Първи май – между празника и протеста (фотогалерия)

Две големи шествия – на синдиката „Подкрепа“ и на БСП, преминаха по улиците на София в Деня на труда

Протестни шествия и митинги, музикални прояви, начало на предизборната кампания, акция с плакати на ключови булеварди – тези и други събития маркираха отбелязването в България на Международния ден на труда – 1 май.

Два митинга се състояха в София – на КТ „Подкрепа“ и на БСП, като първият завърши с рок-концерт в столичен парк, а вторият – с протест пред Министерски съвет и откриване на кампанията на партията за европейските избори.

Първомайското шествие на един от двата национално представителни синдиката започна от площада пред църквата „Света Неделя“, премина по бул. „Витоша“ и край НДК и стигна до парка зад музея „Земята и хората“, където в рамките на целия ден се провежда рок-концерт.

Митингът мина под надслов „1 май – нашият празник“ и беше съпровождан от детски духов оркестър. В него се включиха няколкостотин души, сред които представители на почти всички по-големи синдикални федерации към КТ „Подкрепа“ – в образованието, въгледобива, транспорта и други.

Преди началото на концерта президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов даде думата на двама официални гости – зам.-председателя на АБВ Любомира Ганчева, която е част от листата на „Коалиция за България“ за европейските избори, и на доскорошния си икономически съветник и настоящ независим кандидат за евродепутат Ваня Григорова.

Григорова сподели, че на 1-ви май винаги съществува дилема – дали това е ден за празник или ден за протест. „Аз съм по-близо до второто“, категорична бе тя, но все пак отчете, че синдикатът има някои поводи за празник като блокирането на работодателските щения да бъде премахната добавката за прослужено време към заплатите и да бъде увеличен извънредния труд от 150 на 300 допустими часа. Чашата обаче е само наполовина пълна и предстоят още много битки, тъй като работодателските организации не са се отказали от своя дневен ред да пренапишат трудовото законодателство в България, предупреди тя.

„Ако смятаме, че можем да предотвратим всички заплахи, които стоят пред нас като работници, ако се борим и единствено у нас, а не се опитваме да върнем социалния облик на Европа, вярвайте ми, няма да стане. Корпорациите са силни, защото успяват да си взаимодействат на наднационално ниво – това е, което трябва да правим и ние. Защото ако не поставим акцента върху човека, ако не поставим акцента върху работника, България ще продължава да се обезлюдява и никакви демографски стратегии, които неглижират тези аспекти на обществения живот, няма да имат никакъв успех. Ние сме ключът към съживяването на България. Това не е празен лозунг, а истината. Защото дори и корпорациите вече трябва да са разбрали, че без хора няма държава, без хора няма печалби. Затова ясно трябва да им кажем – хората преди печалбите!“

От своя страна БСП тази година съчета традиционното си първомайско шествие с откриването на своята кампания за европейските избори, насрочени за 26 май.

След поднасяне на цветя и венци пред паметника на Незнайния воин на площад „Александър Невски” колона от няколко хиляди човека пое по улица „Раковски” и булевард „Дондуков” към „триъгълника на властта” – между сградите на президентството, парламента и Министерски съвет, където беше издигната трибуна за митинга.

Начело на колоната по целия маршрут вървяха ръководителите на БСП и партийните кандидати за Европейския парламент, които носеха дълъг транспарант с надпис „Искаме европейски доходи!”. За участие в шествието бяха пристигнали социалисти от цялата страна. Само на площад „Александър Батенберг“ бяха паркирани над 40 автобуси и много микробуси. В проявата се включиха и активисти от синдиката „Защита”.

В речите на митинга преобладаваше острата критика срещу корупцията, авторитаризма и социалното неравенство, които се ширят при управлението на ГЕРБ. В първомайската реторика на ораторите обаче липсваха критики към социално-икономическия модел, работодателите и едрия бизнес, които също имат влияние върху тези процеси.

Симпатизантите на БСП посрещнаха ентусиазирано известната журналистка, депутатка и водачка на евролистата на БСП Елена Йончева, нашумяла със своите разкрития на корупционни практики сред управляващите. Тя привлече вниманието към рисковете, които носи потъпкваната свобода на словото, по която България е на последно място в Европа. „Когато изгубим свободата на медиите, на нейно място идва диктатурата”, каза Йончева.

Депутатката също така наблегна на щетите, нанасяни на всички ни от корупцията, която според нея е „заплаха за националната сигурност”, защото източва от държавата по 11 млрд. евро годишно. Йончева добави, че срещу всеки, който надигне глас, за да изобличи нарушенията, „властта вади голямата бухалка, в каквато са се превърнали държавните институции”. Тя посочи още: „Борисов вади голямата бухалка така, както през 90-те е вадил малката бухалка”.

Ораторката подчерта също, че тези корупционни 11 млрд. евро са 22% от БВП и три пъти надхвърлят бюджета за здравеопазване. Тя даде примери и със злоупотреби в разпределянето на европейски пари за селското стопанство. В тази сфера са постъпили над 7 млрд. евро по европейска линия, като те са били разпределени между едва стотина фирми, а селските стопани в България са над 90 000.

Йончева увери, че БСП има социално-икономическа програма за излизане от това плачевно положение на държавата и че в Европейския парламент партийните представители ще се борят за въвеждането на европейска минимална заплата и пенсия.

В същия дух бе и словото на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя остро атакува управляващите по повод скандалите с имотите им и припомни, че на този фон над половин и милиона българи се чудят как да оцеляват под прага на бедността – с едва по 340 лв. месечно.

„Властта и парите победиха закона. Едноличният режим на Борисов съсипа българските институции. Бездушието уби справедливостта. Паралелната държава завзе истинската. Не със стълба като в приказката на Смирненски, с асансьори излетяха нагоре и оттам виждат, че народът живее добре”, натякна Нинова.

Тя увери, че БСП ще действа за връщане на държавността и върховенство на закона, за икономика на производството, за достъпно здравеопазване и образование, като призова: „Да си отвоюваме свободата от политико-олигархичния октопод, който е затиснал държавата и семействата ни”.

След края на митинга всички присъстващи се пренасочиха към друга сцена, където се отбелязваше Денят на левия и свободния печат. На щандове край Археологическия музей бяха представени Българска свободна телевизия, вестниците „Дума”, „Земя”, „Русия днес”, „Жарава”, „Моята вяра”, „Словото днес”, списанията „Ново време” и „Понеделник”, както и книги на издателствата „Захари Стоянов”, „Светулка”, „Българска книжица”, „Синева”, „Персей”, „Изток-Запад”, „Тип-Топ прес”и т.н.

За свободата на словото и колко е важно тя да бъде отстоявана от сцената говориха главният редактор на „Дума” Ивелин Николов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и кандидатът на БСП за евроизборите Иво Христов. Празникът продължи с изпълнения на „Тоника СВ” и Николина Чакърдъкова.

Митинг-шествието на БСП започна от храм-паметника Александър Невски и завърши на площад Атанас Буров пред БНБ.
« 1 на 38 »

Денят на труда беше отбелязан и от анархистките движения у нас. Във Варна Автономният работнически синдикат организира митинг под надслов „Солидарност и социална борба“.

В София Федерацията на анархистите в България окачи плакати, сред които „Не мразиш делниците, мразиш капитализма“, „Солидарност, равенство, борба“ и други.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар