В категории:Свят

Европа създаде механизъм за заобикаляне на санкциите срещу Иран

Париж, Берлин и Лондон организират независим от долара канал за разплащания с Техеран, но той може би няма да е достатъчен, за да компенсира икономическите щети от блокадата

Франция, Германия и Великобритания са подготвили механизъм за недоларова търговия с Иран, за да парират наложените от САЩ санкции, съобщава Reuters. Тези страни се надяват, че търговският механизъм, наречен Instex, ще спомогне за отстояване на европейския икономически суверенитет от Вашингтон, но някои дипломати признават, че е малко вероятно схемата да позволи големи транзакции, които да са достатъчни за Техеран, за да не излезе от ядреното споразумение.

Големите европейски съюзници на САЩ се противопоставиха на решението на президента Доналд Тръмп да изостави сключеното през 2015 г. споразумение, според което международните санкции върху Иран бяха вдигнати в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната. Техеран заплашва също да се изтегли от споразумението, ако европейските сили не гарантират икономическите интереси на Иран. Европейците обещаха да помагат на компаниите си да продължат да правят бизнес с Иран, стига страната да продължи да спазва ядрената сделка.

Наложени от САЩ нови санкции обаче до голяма степен успяха да убедят европейските компании да изоставят плановете си за инвестиции в Иран, тъй като много от тях имат бизнес връзки със Съединените щати.

Според германския външен министър Хайко Маас стратегията първоначално ще се фокусира върху улесняването на потока на хуманитарни доставки. Подобни доставки, като например лекарства и хранителни продукти, не би трябвало да са обект на санкциите на САЩ. Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини е заявявала, че плановете са в перспектива механизмът да се разшири, за да позволи европейски фирми да търгуват по-свободно с Иран, включително със стоки, които попадат под щатския санкционен режим. Според данните на ООН, през 2017 г. вносът на европейски лекарства в Иран е възлизал на 884 млн. долара, в сравнение със 194 млн. от Китай и 52 млн. от Индия.

Търговският механизъм бе замислен като начин да се организира износ на ирански газ и петрол срещу внос на стоки от ЕС. Според източници на Reuters обаче тези амбиции вече са посмалени и е реалистично да се очаква използването на механизма само за по-дребни транзакции, например хуманитарни доставки или храни.

“Това няма да промени драматично нещата, но представлява важно политическо послание към Иран, с което показваме решимостта си да запазим ядреното споразумение, както и да демонстрираме на Съединените щати, че защитаваме интересите си въпреки техните санкции”, заявява европейски дипломат пред агенцията.

Instex, което е съкращение от “Инструмент за подкрепа на търговския обмен”, бе регистриран тази седмица във Франция и ще бъде оглавен от германския банкер Пер Фишер, бивш директор на Commerzbank. Трите държави основателки са акционери в Instex и се надяват и други държави да се присъединят, макар че според запознати това не може да се очаква в краткосрочен план. Каналът за разплащане няма да заработи пълноценно още няколко месеца като предстои да бъдат определени бюджетът и правилата му. От Иран се очаква да създаде паралелна организация. Ако схемата заработи както е предвидено, вероятно ще бъде използвана основно от малки и средни фирми без връзки със САЩ.

Иранският зам.-външен министър Абас Аракчи заяви, че създаването на механизма е добра първа стъпка. По думите му успехът на механизма ще зависи от експертните срещи между Иран и европейските страни, както и между централните банки.

От посолството на САЩ в Германия коментираха, че не очакват Instex да попречи на усилията на Вашингтон да оказва икономически натиск върху Техеран. Говорителят на посолството повтори заплахите на Тръмп, че всеки, който продължава да прави бизнес с Техеран, ще бъде санкциониран.

Според Есфандяр Батмангелидж, основател на Европейско-иранския бизнес форум, дори ограниченото действие на този механизъм може да подготви почвата за нещо по-амбициозно. “Това може да се превърне в институция, която САЩ трудно ще могат да атакуват по политически легитимен начин предвид хуманитарния фокус”, казва той пред Guardian.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер многократно е призовавал за по-голяма европейска автономия. Предвид планираното излизане на Великобритания от ЕС Лондон е по-слабо мотивиран от Париж и Берлин да работи за използването на новия механизъм като основа за по-мащабно противопоставяне на доминацията на щатския долар в международната търговия.

Въпреки усилията на европейските сили да съхранят ядрената сделка, отношенията им с Иран се влошават. Този месец ЕС наложи първите санкции върху Иран след подписването на ядрения пакт, като отговор на иранските тестове на балистични ракети и обвинения в заговори за убийства на европейска територия. ЕС символично вкара двама души от иранското разузнаване в списъка си с терористи. Според източници на Reuters, Франция, Германия и Великобритания обмислят дали да предложат допълнителни санкции върху Иран заради ракетната му програма.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар