Хиляди под прозорците на властта: Не на реформи, отнемащи права! (снимки и видео)

Около 6000 хора с увреждания и солидарни с проблемите им граждани излязоха на протест пред Министерския съвет в София. Те се обявиха срещу идеите на правителството за поредните „реформи“, изразяващи се в орязване и противопоставящи една група ощетени и бедни на друга група като тях

Протест под надслов „Не на реформи, отнемащи права“ обедини хиляди хора с увреждания и солидарни с проблемите им граждани на пл. „Независимост“ в столицата. По данни на организаторите, под прозорците на Министерския съвет са се събрали около 6000 души.

Зад протеста стоят 18 организации на и за хора с увреждания, а мероприятието беше подкрепено официално от КТ „Подкрепа“, Сдружение „Солидарна България“ и други.

„Реформа – да, но не така“, беше друг от основните лозунги по време на протеста. Хората с увреждания са категорични, че системата наистина има нужда от промени, но те категорично не са такива, каквито предлага правителството на Бойко Борисов.

Ден преди митинга под прозорците на властта организаторите дадоха пресконференция, на която обявиха основните си искания и причините, които ги изкарват на улицата. Непосредственият повод за събитието са две официални концепции – за медицинската експертиза и за работоспособността. Първата от тях, която вече беше готова, вчера в типичен за стила на премиера Бойко Борисов спешен порядък беше изтеглена.

Това кризисно решение не отказа хората с увреждания от протеста им, който изпълни „триъгълника на властта“. Организаторите внесоха в деловодството на Министерския съвет, Народното събрание и Президенството своя протестна нота, в която изразяват основните си притеснения и предлагат решения на проблемите, но чрез диалог и отчитане на техните интереси и експертиза.

„Искаме да се чуе нашата дума, да се чуе това, от което имат нужда нашите деца, нашите близки, нашите семейства. Освен да бъдем слушани, трябва да бъдем чувани. Трябва да направим такава реформа, че животът ни да стане по-достоен, по-добър, по-пълноценен“, каза Адриана Стоименова – изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Над 4000 души дойдоха в София от различни краища на страната, за да кажат „Не!“ на реформите, които за пореден път в България се изразяват единствено в орязвяне на средства, а политическият ефект е насъскване на едни бедни и ощетени хора срещу други като тях. За настоящата реформа, принудила хора с инвалидни колички, кучета придружители и бели бастуни да обикалят жълтите павета в София, настоява основно вицепремиерът Валери Симеонов.

Специален гост на протеста беше Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския форум на хората с увреждания и председател на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите. „80 млн. хора с увреждания в този момент са с вас и ви подкрепят“, заяви той към събралото се множество от трибуната. Катани призова правителството в България да се откаже от тази реформа и да започне разговори с организациите на хората с увреждания, след което на български произнесе няколко пъти думата „Срам“, която според него е подходяща за предвидените промени.

„Държавата иска да вземе пенсията за инвалидност като казва, че хората с увреждания трябва да работят и същевременно не осигурява възможности за работа, достъпна архитектурна среда и транспорт“, добави Катани и критикува кабинета, че не признава Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която е ратифицирала още през 2012 година. „Не искаме подаяния – искаме права“, завърши Катани.

„Интеграция – ДА, дискриминация – НЕ!“, „Искаме работни места“ и „Европа и за нас“ бяха сред най-често срещаните плакати. „Знаете ли какво е това да не виждаш светлината? Знаете ли какво е да не чуваш реката? Знаете ли какво е да не можеш да кажеш на детето си: „Обичам те!“. Знаете ли какво е да не можеш да помръднеш от дома си без помощни средства? Знаете ли какво е животът ти във всяка секунда да зависи от хапчета и инжекции? Да не можеш да ходиш по улицата, защото си един метър по-нисък и хората не те виждат? Давате ли си сметка какво е коствало на всички тези хиляди души да дойдат тук“, попита управляващите президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Притиснати от притеснение и страх, тези хора въпреки всичко са дошли, за да кажат на управляващите, че вършат глупости, настоя Манолов и добави, че „това не са хората с черни джипове, които си купуват стикери за инвалидност“ – това са хора, които наистина страдат. „Тази реформа трябваше да започне от онези, които несправедливо ползват ресурса, предназначен за хората, които имат нужда от него. Но не – първото, което се направи, беше да се посегне на хората, които наистина имат нужда от права. Това не е реформа – това е гавра и подигравка“, добави той.

В позиция на „Солидарна България“ се посочва, че се случва „поредното изтръскване на скъсани джобове – този път това са джобовете на най-беззащитните – слепите, глухите, хората без крайници, онкологично болните“. Поредният опит за противопоставяне на една група онеправдани и бедни на друга група онеправдани и бедни под предлог, че се води борба със злоупотреби и измамници, трябва да бъде осуетен, настояват от лявото сдружение. Пълна подкрепа към борбата и исканията на хората с увреждания изказа от името на „Солидарна България“ по време на протеста Мирена Филипова.

« 1 на 2 »
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар