В категории:Икономика

Oxfam: Световното неравенство излиза от контрол

26 души притежават богатство колкото цялата по-бедна половина от човечеството, докато милиони нямат достъп до образование и здравеопазване. За да се пресече негативната тенденция са нужни по-справедливи данъци върху свръхбогатството и инвестиции в обществени услуги

pixabay.com

Икономическото неравенство по света е “излязло от контрол” и застрашава да спъне прогреса към намаляване на крайната бедност, предупреждава благотворителната организация Oxfam. Институцията се опитва да привлече внимание върху проблемите на бедността и неравенството като всяка година публикува тематичен доклад в навечерието на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

В най-новото издание на доклада Oxfam подчертава, че 26 милиардери вече притежават активи колкото 3.8 млрд. души, съставляващи по-бедната половина от населението на планетата. Организацията констатира, че 2018-та е била поредната година, в която богатите са ставали по-богати, а бедните – по-бедни.

Авторите на доклада заявяват, че тази разширяваща се бездна затруднява борбата срещу бедността. Те добавят, че въвеждане на дори минимален данък върху богатството би генерирало достатъчно средства, за да може всяко дете по света да посещава училище, както и да се осигури ниво на здравеопазване, което би предотвратило три милиона смъртни случая.

Oxfam отчита, че богатството на над 2200 милиардери по света е нараснало с общо 900 млрд. долара през миналата година – или с по 2.5 млрд. на ден. Това увеличение с 12% на състоянието на най-богатите контрастира с 11% спад при по-бедната половина на човечеството. В резултат на тази тенденция броят на милиардерите, притежаващи богатство колкото половината население на Земята, става все по-малък – през 2016 г. са били 61, през 2017 – 43, а през 2018 едва 26.

В доклада се посочва, че в десетилетието след глобалната финансова криза броят на милиардерите почти се е удвоил, като през последната година се появява по един нов милиардер на всеки два дни. Състоянието на най-богатия човек в света – Джеф Безос, е нараснало до 112 млрд. долара. Само 1% от тази сума е равен на целия бюджет за здравеопазване на Етиопия, където живеят 105 млн. души. Компанията на Безос Amazon пък е пословична с ниското заплащане и изключително тежките и унизителни работни условия. Сред констатациите на доклада е и че най-бедните 10% от британците плащат по-висока ефективна данъчна ставка, отколкото най-богатите 10% (49 срещу 34 процента), след като се вземат предвид данъци върху потреблението като ДДС.

“Огромният спад на броя на хората, живеещи в крайна бедност, е едно от най-големите постижения през последния четвърт век. Нарастващото неравенството обаче застрашава по-нататъшния прогрес”, заявява директорът на Oxfam по кампаниите Матю Спенсър, цитиран от Guardian. “Начинът, по който са организирани икономиките ни води до това, че богатството във все по-голяма степен и все по-несправедливо се концентрира в ръцете на малцината привилегировани, докато милиони хора едва преживяват. Жени умират заради липса на прилични здравни грижи за родилки, а на деца се отказва достъп до образование, което би могло да им осигури изход от бедността. Никой не трябва да бъде обричан на преждевременна смърт или неграмотност само защото се е родил беден. Не е нужно да е така – по света има достатъчно богатство, за да се осигури на всеки справедлив шанс в живота. Правителствата трябва да действат, за да подсигурят, че богатите и бизнесите плащат справедлив дан, и че събраните така данъци се изразходват за финансиране на свободно достъпни, качествени обществени услуги, които могат да спасяват и променят човешки животи”, заявява той.

Според доклада правителствата влошават допълнително неравенството, като не инвестират достатъчно в обществената сфера. От организацията заявяват, че ако данъците бъдат направени по-справедливи, това ще спомогне за решаването на много от страданията по света. Според изчисленията в доклада, ако най-богатия 1% от населението плати дори само 0.5% допълнителен данък върху богатството си, ще се съберат достатъчно пари, за да се осигурят животоспасяващи здравни грижи за 3.3 млн. души и да се покрият разходите за образование на 262 млн. деца, които в момента не посещават училище поради бедност. Oxfam препоръчва на правителствата да обмислят и други видове данъци върху богатството, като облагане на наследствата и собствеността, които бяха ограничени или премахнати в голяма част от развития свят, и почти не се прилагат в развиващите се икономики.

“Тази ситуация не е неизбежна, тя е неприемлива”, заявява в интервю за Associated Press Уини Бянима, изпълнителен директор на Oxfam International. Правителствата трябва да работят за истинска промяна като подсигурят, че корпорациите и богатите индивиди плащат справедливи данъци и като инвестират в безплатно здравеопазване и образование, които отговарят на нуждите на всички – включително жените и момичетата, чиито нужди често са пренебрегвани”, заявява тя.

Един от най-изявените защитници на идеята за глобален данък върху богатството е френския икономист Тома Пикети, според когото такива действия са нужни, за да се спре тенденцията към разрастване на неравенствата. Докладът за световното неравенство през 2018 г., сред чиито автори е Пикети, показа, че между 1980 и 2016 г., по-бедната половина от човечеството е прихванала 12 цента от всеки долар от глобалния ръст на приходите. На обратния полюс, най-богатият 1% е прибрал 27 цента от всеки долар растеж през този период.

Oxfam заявява, че в добавка към проблема с вътрешното неравенство, развитите държави не изпълняват ангажиментите си за помощ към най-бедните части на света. Спадането на броя на хората в крайна бедност през последните десетилетия се дължи основно на бързия растеж на Китай. Oxfam отбелязва, че според данните на Световната банка темпът на намаляване на бедността е спаднал наполовина след 2013 г. В Субсахарска Африка крайната бедност дори се увеличава.

Oxfam изготвя оценките си за разпределението на глобалното богатство въз основата на данни на Credit Suisse, покриващи периода от юни 2017 до юни 2018 г. Богатството на милиардерите е изчислено на база класацията на списание Forbes.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар