В категории:Икономика

Oxfam: Глобалното неравенство продължава да се влошава

В света има 2153-ма милиардери, които разполагат с повече богатство от други 4.6 млрд. хора

pixabay.com

Най-богатият 1% от населението на света разполага с над два пъти повече богатство от цялото останало човечество, отчита благотворителната организация Oxfam, цитирана от Bloomberg. В ежегодния си доклад, публикуван в навечерието на Световния икономически форум в Давос, Oxfam призовава правителствата спешно да приемат политики за “разбиване на неравенството”, вместо да продължават сегашния си курс на “силно недостатъчно” облагане на богати индивиди и корпорации, съчетано с недофинансиране на обществени услуги.

“Икономическото неравенство е извън контрол – 2153-ма милиардера са разполагали  с повече богатство от 4.6 млрд. души през 2019 г.” се подчертава в доклада на Oxfam, озаглавен “Време да се загрижим”. Организацията  също така изтъква, че жените и момичетата носят непропорционално голяма част от бремето на работата, свързана с грижи, и разполагат с по-малко икономически възможности. Жените по света са допринесли към икономиката с 12.5 млрд. часа неплатен труд на стойност 10.8 трлн долара. От Oxfam изтъкват, че тази сума е тройно по-висока от стойността на световната технологична индустрия – същевременно 22-та най-богати мъже в света разполагат с повече богатство от всички 325 млн. жени в Африка, взети заедно.

“Нашите деформирани икономики пълнят джобовете на милиардерите и големите бизнеси за сметка на обикновените мъже и жени. Нищо чудно, че хората започват да поставят под въпрос дали милиардерите трябва да съществуват”, заявява Главният изпълнителен директор на Oxfam Индия Амитабх Бехар.

Според изчисленията на Bloomberg, тримата най-богати хора в света – Джеф Безос, Бол Гейтс и Бернар Арно – са натрупали общо 231 млрд. долара през последното десетилетие. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг – петият най-богат индивид – е отчел най-голям ръст на богатството си през миналата година, с нетно учеливение от около 6 млрд. долара. Ръководителят на  Amazon Джеф Безос остава на първо място в тази класация с нетно богатство от 116 млрд. долара. Общото състояние на 20-те най-богати милиардера се е удвоило до 1.397 трлн. долара спрямо 672 млрд. долара през 2012 г.

От Oxfam отбелязват, че ако човек е започнал да спестява по 10 000 долара на ден още от построяването на египетските пирамиди, днес би разполагал само с една пета от среднотп богатство на петимата, оглавяващи класацията на милиардерите.

Докладите на Oxfam се посрещат с дежурни критики от пропазарни тинк-танкове, че драстично надценяват мащаба на проблема с неравенството. Организацията от своя страна многократно е защитавала анализа си от тези обвинения и е аргументирала заключенията си. Изготвяната от Oxfam статистика използва за основа доклада за световното богатство на  Credit Suisse. От Oxfam признават, че има още много какво да се желае от данните на банката, но изтъкват, че статистиката вероятно дори подценява мащаба на пропастта в богатството.

Посочвайки изводите от изследване на Световната банка, Oxfam заявява, че понижаването на неравенството има по-голям ефект за намаляване на крайната бедност, отколкото икономическия растеж. “Анализите сочат, че ако страните намаляват подоходното неравенство с 1% всяка година, към 2030 г. 100 млн. души по-малко ще живеят крайна бедност”, се посочва в доклада.

Данните на Световната банка показват, че крайната бедност е намаляла значително през изминалите две десетилетия – броят на хората, живеещи с по-малко от 1.9 долара на ден се е понижил с 1.1 млрд. спрямо 1990 г. Банката обаче предупреждава, че в някой страни тази тенденция се е забавила или дори преобърнала. Към 2015 г. в крайна бедност са продължавали да живеят 736 млн. Души, повече от половината от които в Субсахарска Африка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар