В категории:България

Анонимен сигнал: Работим като роби, без почивка, сигурност и при куп нарушения

Работа по 14 часа на денонощие, незаплатен нощен труд, укриване на осигуровки, удържане на възнаграждения, липса на съблекалня, място за отдих и време за почивка – това са част от условията, с които са принудени да се съобразяват служителите на верига ресторанти във Варна, които изпратиха писмо до редакцията ни, тъй като са отчаяни от липсата на действия на отговорните институции

Снимка: Pixabay.com

Анонимен сигнал до редакцията на „Барикада“ от работници в популярна верига ресторанти във Варна разкрива, че десетки служители стават жертва на трудова експлоатация, а контролните органи не си вършат работата и допускат от години куп нарушения.

„Ще Ви помолим за анонимност, тъй като се страхуваме от нашите работодатели! Те имат власт над всеки и всичко“, започва писмото. Въпреки че изрично подчертават, че вече са изгубили доверие в Главна дирекция „Инспекция по труда“, сигналът им е изпратен до представители на КТ „Подкрепа“, на които се доверяват, въпреки че нямат синдикална структура, а от тях е препратен до Инспекцията по труда. В сигнала до ИА „ГИТ“ е споделено и името на веригата ресторанти.

В писмото се посочва още, че малка част от работници познават правата си, което дава възможност на техните работодатели „да правят с нас каквото си искат“. Икономическата ситуацията в града и факта, че условията не са много по-различни и при други работодатели в сферата на ресторантьорството, принуждават заетите в сектора да стават доброволни жертви на експлоатацията и често да се примиряват с тежките условия. Други, които опитват да се борят с тях, са отчаяни от бездействието на институциите.

Пред „Барикада“ авторите на писмото разказаха, че и преди са подавали сигнали за нарушения, но ситуацията не се променя. Затова са решили този път да опитат да дадат повече публичност на случващото се.

„Работим по 13-14 часа на ден, понякога даже не ни се полага почивка за седмицата. За тези часове евентуално може да излезем за по пет минути почивка. Платена отпуска не ни дават, както е по договор. Периодично подписваме, че сме били в неплатен отпуск, а всъщност не сме били. Изпращат по-опитните служители от един от своите обекти в друг. Изсмукват ни силите и после с лекота ти показват пътя“, продължава писмото.

Работодателите „често сменят името на фирмата и ни карат да преподписваме договори с новите им фирми. Така служителите са постоянно в шест месечен пробен период“ – добавят те.

„Подписваме договори за минимална заплата. Къде се е чуло и видяло готвачи да вземат такава ниска заплата? Когато минава Инспекцията по труда ни предупреждават какво да говори и пишем, но инспекторите така или иначе не питат нас и не ние пишем от наше име. Пишат управителите от наше име“, оплакват се служителите.

Според сигнала, едно от най-ужасните неща е липсата на съблекални в обектите на крайбрежната алея. Така служители били принудени да се преобличат по коридорите или ъглите, към които пък са насочени камери. Те са възмутени, че инспекторите са наясно с разположението и площта на заведенията, но се правят, че не забелязват липсата на място за преобличане.

„Тоалетните ни също са общи. Тъй като не ни се полага почивка ние нямаме място където да почиваме. Имаме денонощен обект, в който ние работим нощни смени, но никой не ни плаща за нощен труд“, се посочва още в писмото.

„Да не забравим криенето на данъци и осигуровки. По карта превеждат колкото си искат, а останалото на ръка. Всеки месец ни удържат за минуси от ревизии и си намират причини, за да ни глобяват и удържат от парите, които ни дължат“, завършва писмото.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар