В категории:Азия / Информации / Свят

Международен шок след осем кървави атентати в Шри Ланка

Социалните мрежи в островната република са прекъснати, за да не пречи на разследването разпространяваната по тях информация

Полицаи оглеждат пораженията от атентата в един от трите ударени луксозни хотели в Коломбо. Снимка: EFE
Полицаи оглеждат пораженията от атентата в един от трите ударени луксозни хотели в Коломбо. Снимка: EFE

Повечето световни лидери, сред които и българските президент и премиер, изпратиха съболезнования до властите в Шри Ланка, където на 21 април бяха извършени осем кървави атентата. Трагедията отне живота на над 200 души, включително и чужденци, и остави стотици ранени. Във всички изпратени до шриланкийските ръководители послания се изразява и категорично осъждане на атентатите.

Взривовете, за които се появиха данни, че вероятно са дело на терористи смъртници, прогърмяха в три католически църкви, в три луксозни хотела, в туристически комплекс край зоопарка на столицата Коломбо и при извършване на полицейска операция в жилищен квартал на града.

В трите ударени католически храмове експлозиите са станали по време на религиозни служби за празнувания днес от католиците Великден. Куполите са били срутени от взривните вълни. Шриланкийският министър на икономическите реформи Харша да Силва се е намирал в една от взривените църкви и веднага след трагедията написа в Туитър, че гледката на разкъсаните тела около него е ужасяваща.

Социалните мрежи се изпълниха с жестоки снимки на жертви на атентатите, а също така светкавично започнаха да се разпространяват версии за извършителите и апели за отмъщение. За да спрат този поток и да попречат на тиражирането на информация, която може да затрудни разследването, властите в страната прекъснаха всички социални мрежи.

Междувременно военният министър Руван Вийеварден съобщи, че вече има седмина арестувани. Точно при операция по задържане на заподозрените е станал последният, осмият атентат. Докато полицията щурмувала къщата, в която се криели издирваните, бил детониран експлозив. Така са загинали трима полицаи.

Руван Вийеварден обяви пред медиите, че на властите е известно кой стои зад атентатите, но не влезе в повече подробности. Той изтъкна: „Ще ги преследваме и ще ги заловим, независимо към кой религиозен екстремизъм принадлежат. Ще вземем мерки срещу тях, няма да им позволим да действат в страната ни”.

От все пак изтекли от правоохранителните органи данни се разбира, че основното подозрение пада върху радикалната мюсюлманска групировка National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Десетина дни преди станалите днес атентати началникът на националната полиция в Шри Ланка Пуджут Джайасундара е съобщил, че е получено предупреждение от неназовано чуждо разузнаване, че терористи смъртници вероятно подготвят атаки в страната.

От 1993 до 2009 г. Шри Ланка бе арена на ожесточена гражданска война, в която загинаха над 80 000 души. Срещу правителствените войски воюваше сепаратистката организация „Тигри за освобождение на Тамил-Илам”, която искаше създаване на собствена държава за националното малцинство тамили. По-голямата част от този етнос изповядва индуизъм, а друга част, главно в северните области на страната – ислям.

Въпреки официалния край на вътрешния конфликт, сблъсъците на етническа и религиозна основа не са спирали. През 2018 г. правителството дори се принуди да обяви извънредно положение заради сблъсъци между будисти и мюсюлмани.

При 21-милионно население в Шри Ланка живеят 70% будисти от етноса синхали, 12% индуисти, 10%  мюсюлмани и 7% християни, като от тях 1,2% са католици.

Шриланкийски войници на пост край една от взривените църкви. Снимка: EFE
Шриланкийски войници на пост край една от взривените църкви. Снимка: EFE
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар