В категории:България

Ремонтите ръждясаха, парите – не

Подмяна на материали, разминаване с документацията, оскъпяване, закъснения в сроковете – това се случва с мащабните инфраструктурни проекти в големите градове

Не им върви на ГЕРБ с ремонтите по случай местните избори. Преди 4 години из улиците на големите български градове течеше трескава дейност, досущ както сега. Изграждаха се велоаели. След завършването им се появи масово недоволство от дължината, ширината, асфалтирането и боядисването, като най-големият скандал бе в Плевен. Тамошният кмет от ГЕРБ Димитър Стойков се провали на вота, премиерът Борисов се оправда, че го оставил да падне като наказание заради велоаелите, а новиизбраният градоначалник Георги Спартански ги нарече ,,позорни“. И сега има позор при ремонтите, само че в аванс, далеч преди рязането на лентата.

Чисто нова пейка, леко очукана. Снимка: Фейсбук група ,,Попитай кмета на Стара Загора“

Най-много се шуми около прочутите ,,перки“ на столичната улица ,,Граф Игнатиев“, но истинският скандал е в Стара Загора. Там бе извършен мащабен ремонт за 7 млн. лв. на парка под Аязмото. Това е единствената реконструкция, която приключи в срок (с изключение на месец-два доизкосуряване, които за българската действителност не са проблем). Оказа се обаче, че при ремонта са влагани различни от предвидените в проекта материали – новите пейки са от чам, вместо дъб, а металните им части не са поцинковани, а просто боядисани. В резултат на втория месец хванаха ръжда. Новопоставени кошчета също корозираха. Именно ръждата бе причина бдителни граждани да сигнализират медиите, след което последва още по-голяма изненада – кметът Живко Тодоров въобще не отрече, че материали са подменяни и дейности по проекта не са извършвани, но…. всичко било абсолютно точно. И напълно законно. Първо, защото дъбът и цинкът не били подходящи за паметник на културата, какъвто е паркът (националният институт по паметници дал съгласие за чам и боя). Второ, проектантът имал право да прави ,,несъществени изменения“. Тодоров отрече всичко това да се отразява на цената, тоест новите материали да са по-евтини, а за лошия вид на пейките и кошчета обясни още, че при пренасянето били удряни. Изпълнителят (дружеството ,,Водстрой“, спрягано преди години за близко до Делян Пеевски) щял да ги подмени за своя сметка.

Размерите не са такива, каквито трябва да бъдат. Снимка: Фейсбук група ,,Попитай кмета на Стара Загора“

Оправданията на кмета изглеждат доста налудничави. По-интересна от тях обаче е една допълнителна проверка, извършена от  старозагорците, които забелязаха подмяната на проекта. След проучване на пазарните цени се оказа, че стойностите на заложените в заданието параметри (импрегниран дъб, поцинковане и т.н.) са двукратно занижени в предварителната калкулация на ремонта. Така още при спечелването на обществената поръчка е било ясно, че ще се вложат други материали, просто защото предвидените на хартия са прекалено скъпи. Всичко това навява тъжни мисли не само за качеството на ремонта, но и за честността на конкурса при избор на изпълнител.

И с това обаче драмата не се изчерпа.  Скандалът ,,чам“ бе последван от нов. Не само материали, но и размери се оказаха подменяни в проекта – новите кошчета са по-малки от предвидените (видно от разпространени в социалните мрежи кадри и измервания). Тук вече Тодоров се сниши, а подчинените му общинари задействаха кризисен пиар. Обясняват с недомлъвки, че някакви пари от ремонта били спестени и щели да се вложат за нещо целесъобразно. Какво и как – засега е мистерия.

В южния край на булеварда се задава скъпичка елипса. Снимка: фейсбук профил ,,Морско око“

Ако обстоятелствата налагат в Стара Загора да бъде изиграна сценката ,,спестяваме пари“, то във Варна това няма как да се случи. Там пари се харчат на воля. Големият градски ремонт касае удължаването на булевард ,,Левски“ (изпълнител – фирмата „Хидрострой“). В края на февруари ,,Барикада“ писа, че 113-те милиона лева, предвидени за ремонта са изчерпани предсрочно и в момента общинската управа се чуди как официално да оскъпи проекта, без това да предизвика скандал. Само няколко дни по-късно ,,цаката бе намерена“. Изграждането на елипсовидно кръстовище в южния край на булеварда бе обособено като отделен обект, макар първоначално да фигурираше като част от голямото строителство. След това бе пусната обществена поръчка за 3.7 млн. лв. без ДДС за кръстовището.  Сумата е малка на фона на общия харч и очевидно ще мине за сметка на общинския бюджет. Но голямата финансова суматоха около булеварда тепърва предстои. Търсят се още пари и други части вероятно ще бъдат ,,обособявани“ по същия начин.

Срокът за изграждането на елипсата е две години. Булевардът очевидно няма да е готов в края на този април, каквито са обещанията, което прави скандала още по-голям.

Просрочи се и обновяването на ,,Граф Игнатиев“ в София. Когато и да е краят му, както и да изглежда улицата след реконструкцията, скандалът с т.нар. „перки на акули“ е огромен. В острите каменни блокове трябваше да се пребият поне двама минувачи, за да прозре кметът Йорданка Фандъкова, че изпълнителят на обекта ,,Джи пи груп“ трябва да сложи друг вид пешеходни ограничители.

Градът посрещна европейската културна титла с такъв плочник. Снимка: фейсбук профил на община Пловдив

И в Пловдив не е лесно.  Забавеният с години ремонт на площад ,,Централен“ стартира през лятото колкото да бъде разкопан тук-там. Купчини пясък и цимент бяха разхвърляни насред стария плочник, в резултат гостите, дошли през зимата да се любуват на Европейската столица на културата, останаха шокирани. Наскоро кметът Иван Тотев обяви, че за есента (местните избори) площадът ще е готов, макар да не е ясно как точно ще стане. Ясно е друго – и тук се харчат доста пари. Ремонтът на площада поскъпна още със стартирането му – към първоначално заложените 5.9 млн. лв. бяха добавени 4.2 млн. с цел… да бъдат сложени по-хубави плочки.

Няма спор, че Бойко Борисов много скоро ще реже ленти на всичките тези  места. Предстои да видим какво точно ще открие. Засега равносметката е: чам, ръжда и „перки“ на стойност около 150 млн. лв., колкото струват проектите в четирите града.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар