Какъв e „Механизмът от Монтевидео“ за Венесуела

Уругвай, Мексико и Карибската общност представиха свой мирен план. Как се разви последвалата конференция с участието на Федерика Могерини и други европейски и латиноамерикански представители от контактната група? Кои страни не подписаха финалната декларация и защо? Има ли шанс диалогът да спре войната?

При откриването на конференцията в Монтевидео на трибуните застанаха президентът на Уругвай Табаре Васкес и представителката на ЕС Федерика Могерини. Снимка: Туитър
При откриването на конференцията в Монтевидео на трибуните застанаха президентът на Уругвай Табаре Васкес и представителката на ЕС Федерика Могерини. Снимка: Туитър

Шанс за мирен изход от кризата във Венесуела търсиха два последователни форума, състояли се на 6 и 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео. Техни  инициатори станаха Уругвай, Мексико и Карибската общност (Caricom), а на по-късен етап като съорганизатор във втория форум се включи и Европейският съюз.

Състоялата се на 6 февруари първа международна среща по темата бе между министрите на външните работи на Уругвай – Родолфо Нин Новоа, и на Мексико – Марсело Ебрард, плюс колегите им от 14-те страни от Карибската общност (CARICOM) начело с председателя на организацията Тимъти Харис, премиер на Сейнт Китс.

След края на срещата министрите Нин Новоа и Ебрард обявиха, че са готови с мирен план за Венесуела, който те нарекоха „Механизмът от Монтевидео” и го огласиха. Планът съдържа 4 точки: 1) Незабавно започване на диалог, като се създадат условия за пряк контакт между всички замесени страни; 2) Провеждане на преговори, като се намерят допирни точки и възможности за смекчаване на позициите на потенциалните споразумяващи се; 3) Постигане на компромис, върху който да се изгради и подпише споразумение; 4) Прилагане на споразумението, като се осъществи реализиране на договореностите под международно наблюдение.

Външните министри на Урегвай–Родолфо Нин Новоа, и на Мексико–Марсело Ебрард, при представянето на "Механизмът от Монтевидео". Снимка: gob.mx
Външните министри на Уругвай – Родолфо Нин Новоа, и на Мексико – Марсело Ебрард, при представянето на „Механизмът от Монтевидео“. Снимка: gob.mx

„Единственият път за преодоляване на ситуацията във и около Венесуела е диалогът. Историческата позиция на нашите страни (Уругвай и Мексико – б.р.) винаги е била и ще бъде да даваме предимство на дипломацията пред другите алтернативи, защото само така могат да се постигнат устойчиви, легитимни и ефективни мир и сигурност,” заяви при представянето на плана министър Нин Новоа. Той подчерта своя и на мексиканския си колега стремеж да допринесат максимално, за да могат „венесуелският народ и замесените страни да намерят решение за своите различия”.

Наред със страните от CARICOM „Механизмът от Монтевидео” бе подкрепен и от Боливия.

Президентът на Венесуела Николас Мадуро приветства „Механизмът от Монтевидео” и му изрази „пълна подкрепа“, като подчерта готовността си да участва в диалог „за мир и разбирателство“.

Самообявилият се за „временен президент” на Венесуела Хуан Гуайдо обаче категорично отказа да се включва в какъвто и да е диалог с действащия държавен глава на страната.

На 7 февруари в Монтевидео се събра отделна международна конференция, чийто  съорганизатор наред с Уругвай и Мексико е и ЕС. В обсъжданията се включиха държавите от лансираната от висшата представителка на ЕС по външната политика Федерика Могерини европейско-латиноамериканска контактна група по венесуелския казус. От европейска страна това са Испания, Италия, Франция, Великобритания, Германия, Холандия, Португалия, Швеция, а от латиноамериканска – Уругвай, Мексико, Боливия, Еквадор, Коста Рика.

Като наблюдател беше поискала да присъства и Русия, но организаторите решиха, че такъв статут не се предвижда.

Работата на тази конференция обаче сякаш не предизвика ентусиазъм у някои от участниците ѝ, включително и у самата Федерика Могерини. Преди началото на форума тя заяви, че поначало създаването на контактната група било „голям риск”, защото процесът щял да бъде бавен, а пък ситуацията във Венесуела „не търпи отлагане”. Подобно колебание е по-скоро реверанс към онези държави и сили, които смятат, че всякакви усилия за диалог са от полза само за властта в Каракас, защото така удължават управлението ѝ. Загадка остава какво друго освен преговорите може да се предложи, щом всички участници в контактната група, а и лично Могерини, отхвърлят като вариант военната интервенция, с каквато не спират да плашат Съединените щати.

Факт е наистина, че работата на конференцията се разви сложно, а накрая Боливия, Мексико и страните от Карибската общност отказаха да подпишат заключителното комюнике. Според тях то се намесва във вътрешните работи на Венесуела, докато предметът на форума е само да съдейства за установяване на диалог между противостоящите си страни във вътрешновенесуелския спор.

Комюникето изисква провеждането на нови президентски избори във Венесуела, обявявайки за нелегитимен състоялия се вече такъв вот на 20 май 2018 г.; настоява венесуелското правителство да осигури достъп до територията на страната на намираща се в Колумбия хуманитарна помощ, за която властите в Каракас смятат, че е само претекст за чужда интервенция; анонсира предстоящо откриване на бюро на контактната група във венесуелската столица.

В интервю за телевизия TeleSur боливийският министър на външните работи Диего Пари обясни, че страната му не може да се присъедини към такъв заключителен документ, защото той засяга теми, относно които единствено самите венесуелци „трябва да определят своите различия и по какъв начин да ги преодолеят”. Той също така подчерта, че трябва да бъде прекъсната каквато и да е външна намеса във Венесуела, включително да бъдат вдигнати наложените ѝ отвън санкции, защото именно „блокадата е онази, която нанася щети на икономиката”.

Боливийският министър на външните работиДиего Пари обяясни пред телевизия TeleSur защо страната му не може да подпише заключителното комюнике от конференцията на контактната група.
Боливийският министър на външните работиДиего Пари обяясни пред телевизия TeleSur защо страната му не може да подпише заключителното комюнике от конференцията на контактната група.

Междувременно в Каракас венесуелският министър на информацията Хорхе Родригес заяви на пресконференция, че силите за сигурност са разкрили заговор за държавен преврат, който трябвало да бъде предвождан от полковника от резерва Освалдо Валентин Гарсия Паломо. Той бил задържан при опита му да влезе на венесуелска територия от Колумбия. Арестуваният е направил и самопризнания, в които заявява, че заговорът се осъществявал със съучастието на правителствата на Колумбия и САЩ.

Наред с това точно докато в Монтевидео течеше конференцията на контактната група, специалният пратеник на Белия дом за Венесуела Елиът Ейбрамс обяви налагането на нови американски санкции за членове на венесуелското Национално конституционно събрание.

На брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че постоянните заплахи на Вашингтон за употреба на сила спрямо Венесуела, както и подтикването на армията на страната към извършване на преврат, са нарушение на Устава на ООН.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар