В категории:Полемики

Четвъртата власт в услуга на първите три

Как „фалшиви ТЕЛКове“ се „разобличават“ с фалшиви новини. И как електронни медии се използват като оръжия за масово унищожение срещу хората с увреждания

Протестът на тези хора с увреждания, реално пострадали в резултат от правителствената реформа на медицинската експертиза, беше тотално затъмнен от поредните сензации за „фалшиви ТЕЛКове“. Снимка: Емилия Костадинова, в. „Дума“

Като хора, които насочват общественото мнение в една или друга посока, журналистите биха могли да бъдат истински коректив на властта. Уви, все по-често у нас медиите играят ролята не на неин критик, а на рупор, особено по отношение на убийствени политики спрямо обикновения човек.

Последният фрапантен случай е от тази сутрин. Беше лансиран от Нова телевизия, а след това подхванат и раздухан от куп електронни медии. Очаквам довечера да видим тази поредна фалшива новина по централните емисии. За какво става дума?

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябваше да обяви анализ на ефектите от реформата в медицинската експертиза, която правителството наложи миналата година. Да припомним какво включва тази реформа:

Първо, бяха орязани процентите инвалидност на десетки хиляди хора чрез непризнаването на всички съпътстващи болести като вече се зачита само основната. Точно по тази точка е важно да получим отчет за резултатите. Второ, отпадна изискването за лично явяване на лицето пред Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК), която сега трябва да определя процента на инвалидност само по документи. Така уж под лозунга за „борба с измамите“, се отварят широко вратите пред всевъзможни злоупотреби с издадени от лекари медицински експертизи за несъществуващи болести.

Министерството продължава да се разсейва за анализа, но вместо това прокуратура и медии започнаха услужливо да ни заливат с „новини“ за „фалшиви ТЕЛКове“. В редица случаи обаче фалшиви се оказват не ТЕЛКовете, а новините.

Тази сутрин Нова телевизия излезе с „журналистическо разследване“, озаглавено „Слепи по документи шофират луксозни коли. По следите на измами с ТЕЛК в Плевенско“. На сайта ѝ се мъдреше още едно заглавие по темата – „Двама братя от Долни Дъбник шофират, а притежават ТЕЛК за слепота и 100% чужда помощ“, което после беше преписано от няколко сайта. Не зная колко от вас са гледали самия репортаж, но съм сигурна точно какво си мислите, прочитайки такова заглавие. Аз обаче отделих време да изгледам репортажа, който ясно показва следните факти:

Първо, наистина двамата братя имат признато 100-процентово увреждане за слепота, но… тук идва голямото НО:

Когато въпросните братя са се опитали да получат решение за инвалидност, ТЕЛК комисията е ОТКАЗАЛА да им даде такова! Следвайки процедурата, братята са обжалвали решението на ТЕЛК пред НЕЛК (Националната експертна лекарска комисия). НЕЛК също им е отказала такова решение! Братята обаче обжалват пред Административния съд в София, който РЕШАВА в тяхна полза и НАРЕЖДА на лекарските комисии да признаят „увреждането“! Само ако се изгледа въпросния репортаж, може да се разбере какво всъщност се е случило – и двете лекарски комисии отказват да признаят фалшивата инвалидност, но мнението им е потъпкано от СЪДА – вие си преценете защо и как е станало така. Ето как съдебната система, която уж трябва да се бори с нередностите, в случая ги прокарва.

Питам се как точно журналистката от Нова е разбрала за този случай. И дали не ѝ е бил услужливо подсказан, примерно от прокуратурата или от министерството? Това, да речем, е моя лична спекулация по темата. Но защо и аз да не спекулирам, след като същото прави медията?

И така: НОВА пише заглавия, които противоречат на нейния собствен репортаж и вместо да обвини съдебната система, прехвърля вината върху ТЕЛКовете. Защото вярното заглавие би било „Административният съд оспорва решение на ТЕЛК и я принуждава да признае 100% фалшива инвалидност“. В интерес на истината, след реакции в социалните мрежи от Нова телевизия вечерта промениха заглавието на текста и анонса към видеото, но… следите останаха.

Оригиналният анонс на Нова, преди да бъде променен

Същата новина я видях и в някои електронни медии с още по-пикантни заглавия: „Далаверите с ТЕЛК: Горан и Станьо – 100% слепци, 100%-ови шофьори“ („Днес.бг“); „Слепи по документи братя шофират коли“ („Медиапул“); „Измама с ТЕЛК: Слепи цигани фучат с 200 км/ч с лъскави коли“ („Факти.бг“). Журналистите в тях просто са преписвали от „първоизточника“ и изобщо не споменават, че измамата идва от Административния съд, но за сметка на това са разкрасили случая с още по-голяма фантазия. „Днес.бг“ например пише: „Двамата братя никога не са работили, но демонстрират охолен живот с получаваните инвалидни пенсии, къщата им прилича на палат на фона на съседските“.

За ваша информация: няма как да се живее охолно с инвалидни пенсии! Максималната инвалидна пенсия при над 90% увреждания е 238 лева! Написано е в сайта на НОИ, скъпи журналисти, ако ви мързи да четете закона.

Очаквам довечера вместо да ни кажат колко хора – истински инвалиди, са изгубили пенсиите си заради гениалната „реформа“, да ни надуят главите с този случай. Интересно ми е дали някой ще се сети да каже, че всъщност не ТЕЛКовете са фалшиви, а решението на Административния съд – София, принудил комисиите да признаят инвалидност, каквато те са отказвали да признаят.

За пореден път яростта на бедните се насочва срещу другите бедни. И отново тази мръсна задача е възложена на медиите – най-мощната, „четвъртата власт“, която би трябвало да е на страната на хората. За жалост в България тази четвърта власт все повече се отличава с безхарактерност, невежество и пълно подчинение на големите частни интереси.

Също като останалите три.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар