Мадуро изпрати отворено писмо до народа на САЩ

На фона на изтъняващите шансове за мирно решение на кризата около Венесуела президентът ѝ призова „честните и достойни хора от американското общество” да се опълчат срещу откритите планове на Белия дом за военна агресия срещу Боливарската република

Президентът Николас Мадуро и съпругата му Силия Флорес по време на митинг на площад "Боливар" в Каракас на 7 февруари. Снимка: Resumen Latinoamericano
Президентът Николас Мадуро и съпругата му Силия Флорес по време на митинг на площад „Боливар“ в Каракас на 7 февруари. Снимка: Resumen Latinoamericano

Опитите за търсене на мирно решение на кризата във и около Венесуела срещат категоричното отхвърляне на САЩ. Елиът Ейбрамс, който бе назначен наскоро като специален пратеник на Белия дом за тази латиноамериканска държава, заяви еднозначно: „Времето за диалог с Мадуро изтече”.

Той каза това, още докато в уругвайската столица Монтевидео вървеше международна конференция с участието на ЕС и държави от Латинска Америка за търсене на политически решения. И сякаш в демонстративен разрез с изказаното от някои участнички в дипломатическия форум искане САЩ да отменят санкциите срещу Венесуела, за да са подобри икономическото положение на страната, Ейбрамс обяви нови наказателни мерки спрямо членове на непризнаваното от американското ръководство венесуелско Национално конституционно събрание.

Междувременно се нагнетява напрежение и около подготвената от USAID (Американска агенция за международно развитие) хуманитарна помощ за Венесуела, която вече стои, натоварена на камиони, на колумбийска територия, редом до венесуелската граница.

Каракас продължава да отказва да допусне такава помощ, изтъквайки като аргумент, от една страна, че това е форма за подготвяне на „хуманитарна интервенция”. Припомнят се случаи от миналото, когато именно подобни конвои са били използвани за вкарване на оръжие в конфликтни зони. Публикация на в. „Ню Йорк таймс” от 1987 г. уличава не друг, а Елиът Ейбрамс като пряко отговорен за тъкмо такова използване на хуманитарни мисии навремето в Централна Америка с цел прехвърляне чрез тях на оръжие за никарагуанските контри.

От друга страна, венесуелското правителство отказва хуманитарната помощ, защото смята за цинично тя да се предлага от САЩ, след като тъкмо американската санкционна политика е причината за тежкото икономическо положение в страната. Вашингтон обяви, че ще вложи 20 милиона долара в такава помощ за Весеуела. А както сочи телевизия TeleSur за период от една година – от юли 2017 до юли 2018 г. – Венесуела е претърпяла щети, равни тъкмо на 20 милиона долара, само за да покрие повишените заради санкциите комисионни при закупуване на медикаменти.

Изправен пред все по-настъпателните действия на САЩ, които неколкократно заплашиха с употреба на сила спрямо Венесуела, президентът Николас Мадуро вчера отправи апел на митинг на централния площад „Боливар” в Каракас за отваряне на всенародна подписка против американската намеса във вътрешните работи на страната и заплахата от интервенция.

На митинг на централния площад "Боливар" в Каракас на 7 февруари президентът Николас Мадуро призова към всенародна подписка против агресията срещу Венесуела. Сничка: TeleSur
На митинг на централния площад „Боливар“ в Каракас на 7 февруари президентът Николас Мадуро призова към всенародна подписка против агресията срещу Венесуела. Сничка: TeleSur

По-късно президентът Мадуро отправи и писмено обръщение до американския народ с апел да бъде възпряна агресията срещу държавата му. Писмото бе разпространено из много световни медии. То е разпратено и до посолствата на Венесуела по света, включително и до акредитираното в България. Всеки желаещ може да се подпише под писмото, което е на разположение във венесуелското посолство у нас, съобщи за „Барикада” посланичката Ориета Капони.

Предлагаме текста на писмото:

Отворено писмо до американския народ

Ако нещо зная за народите, то е, защото съм човек от народа.  Роден съм и израснах в беден квартал на Каракас. Изградих се като човек в разгара на народните и синдикални борби в една Венесуела, в изолиран свят, потопен в неравенство. Аз не съм магнат, аз съм работник на разума и сърцето, който днес има голямата привилегия да ръководи една нова Венесуела, изграждаща модел на приобщаващо развитие и социално равенство, започнат от команданте Уго Чавес през 1998 г. и вдъхновен от духовното наследство на Боливар.

Днес живеем в сложен исторически етап. Свидетели сме на преломен момент, в който ще се предопредели бъдещето на нашите страни между войната и мира. Вашите управляващи от  Вашингтон искат да посеят по границите ви същата омраза, която засяха във Виетнам. Те казват, че искат да нахлуят и да се намесят във Венесуела в името на демокрацията и свободата, както са го казвали и преди. Но това не е така. Приказките за узурпация на властта във Венесуела са толкова фалшиви, колкото за оръжията за масово унищожение в Ирак. Това е фалшификация, но с възможни драматични последствия за целия ни регион.

Венесуела е страна, която на базата на конституцията си от 1999 г. разви демокрация с участието на народа  и днес е една от страните с най-голям брой проведени избирателни процеси в последните 20 години. Тази наша идеология и нашите възгледи може да не се харесват на някои, но ние съществуваме и сме милиони.

Обръщам се с тези думи към народа на Съединените американски щати, за да го предупредя колко сериозно и опасно е желанието на някои среди в Белия дом да нахлуят във Венесуела. То е заредено с непредвидими последствия за моята родина и за целия американски регион. Същевременно президентът Доналд Тръмп се стреми да възпрепятства благородните инициативи за диалог, насърчавани от Уругвай и Мексико с подкрепата на CARICOM за мирното решение и диалог в интерес на цяла Венесуела. Знаем, че за доброто на Венесуела трябва да седнем и да говорим, защото отказът от диалог означава да избираш силата като начин за решение. Нека да си спомним думите на Джон Ф. Кенеди: „Да не водим никога преговори от страх. Но никога да не се страхуваме да водим преговори”. Страхуват ли се от истината тези, които не искат да водят диалог?

Политическата нетолерантност към боливарския венесуелски модел и апетитите към огромните ни петролни ресурси, полезните изкопаеми и останалите големи богатства, които притежаваме, предизвикаха една международна коалиция, оглавена от американското правителство, да извърши тежко безумие като отправи военни заплахи срещу Венесуела с фалшивото извинение на несъществуваща хуманитарна криза.

Народът на Венесуела болезнено понесе всички социални щети, причинени от престъпната търговска и финансова блокада, задълбочена от кражбата на финансовите ни ресурси и активи в страни, които се включиха в тази безумна атака. И все пак, благодарение на новата система за социална защита, насочена към по-уязвимите сектори, ние гордо и достойно продължаваме да поддържаме висок индекс на човешко развитие и по-малко неравенство сред страните в Северна и Южна Америка.

Американският народ трябва да знае, че тази сложна многостранна агресия се извършва при пълна безнаказаност и в явно нарушаване на Устава на Обединените нации, който изрично забранява заплахата или употребата на сила, отстоявайки и други принципи и цели в името на мира и приятелските отношения между народите.

Имаме желание да продължим да сме търговски партньори на народа на Съединените щати, както винаги сме били. Политиците във Вашингтон желаят точно обратното, те са готови да изпратят синовете и дъщерите си на смърт в една абсурдна война, вместо да зачетат свещеното право на венесуелския народ на самоопределение и запазване на суверенитета му.

Подобно на вас, хората от Съединените щати, и ние, венесуелците, сме патриоти. Ще защитаваме правата си с всички сили. Днес Венесуела е обединена от общия стремеж и настояване незабавно да бъде прекратена агресията, която се стреми да задуши икономиката ни и да нанесе непоправими социални рани на нашия народ, както и да бъде сложен край на сериозните и опасни заплахи от военна интервенция срещу Венесуела.

Апелираме към честните и достойни хора от американското общество, жертви на собствените си управници, да се присъединят към нашия призив за мир. Нека заедно като един народ да се надигнем срещу подстрекателствата към военни действия.

Да живеят народите на Америка!

Николас Мадуро,

президент на Боливарска република Венецуела

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар