). Снимка: Къдринка Къдринова
До входа в залата стихосбирки на поета очакваха читателите си. Снимка: Къдринка Къдринова
Трилогията в проза на Левчев „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и „Панихида за мъртвото време“. Снимка: Къдринка Къдринова
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар