Протест на родителите на деца с увреждания (снимки и видео)

Протестиращите настояха държавата да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която разглежда хората с увреждания като субекти на права, а не като на група, която получава помощи според благосклонността на управляващите и ако бюджетът го позволи

Стотици граждани се включиха в пореден протест на родители на деца с увреждания пред Министерски съвет, настоявайки Бойко Борисов да слезе, за да се срещне с тях, което той така и не направи. Основното искане на протеста е да бъде приет Закон за личната грижа, който да гарантира адекватна социална подкрепа както за децата с увреждания, така и за възрастните. В момента законът разглежда пълнолетните лица по различни правила и за семействата 18-тата годишнина на децата им (или завършването на средно образование) не е добра новина, защото в общия случай те започват да получават по-малко средства.

През 2017 г. помощите бяха диференцирани и увеличени, най-вече за децата с поне 90% степен на увреждане, но инвалидните пенсии и помощите за пълнолетните бяха увеличени минимално след повишаването на гарантирания минимален доход т. г. Управляващите дори планират промени, които да ограничат достъпа до инвалидни пенсии с мотива, че техният брой е твърде голям. Това предизвика безпрецедентен протест на 6 хиляди души с увреждания от цялата страна миналата седмица в София.

В тази връзка протестиращите настояха държавата да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, по която е страна от 2012 г. насам. Тя разглежда хората с увреждания като субекти на права, а не като на група, която получава помощи според благосклонността на управляващите и ако бюджетът го позволи. На протеста миналата седмица за задълженията на държавата по тази конвенция напомни и Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския форум на хората с увреждания и председател на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите, който заяви, че не става дума за получаване на подаяния, а за зачитане на правата на хората с увреждания.

Родителите на деца с увреждания обявиха, че също така са недоволни и относно изискването да кандидатстват всяка година за личен асистент, живеейки с неяснотата дали ще получат право на такава услуга. Те настояват и за водене на официална и публична статистика, без която не могат да се формулират адекватни и обосновани, включително финансови, политики за подкрепа на лицата с увреждания според потребностите им. Министерството на труда и социалната политика разполага с такива данни на базата на изплатените помощи, но тази информация не се публикува в систематизиран вид. Последните данни на НСИ за броя и начина на живот на хората с увреждания датира от 2011 г., което позволява на политици да преувеличават броя на инвалидните пенсии с цел да се оправдаят други ниски социални разходи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар