В категории:България

Не ни трябват стари и болни, трябват ни млади и здрави!

Хиляди хора с увреждания излизат на национален протест на 11 април пред Министерския съвет в София, за да протестират срещу гаврата с тях, отнемането на права, маргинализацията им и настройването от страна на властимащите на едни бедни и ощетени хора срещу други като тях

Над 6000 българи с увреждания ще излязат на протест пред сградата на Министерския съвет в София на 11 април от 11:00 часа. Митингът е организиран от общо 18 национално представителни организации на и за хора с увреждания, като се очаква повече от 4000 души, въпреки затрудненото си придвижване, да дойдат в столицата от цялата страна.

Организаторите на протеста ще връчат на президента, правителството, председателя на парламента и омбудсмана протестна нота заради ограничаването на възможностите им за интеграция и нормален живот. Непосредствен повод за протеста е официална концепция на правителството, която според хората с увреждания и синдикатите в крайна сметка има за цел орязване на права и спестяване на средства за бюджета.

„Искаме реформа без отнемане на права“, заяви по време на пресконференция за представяне на протеста един от организаторите Адриана Стоименова. Тя обясни, че ако тази концепция започне да се налага в законодателството, най-ощетените хора – хората с увреждания – ще изгубят изцяло или частично правото си на пенсии.

Концепцията предвижда за процент инвалидност вече да се взима предвид само най-голямото увреждане, като управляващите се оправдават, че с натрупване на заболявания се източвала системата. „Категорично се противопоставяме на система, в която се наслагват малки увреждания, но се противопоставяме и на реформи, които обричат и малките доходи и трудния живот на хората с увреждания на още по-голяма нищета“, уточни Стоименова и добави, че организациите на хора с увреждания имат предложения за истинска реформа, но те по никакъв начин не са били чути и не са взети предвид при изготвянето на концепцията.

Димитър Манолов и Адриана Стоименова.

Предложенията в този им вид ще доведат до ощетяване на много хора, които имат полиувреждания, категорична беше тя и даде пример, че едно дете с детска церебрална парализа, което има леко умствено увреждане – говорен дефект, много често има и двигателни увреждания. По новата концепция ще се брои само основното заболяване, а това в много случаи ще доведе до по-ниска група на инвалидност, от което пък произтичат други проблеми за това дете, като например невъзможността да му бъде назначена чужда помощ.

„Над 6000 души ще дойдат на пл. „Независимост“, като много от тях никога досега не са излизали от домовете си. Но утре ще дойдат, за да защитят правото си на достоен живот, готови да влязат в открити преговори за нормална реформа“, добави Стоименова. По думите ѝ, предлаганите промени по никакъв начин не кореспондират с европейската практика и законодателство в тази сфера.

„Хората с увреждания ще излязат да защитят своето оцеляване. Не да подобрят своя живот, а да се преборят за своето съществувание“, пишат организаторите в официалното събитие, създадено за протеста в социалните мрежи. „Да заявят, че пенсии получават малко над 500 хил. души, а не, както казват някои властимащи – един милион. Да заявят, че т. нар. интеграционни добавки у нас са толкова нищожни и незначителни, че ги има само на хартия. Да заявят, че през последното десетилетие бяха отнети редица, на пръв поглед незначителни, но съществени за хората с увреждания средства – наследствената пенсия, т. нар. втора пенсия в размер на 25% от социалната пенсия, двата годишни автобусни билета и пр. Да заявят, че повече няма да търпят социогеноцида, прилаган от псевдоуправляващи и псевдополитици. Да заявят, че са истински, а не фалшиви „ИНВАЛИДИ“. И да попитат дали политиците могат да заявят същото за себе си“, пише още в съобщението.

„Представете си гледката – 6000 души на колички, с бастуни, с помощни средства и с придружители – на протест“, призова президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Защото някой е решил, че тези хора му пречат на нещо. Някой, който иска, отнемайки правата на тези хора, да промени фискалните баланси в някаква система. Имаше един такъв човек в Германия през 30-те и 40-те години на миналия век. И той така си представяше решението на проблемите – като „изчезне“ слабите и болните“, припомни с възмущение Манолов.

Той подчерта, че със сигурност има неща, които трябва да се променят – например на паркинг за кола с увреждания да не паркират джипове на напълно здрави хора със стикери за инвалиди, както и случаите, при които много хора в едно село се оказват с една и съща диагноза от един и същ лекар. „Само че се случва това, което подозирахме – посягат на хората, които са безпомощни“, добави той.

Икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ и председател на Сдружение „Солидарна България“ Ваня Григорова представи анкета, проведена сред 333-ма хора с увреждания от страната. Данните показват, че близо 60% от хората с увреждания, които са търсели работа, са се сблъсквали с дискриминация от страна на работодателите.

Ваня Григорова.

Като примери за отговори и отношение тя изброи: „Ще взимате често болнични, не можем да работим с вас; Не можем да ви предоставим и осигурим подходящи условия на труд“ и други. С нея се свързала и жена, която чула по свой адрес от работодателя си – директор на висок пост във водещ български университет – „Не ни трябват възрастни и болни хора, трябват ни млади и здрави!“.

Анкетата показвала още, че 41% от анкетираните разчитат само и изключително на инвалидните пенсии, но те са много важни като цяло за почти всички хора с увреждания – дори за тези, които разчитат на приятели, семейство и други източници на доходи.

Нямат никаква връзка с реалността и приказките на управляващите за „забогатяващи“ от инвалидни пенсии български граждани, категорично показва анкетата. 83,5% от анкетираните получават под 321 лева на месец – тоест под официално приетата за страната линия на бедността. 32% не могат да покриват разходите си за лекарства, а 27,6% от хората поне веднъж са оставали без електричество поради невъзможност да го платят, сочат още данните.

„Ако един бюджет зависи от това дали ще изплаща на хората в такова положение минимални пенсии, които не им осигурят дори съществуването, този бюджет нито е социален, нито това общество е солидарно, а управляващите трябва да се замислят, когато поставят като залог за съществуването на коалицията си отнемането на тези мизерни средства“, заключи Григорова. Тя визира изказване на Валери Симеонов, според което от приемането на тази концепция зависи коалицията и обясни, че вицепремиерът и политическите формации, от които е излъчен, на практика настройват едни бедни хора срещу други като тях.

„В опит да обосноват своите действия, понякога за съжаление с помощта и на медиите, висшестоящи политици масово хвърлят в пространството числа за броя на хората с увреждания, които не отговарят на реалността. Чувал съм числа от над 1 милион и 200 хиляди. Истинското число е около 500 000 души, което всеки може да провери – нататък всичко е лъжа и опит за дезинформация“, обясни Васил Долапчиев – председател на Съюза на слепите.

Той посочи, че от реформата в медицинската експертиза ще бъдат ощетени 350 000 души, които имат и второ, и трето заболяване. „Диабетът, например, е бич за зрението – един човек с тежка форма на диабет е предопределен да бъде сляп. Кое ще бъде водещо заболяване – слепотата или диабета? Ще им отнемат заболяванията и 30-40% – 80 000 до 100 000 души ще излязат от категорията на ТЕЛК, ще загубят всички права, а останалите в системата ще бъдат понижени в групите“, разясни той.

Конкретен пример какво ще се случи даде и д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК – София. „Представете си човек с инсулино зависим диабет, с повече от две усложнения, довели до ампутация на крак. До този момент този човек се изчисляваше по формула и отиваше на 95% инвалидност, ние имахме възможността за определен период да определим чужда помощ. Сега какво ще стане? Ще му дадем 80% за водещото заболяване – диабета, и това ще бъде дефинитивният процент, тъй като няма да имаме право да оценим допълнително ампутацията на долен крайник. Не можем да дадем чужда помощ, защото тя не се позволява при под 90% инвалидност“, обясни тя.

Според Ваня Григорова, управляващите твърдят, че с тази реформа, с отнемането на инвалидните пенсии ще дадат по-големи възможности на хората с увреждания за трудова реализация. „Представете си човек, който виси над пропаст, вързан с въже. Правителството ни казва, че трябва само да махнем въжето и той ще полети. Разбира се, че няма да полети. Ще падне в пропастта.“, заключи тя.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар