В категории:Свят

Петрогиганти наливат милиони в лобизъм срещу климатичните политики

Енергийните компании заблуждават обществеността с рекламни кампании, докато увеличават драстично инвестициите в замърсяващи производства

pixabay.com

Петте най-големи публично търгуващи се петролни и газови компании харчат по близо 200 млн. долара годишно за лобистки усилия да забавят, контролират или блокират политики, насочени към решаване на проблема с климатичните промени, съобщава Guardian. Най-активни в този натиск са Chevron, BP и ExxonMobil, показва доклад на  InfluenceMap, публикуван в петък.

По време на кампанията за междинните избори за Конгрес в САЩ през миналата година глобалните петролни гиганти и техните секторни организации са изхарчили 2 млн. долара за целеви реклами във Facebook и Instagram, с които са убеждавали за ползите от повишеното производство на изкопаеми горива.

Отделно от това BP е дарила 13 млн. долара за кампания, подкрепяна и от Chevron, с която успешно е било блокирано приемането на въглероден данък в щата Вашингтон. Според доклада, един милион долара от тази сума са били изхарчени за реклами в социалните мрежи.

Докладът анализира каква част от общите корпоративните разходи за лобиране, инструктажи и реклама са насочени към въпроси, свързани с климатичните промени. “Петролните гиганти звучат все по-кухо и неправдоподобно. Публично те подкрепят действията срещу глобалното затопляне, но в същото време лобират срещу обвързващи политики в тази сфера. Те говорят за решения с ниски въглеродни емисии, но инвестициите им в тази насока не могат да се сравняват с разходите за разрастване на бизнеса им с изкопаеми горива”, коментира Едуард Колинс, автор на доклада.

След Парижкото споразумение за климата от 2015 г. големите интегрирани енергийни компании заявиха, че подкрепят поставянето на цена за въглеродните емисии и сформираха групи като Oil and Gas Climate Initiative, които промотират доброволни мерки от сектора.

В докладът на InfluenceMap обаче се изтъква, че съществува фрапираща разлика между думите и действията им. Петте компании – ExxonMobil, Shell, Chevron, BP и Total – харчат и по около 195 млн. долара годишно за кампании, с които да се представят като подкрещящи мерките срещу климатичните промени. Тези рекламни кампании обаче заблуждават обществеността за реалния мащаб на действията на петролните гиганти, се отбелязва в доклада. Докато публично подкрепят нуждата да се действа срещу глобалното затопляне, те увеличават значителни инвестициите си в разширяване на добива на петрол и природен газ. През тази година се предвижда инвестиционните им разходи да достигнат 115 млрд. долара, от които едва 3% ще са насочени към проекти с ниски въглеродни емисии.

От Shell излязоха с изявление, че “категорично отхвърлят” внушенията на доклада, и че са “много открити в подкрепата за Парижкото споразумение и стъпките към подсигуряване на нуждите на обществото от повече и по-чиста енергия”. “Няма да се извиняваме за това, че говорим с политици и регулатори по цял свят, за да може да се чуе гласа ни по ключови теми като климатичните промени и как те да бъдат адресирани”, заявяват от компанията.

От Chevron също изразяват несъгласие със заключенията на доклада:“Chevron предприема благоразумни, икономически ефективни действия и работи съвместно с правителствата за да оформи балансирани и прозрачни политики за намаляване на емисиите на парникови газове, които да спомагат за екологичните цели, като в същото време подсигуряват на потребителите достъп до евтина, надеждна и все по-чиста енергия”.

Успешното лобиране и директното противопоставяне на мерките за справяне с глобалното затопляне възпрепятстват усилията на държави по цял свят да приложат политиките, договорени в Париж. Скорошно разследване на Financial times показа как британската енергийна група BP е успяла в усилията си да отслаби правилата за метанови емисии в САЩ, макар същевременно да се представя пред обществото като силно ангажирана с кампанията за намаляване на освобождаването на парникови газове в атмосферата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар