В категории:Икономика

Oxfam: Милиардерите никнат като гъби, а за бедните остават само обещания

На всеки два дни се появява по един нов милиардер – същевременно по-бедната половина на човечеството не получава нищо от икономическия растеж, а стотици милиони работещи хора нямат шанс да излязат от капана на бедността

Четири от всеки пет долара богатство, генерирани през 2017 г., са отишли в джобовете на най-богатият един процент от населението на света. Същевременно най-бедната част от човечеството не е получила нищо от растежа, показва доклад на благотворителната организация Oxfam.

На фона на предстоящата тази седмица среща на глобалните политически и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос, Oxfam за пореден път подчертава недъзите на системата, която награждава най-богатите и неглижира бедните. Според новия доклад 3.7 млрд. души, представляващи най-бедната половина от човечеството, не са видели увеличение на финансовото си благосъстояние си през 2017 г. Същевременно 82% от новосъздаденото през миналата година богатство се е оказало в ръцете на най-богатите 42 души в света – в сравнение с 61 души през миналата година и 380 през 2009 г. При представянето на миналогодишния доклад Oxfam заяви, че вече осем милиардера притежават богатство колкото половината световно население.

“Данните разкриват как нашите икономики възнаграждават богатството, вместо тежкия труд на милиони хора. Малцината хора на върха стават все по-богати, докато милиони на дъното са в капана на бедността”, коментира пред Reuters Уини Бяняма, изпълнителен директор на Oxfam. Тя посочва избягването на данъци като една от големите причини за глобалното неравенството и призова държавните ръководители да превърнат реториката си в практика, да обуздаят данъчните убежища и да насочат пари към образованието, здравеопазването и създаването на работни места за младите хора.

Бяняма отправи конкретни критики към президента на САЩ Доналд Тръмп заради създаването на “правителство от милиардери” и прокарването на данъчни реформи в полза на супербогатите, а не на обикновените американци.

Бумът на капиталовите пазари е основен фактор за увеличаването на богатството на притежателите на финансови активи през 2017 г. В САЩ 80% от стойността на тези активи е собственост на 10-те процента най-богати хора от населението. Основателят на Amazon увеличи богатството си с 6 млрд. долара само за първите 10 дни на тази година благодарение на ръста на финансовите пазари. Така той се превърна в най-богатия индивид в света.

Oxfam изтъква, че е “неприемливо и неустойчиво” едно малобройно малцинство да акумулира толкова богатство, докато огромно количество хора тънат в бедност. “Екстремната концентрация на богатство на върха не е сигнал за процъфтяваща икономика, а симптом за система, която предава милионите хора, полагащи здрав труд, за да правят дрехите ни и да отглеждат храната ни”, коментира пред Guardian Марк Голдринг, директор на Oxfam за Великобритания.

Според тазгодишния доклад на Oxfam за неравенството, броят на милиардерите в света е нараствал с един на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г. Същевременно в Съединените щати тримата най-богати хора притежават същото богатство като по-бедната половина от населението на страната. Според организацията богатството на милиардерите е нараствало със средно 13% в десетилетието между 2006 и 2015 г. През 2017 г. увеличението на богатството им възлиза на 762 млрд. долара, което е достатъчно, за да се реши проблема с крайната бедност – и то седем пъти.

Според организацията деветдесет процента от 2043-те милиардера в света са мъже. Oxfam отбелязва, че работещите жени са ударени най-силно от глобалното неравенство, тъй като те устойчиво печелят по-малко от мъжете и обикновено работните им места са по-несигурни. В миналото Световният икономически форум е излизал с изчисления, че ще са нужни 217 години, преди заплащането и представителството на работното място на жените да се изравни с това на мъжете.

“Икономическият модел изобщо не работи. Начинът, по който богатството се концентрира във все по-малко ръце е много притеснителен”, коментира един от авторите на доклада, Иниго Аймар. “За да може работата да е истински път извън бедността, е нужно да подсигурим, че обикновените работници получават достатъчно възнаграждение и имат възможност да настояват за по-достойни условия, както и че няма дискриминация срещу жените. Ако това означава по-малко за тези, които са вече богати, това е цена, които ние – както и те – би трябвало да сме готови да платим”, отбелязва от своя страна Голдринг.

Социологическо изследване на Oxfam сред 70 хил. души в десет страни показва, че мнозинството подкрепят действия за намаляване на неравенството. Близо две трети от запитаните са заявили, че искат правителството спешно да предприеме мерки относно пропастта в приходите между бедни и богати в страната им. При проучването във Великобритания хората са питани какво е според тях съотношението между заплащането на изпълнителен директор и неквалифициран работник в местните компании. Средното предположение е било, че директорът печели 33 пъти повече. Запитани какво би било според тях идеалното съотношение, средностатистическият отговор е бил 7 към 1. Oxfam посочва, че директорите в 100-те най-големи британски компании реално печелят 120 пъти повече средностатистическия си служител.

Голдринг заявява, че е крайно време да бъде преосмислен моделът на глобалната икономика, който осигурява прекомерно корпоративно влияние върху политиката и управлението, подкопава правата на работещите и безмилостно работи за минимализиране на разходите с цел максимизиране на възвръщаемостта за инвеститорите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар