В категории:Рикошет

Див популистки отговор на „дивия популизъм“

Бойко Борисов при Слави Трифонов, който от години пробутва абсурдната популистка идея за премахване на партийните субсидии. Снимка: slavishow.com

Поредната абсурдна ситуация се разиграва в българското политическо пространство тези дни. Буквално в рамките на часове премиерът Борисов реши, а депутатите му задвижиха по установения ред, една от най-вредните популистки „дъвки“ у нас – премахването на партийните субсидии. Защото 1 лев на глас си е фактическо премахване на субсидията.

Дали размерът от 11 лева на глас е много или малко е съвсем отделен въпрос, който може и трябваше да се решава спокойно, след сериозен обществен дебат, сравнение с други държави, пресмятане на финансовите нужди за стартиране и развиване на политически субект и така нататък. Дали в сегашната система има пробойни в закона, които позволяват харчене за нужди, различни от честното и открито финансиране на политическа дейност – това също е важен и необходим разговор.

Съвсем отделен въпрос беше и връщането на надплатените пари за партийни субсидии, но двете теми не биваше да се смесват. Впрочем, въпросното връщане също беше задвижено по законов ред и всичко на този етап трябваше да спре до тук.

Но нищо от това не се случи. Като на шега намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев вече е прието на първо четене от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Късно снощи Борисов, в типичен стил – раздразнен от онова, което е чул някъде по телевизията – взел решение, на сутринта събрал министрите (не се съобщава дали сам им е вдигнал ръчичките), те гласували, написали и изпратили в парламента законопроекта, комисията се събрала извънредно и веднага го приела.

В други случаи за далеч по-безспорни промени, подобна процедура трае седмици, но не и когато Борисов реши да бори „дивия популизъм“ с… див популизъм. Ето какво съобщава бюджетар №1 на ГЕРБ – председателят на бюджетната комисия, малко след приемането на поправката:

„Ние от ГЕРБ сме изразявали позиция, че субсидирането на политическите партии от държавата е гаранция за това тези партии да съществуват и да се борят за идеите си. И ние нямаме друго разбиране. За съжаление обаче, дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения“.

Казано иначе – да, съгласни сме, това решение е вредно и лошо, то е див популизъм. Какво ще сторим? Ами… ще го приемем. Защото сме диви популисти.

И защото, в крайна сметка, това предложение няма да навреди точно на нас. Ние вече имаме доста натрупани пари в сметките. Ние имаме мастити бизнесмени, чиито интереси браним, по чиито балове им обещаваме да не ги закачаме, а те ни се отблагодаряват… сещате се как. Ние служим на едрия бизнес, той служи на нас – по дяволите да върви законовото субсидиране на политическата дейност през бюджета.

Партийните субсидии са единственият шанс на нов, независим от олигархични интересни, автентичен политически проект. Легални средства от бюджета са единственият ти вариант, ако не си готов да взимаш под масата пари от бизнесмени, които после ще искат да им върнеш. Само с пари можеш:

– да платиш наема на клубче в Силистра, Смолян или където и да било далеч от твоя град, за да има къде хората от съответния град да идват, за да представят своите проблеми и оплаквания
– да платиш за зала, когато искаш да направиш среща с много хора накуп
– да напечаташ плакати и брошури
– да платиш поне минимални средства на някой, за да изгуби деня си и да ги раздава
– да платиш поне минимални средства на някой, който да поддържа клуба в града
– да си платиш бензина и спането, когато обикаляш страната, за да можеш да се срещнеш с хората
– да си платиш участието в медиите наравно с онези, които мразиш, но единствено тях гледаш отново и отново

И така нататък, и така нататък… Можем да изброяваме до безкрай защо ти трябват средства, за да се конкурираш в политическото пространство на България с онези, които искаш да свалиш от власт.

Успех на всеки без легални средства от бюджета (така омразната субсидия)! Предстоят му много почуквания на вратите на олигарси и връщане на услугата после.

И всичко това за няколко десетки милиона годишно, които са капка в океана на държавния бюджет и абсолютно незначителни на фона на всички схеми за източване и ощетяване на обществото. За субсидии на всички партии през 2019-та година бюджетът ще отдели около 30 млн. лева. Само абсурдният ремонт на столичната ул. „Граф Игнатиев“ вече струва почти толкова. Бюджетът на МВР за същата година (и всяка преди това) е един милиард и половина лева – сами разделете 1.5 милиарда на 30 милиона. На Министерството на отбраната – 1.8 млрд лева. И така нататък…

За пореден път обществото ни е подхлъзнато да ръкопляска на действия и промени, които всъщност вредят на собствения му интерес, а не на онези, които то си мисли, че „наказва“. Подхлъзнато от див популизъм.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар