В категории:България

Борисов предлага Данаил Кирилов за наследник на Цачева

Председателят на правната комисия в Народното събрание и бивш член на БСП ще оглави Министерството на правосъдието. БСП нарече номинацията „скандална и абсурдна, граничеща с провокация“

Данаил Кирилов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов ще бъде предложен за министър на правосъдието на мястото на подалата оставка Цецка Цачева. Това съобщи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията.

„Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм“, заяви Борисов, цитиран от „Фокус“. Заръка към Кирилов е също така общинските съветници да бъдат включени в обхвата на антикорупционния закон

До оставката на Цецка Цачева се стигна след скандала „Апартаментгейт“, който коства още мястото в парламента на Цветан Цветанов и постовете на двама зам.-министри.

Преди да бъде извършена официално промяната в състава на Министерския съвет, оставката и назначението на Кирилов трябва да бъдат внесени и гласувани от Народното събрание.

Макар все още да не е избран за министър, председателят на правната комисия едва ли ще има проблем да оглави правосъдното министерство, още повече заради отсъствието на БСП от парламента. Самият Кирилов вече влезе в новата си роля и коментира очакванията си.

„Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм. Премиерът е поставил конкретна задача в тази връзка и смятам, че с общи усилия ще се борим, за да постигнем добър резултат. Много направихме досега, признава се работата от нашите партньори от ЕК. Надявам се да стигнем до положителен резултат“, коментира Кирилов.

Данаил Кирилов е на 48 години, роден в Димитровград, завършил е „Право“ в Софийския университет. Бивш член на БСП, където влиза през драматичната 1997-ма година. В правителството на Симеон Сакскобургготски е началник на кабинета на регионалния министър от квотата на БСП Костадин Паскалев, а по-късно е избран за общински съветник от БСП. Става част от ГЕРБ малко след появата на Бойко Борисов, като заявява, че е разочарован от онова, което е видял в БСП отвътре.

БСП: Скандална и абсурдна номинация

По обед новината за номинацията на Данаил Кирилов за наследник на Цачева беше коментирана от БСП на пресконференция на партията. Зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков нарече номинацията „скандална и абсурдна“.

„Номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието е лоша новина. Тя е толкова скандална и абсурдна, че граничи с провокация. Провокация към общественото мнение, към юридическата общност, като такава. Сякаш се опитват да тестват до къде може да стигне търпението на българските граждани. За нас това търпение е изчерпано“, каза Зарков.

Според него това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система и да гарантира на гражданите ни елементарна справедливост.

„Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа. Всъщност той е точно обратното. Последните две години той демонстрира всички лоши практики на законодателството, които човек може да си представи – погазване на правилника, на всички правила за обществена обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент, дори и от експерти“, коментира Зарков.

По неговите думи Кирилов има „почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни“. „Тази целеустременост го вкарваше почти непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната ситуация“, добави той.

Номинацията на Кирилов коментира във „Фейсбук“ в подобен тон и бившият правосъден министър и настоящ лидер на „Да, България“ Христо Иванов. Според него това е ход, който издава „или наглост, или отчаяние, но във всеки случай тотална загуба на връзка с реалността и интересите на държавата“.

Партньорите на ГЕРБ в управлението обаче не се впечатлиха особено от негативните реакции по адрес на тази номинация и обявиха единствено, че по коалиционно споразумение тя е право на мандатоносителя и те едва ли ще блокират избора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар