В категории:България

Официално: Кирилов стана шестият резервен бушон в „Борисов“ 3

Парламентът гласува за броени минути рокадата в състава на кабинета, която се наложи след оставката на Цецка Цачева заради „Апартаментгейт“

Данаил Кирилов. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Народното събрание одобри за рекордно бързо време и без никакви дебати кандидатурата на Данаил Кирилов за нов министър на правосъдието. Доскорошният председател на комисията по правни въпроси и водещ законотворец на ГЕРБ наследява на поста Цецка Цачева, която подаде оставка заради „Апартаментгейт“.

Рокадата беше подкрепена с гласовете на 120 от народните представители, а 15 от ДПС бяха „против“. Имотният скандал коства още мястото на Цветан Цветанов в парламента, но не и в ГЕРБ, както и постовете на двамата зам.-министри. Засега единствено в отпуски излязоха и двама магистрати – шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Номинацията на Кирилов беше представена от парламентарната трибуна от вицепремиера Томислав Дончев, който изтъкна, че той е подходящ за поста заради „дългогодишната си юридическа практика и добрите познания в областта на българското законодателство“.

Вчера срещу тази номинация, с аргумента че няма парламентарен скандал, в който Кирилов да не е замесен, се обявиха от БСП. Те обаче продължават своя бойкот и не присъстваха на гласуването. По традиция от него отсъстваше и премиерът Бойко Борисов, но в залата се събраха почти всички останали членове на Министерския съвет.

След гласуването Данаил Кирилов положи клетва от парламентарната трибуна. За разлика от други случаи, при които вече бивши министри се връщат в Народното събрание като депутати, това няма да се случи с Цецка Цачева. Причината е, че тя не беше избрана за такава, преди да стане министър, тъй като беше изместена с преференции от листата на ГЕРБ.

Тя стана шестият член кабинета „Борисов 3“, който напусна поста си. Първи тази съдба имаше здравният министър Николай Петров, който подаде оставка на 30 октомври 2017-та след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.

Заради пътна трагедия в Своге, свързана с некачествени ремонти, оставки подадоха още трима министри – Николай Нанков – на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски – на транспорта и Валентин Радев – на вътрешните работи. Те бяха заменени съответно от Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

На 21 ноември беше освободен вицепремиерът Валери Симеонов, който след дълго чудене и първоначален отказ да го стори, подаде оставка заради скандално свое изказване срещу протестиращите майки на деца с увреждания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар