4 вида кибератаки и саботажи ударили тока на Венесуела

Президентът Николас Мадуро обяви, че страната му ще разследва безпрецедентния срив в електрическата мрежа със съдействието на ООН, Русия, Китай, Иран и Куба. Пораженията са сравними с ефекта на атентатите от 11 септември 2001 г. за САЩ, сочи културният министър Ернесто Вийегас. Прокуратурата разследва Хуан Гуайдо за съучастничество

Взривяването на трафопоста в квартал Барута в югоизточната част на Голям Каракас. Снимка: La Iguana
Взривяването на трафопоста в квартал Барута в югоизточната част на Голям Каракас. Снимка: La Iguana

Държавният глава на Венесуела Николас Мадуро обяви на заседание на правителството създаването на специална комисия за разследване на извършената серия от кибератаки по ключови инсталации на електросистемата на страната, поради което около 80 процента от националната територия останаха дни наред без ток.

Президентът подчерта, че нанесените тежки удари са безпрецедентни в световен мащаб по своя обхват и тежест. Той също така съобщи, че в комисията ще бъдат привлечени организации и държави с опит в подобни разследвания, като изреди ООН, Русия, Китай, Иран и Куба. Ще се включат и венесуелски експерти и цели научни институти и звена. Комисията ще бъде оглавена от вицепрезидентката Делси Родригес.

Мадуро повтори вече отправяните и по-рано от него обвинения, че зад срива във венсуелската електросистема стоят Съединените щати, които единствени разполагали с необходимите за целта високи технологии. Сега той посочи, че атаките са били дирижирани от Хюстън и Чикаго, а ги е ръководило Южното командване на Пентагона. Въпреки това той подчерта, че се надява на независимо и задълбочено разследване на създаваната комисия, за да може всичко да се установи с точност и да бъде подплатено с конкретни факти и доказателства.

Още в понеделник, на 11 март, Мадуро направи изявления, обобщаващи картината от колосалната аварийна ситуация. Той обясни, че кибератаките са извършвани последователно и постъпателно, като са засегнали продължително във времето четири различни вида електроинсталации и обекти.

Всичко започва на 7 март привечер, в час пик, когато повечето хора се връщат от работа. Именно тогава внезапно спира токът, като е блокирано и метрото в столицата. Установено е, че е нанесен удар по централната компютърна памет на най-голямата ВЕЦ в страната, захранваща 80% от венесуелската територия. Екраните на компютрите в командната зала там просто изгасват. Няколко часа по-късно е извършена подобна кибератака и по електронния „мозък” в централата на националната електрическа компания – Corpoelec в Каракас. Той също изключва и се оказва невъзможно да се получи дори информация какво е положението в останалите части на страната. Централното управление е възстановено след упорита работа едва 36 часа по-късно.

През отминалия уикенд екипите по възстановяване на електрозахранването са били на крачка от пълното съживяване на системата, но тогава е упражнен саботаж чрез въздействието на специални мобилни устройства, излъчващи електроманитни вълни. Насочени към далекопроводите, те предизвикват нов срив вече чрез тях и токоподаването е било прекъсвано отново.

Именно тогава е взето решение към обектите на националната електрическа мрежа да се насочат армейски части, които да осигурят денонощна охрана. Въпреки тази мярка обаче все пак се оказва, че саботьори съумяват да се доберат до разпределителни подстанции (трафопостове). И една от тях – разположеният в община Барута трафопост, на югоизток от Каракас, се взривява зрелищно в тъмните часове в понеделник. Това отново връща назад възстановителните работи.

Министърът на културата Ернесто Вийегас, който е и известен журналист, заяви междувременно в интервю за RNV (Националното радио на Венесуела), че би могъл да сравни пораженията за венесуелската икономика и за обществената психика с ефекта на атентатите от 11 септември 2001 г. за САЩ. Или с друга трагедия на друг 11 септември – през 1973 г., когато е извършен бруталният военен преврат в Чили. В същото време Вийегас отбелязва, че тези очевидно инспирирани и организирани отвън атаки са мобилизирали борбения дух на венесуелците и те са се сплотили още повече като народ. Министърът посочи също, че за да има демократичен баланс, обществото несъмнено се нуждае от опозиция, но опозиция, която да изключи от арсенала си вероятността от чужда намеса.

По време на изявленията си на 11 март следобед Мадуро обвини американското ръководство в организиране на тази мащабна подривна акция с цел дестабилизиране на Венецуела и смяна на властта. Посочи също, че това е било осъществено с участието и на преки извършители от средите на венесуелската опозиция, като обяви, че вече има двама арестувани.

Николас Мадуро показва пред медиите снимки на взривове на трафопостове по време на изявленията си а..на 11 варт. Снимка: albaciudad
Николас Мадуро показва снимки на взривове на трафопостове по време на изявленията си на 11 март. Снимка: albaciudad

Медиите веднага установиха, че задържаните са радиожурналистът с авторско антиправителствено предаване Луис Карлос Диас и Хеовани Самбрано, служител на Corpoelec, алармирал преди време за нередности в компанията.

Арестът на 34-годишния журналист, който работи в частното информационно радио Unión Radio Noticias de Caracas („Обединение на новинарското радио в Каракас”), привлече особено внимание не само заради професията му, но и заради факта, че е с двойно гражданство – и венесуелско, и испанско. За него веднага вдигнаха аларма испанското посолство, Европарламентът и комисарката на ООН по човешките права Мишел Бачелет.

В крайна сметка след няколкочасов арест и обиск в дома му в негово присъствие той беше освободен условно, докато тече следствието по обвинение, че е бил съучастник в саботажните акции срещу електросистемата на страната. На Диас му е забранено да напуска Венесуела, да прави изявления за хода на делото, да участва в демонстрации.

По същия начин бе процедирано и с Хеовани Самбрано, другият задържан по същия случай. И той е бил пуснат на свобода условно.

Хронологията с Диас е следната. Той е задържан късно следобед на 11 март, докато се прибирал на велосипед към дома си. Няколко часа за него не се е знаело нищо, докато накрая, към 2.30 ч. след полунощ, вече на 12 март, той е бил докаран в дома си под стража от агенти на службите за сигурност за извършване на обиск.

Претърсването на жилището, където Диас живее с жена си Наки Сото, също радиожурналистка, продължило до към 4 часа. Били иззети четири мобилни телефона, три лаптопа, един твърд диск и пари в брой. Станало е ясно, че спрямо журналиста са повдигнати обвинения за извършване на престъпления в областта на информатиката.

Диас притежава много добра подготовка в областта на дигиталните технологии. Освен с журналистика, той се е занимавал и с обучаване на политически активисти, които е насочвал как да използват по-ефективно възможностите на социалните мрежи и на други комуникационни системи. А в радиопредаването си, което се записва и на видео, той обикновено напътства противниците на президента Мадуро като често това наподобява инструктаж.

Така звучи и коментарът му от 27 февруари т.г., в който Диас съветва слушателите си какво да предприемат при масово и дълготрайно спиране на тока, ползвайки като пример подобни ситуации, разигравали се по време на т.нар. „Арабска пролет”. Той употребява за казуса с прекъснатото електричество английския термин „blackout”.

Луис Карлос Диас по време на един от радиокоментарите си. Снимка: Туитър
Луис Карлос Диас по време на един от радиокоментарите си. Снимка: Туитър

Седмица по-късно – на 7 март, именно такъв „blackout” се разиграва и във Венецуела. Още на 8 март из прочавистки сайтове и групи в социалните мрежи се завърта подозрението, че Диас е замесен в хакерската атака и че предаването му от 27 февруари е било подготовка на публиката именно за това, което вече се е разразило. Най-активен в публицистичните обвинения е не друг, а лично шефът на Национално конституционно събрание Диосдадо Кабейо.

В споменатото интервю на министъра на културата Ернесто Вийегас той визира и случая с Диас. Вийегас припомня, че самият той е журналист и по никакъв начин не може да се радва на ареста или разследването на друг журналист. Но отоелязва също, че всеки гражданин е длъжен да се придържа към законите на страната, а предаването на Диас от 27 февруари поражда сериозни съмнения дали той ги спазва. Вийегас изразява надежда, че разследването ще бъде професионално и ще изясни истината.

Междувременно на 12 март прокуратурата в Каракас започна и друго разследване – срещу самообявилия се за „временен президент” Хуан Гуайдо. Обвинението срещу него е, че е „един от интелектуалните автори на саботажа” срещу националната електрическа система. Откакто се разрази още първият етап на аварията на 7 март, Гуайдо приписва случилото се еднозначно на некадърността на правителството в поддържането на инфраструктурата и алармира, че страната е в хаос. Освен това той обяви, че „светлината ще дойде, когато свърши узурпацията на властта” и Мадуро се махне.

Гуайдо призова привържениците си да излизат по улиците и да искат смяна на управлението. Окуражи и някои вандалски актове, с което предизвика остри критики дори в редиците на собствениците си поддръжници.

Поддържащите го висши дейци в САЩ също стоварват цялата вина за случилото се само на венесуелското управление, което било занемарило поддръжката на електрическата инфраструктура. Тези дни се изяви и държавният секретар Майк Помпео, който реши да обвини за ситуацията във Венесуела… Русия и Куба, защото те били поддържали правителството в Каракас и с това подбутнали нещата до сегашната криза. Пак вчера в тази линия се включи и финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин, който пък обяви санкции срещу смесена руско-венесуелска банка, създадена, за да покрива финансово съвместни проекти на двете страни. Вашингтон реши, че така банката поддържала държавната нефтена промишленост на Венесуела, която според американския сценарий трябва да бъде срината, за да я глътнат след това наредилите се вече на опашка за апетитни венесуелски концесии и терени американски нефтени гиганти…

На този фон американският експерт по комуникационни технологии, интернет връзки и дипломация Калев Литару публикува в сп. „Форбс” статия, в която определя като „много реалистична” идеята, че Съединените щати като нищо биха могли да приложат кибератака по електрическата система на държава, чието управление им е неудобно, за да предизвикат обществени брожения и смяна на властта в нея. Авторът посочва и своя собствена публикация от 2015-та, която чертае параметрите на подобна атака – много подобна на сегашните във Венесуела.

Знае се също, че Пентагонът още през 2009 г. създава свое специализирано Киберкомандване, което работи в тясно сътрудничество с NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ).

Междувременно пропагандната антивенесуелска война не стихва и дори в сегашната драматична за населението на страната ситуация не пропуска манипулациите и фалшивите новини. Трудната обстановка се представя в напълно катастрофични краски с цел да се внуши неспособността на правителството да се справи.

Тъй като поради липсата на ток не работят и водните помпи, в 6-милионния Каракас има сериозен недостиг на питейна вода, която да стига до жилищата на хората. Затова правителството е посочило определени точки из града, където има изходи на тръби от водопроводната мрежа и от тях може да се налива вода.

Само че доста големи западни медии на 12 март тиражираха видеозаписи със струпани хора около открития канал, по който минава река Гуайре, пресичайки Каракас. В този канал се изливат много отпадни води на града. Съобщенията бяха, че отнемай къде жителите на града се трупат, за да взимат замърсена вода направо от канала, защото умират от жажда…

Всъщност други, по-коректно заснети и качени в YouTube видеа показват, че хората наливат в туби и в кофи съвсем чиста питейна вода от тръба, излизаща от водопроводната мрежа на брега на канала.

Информационната война около венецуелската криза върви на високи обороти. Може да се припомни случаят от края на февруари с американо-мексиканския журналист Хорхе Рамос от излъчващата на испански американска телевизия Univision. Той отиде да интервюира президента Мадуро с доста нападателни въпроси като освен това му показа заснето предварително видео как венецуелци вадят и ядат остатъци от храна от камион за отпадъци.

Мадуро прекъсна това интервю, а целият тв екип бе експулсиран от страната, като от снимачната техника беше изтрит целия заснет материал. Из всички медии по света се вдигна шум как венесуелският лидер не поискал да отговаря на неудобни въпроси и се ядосал от видеото.

Малцина тиражираха тогава официалното изявление на министъра на информацията Хорхе Родригес, който заяви, че членове на екипа на Рамос снимали в президентския дворец „Мирафлорес” места и обекти, свързани със сигурността на държавния глава, и това е била причината за прекъсване на интервюто.

Малко по-късно един такъв член на екипа не издържа и сам разказа подробности, които потвърдиха аргументите на Родригес. Става дума за Мария Мартинес-Гусман, вицепрезидентка и продуцентка на ноините на Univision. Дамата е от кубински произход. Придружавайки Хорхе Рамос, тя била обзета от амбицията да докаже ширещия се слух, че охраната на Мадуро е съставена от кубинци.

Ето защо Мартинес-Гусман накарала един от операторите да снима охранителите, докато тя настъпателно ги разпитвала дали са кубинци и се вслушвала с какъв акцент ще ѝ отговорят. Именно нейното поведение (а не постановъчното клипче на Рамос около боклукчийския камион) предизвикало прекъсването на интервюто и изгонването на целия екип.

Всичко това бе описано в кубински емигрантски сайт по разказ на самата Мартинес-Гусман. Но ако гледаме само обичайните телевизионни новини, никога няма да го разберем, както и толкова много други неща..

Междувременно в началото на тази седмица венесуелски социални движения и граждански организации изпратиха апел към народите на света да се солидаризират с народа на Венесуела, станал обект на варварска кибератака и да осъдят агресивните действия на САЩ срещу суверенната Боливарска република. В апела ударът срещу електросистемата на страната е определен като „държавно престъпление срещу човечеството“ и се отправя призив към движения и организации от петте континента да го осъдят и да бъде защитено правото на венесуелците да живеят в мир. Апелът е на разположение и във венесуелското посолство в София за всеки, желаещ да го подкрепи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар