Amazon принуждавали шофьорите си да се изхождат в торбички и да нарушават пътните правила

Разследване установи, че някои от наетите от Amazon куриерски фирми са принуждавали шофьорите си да нарушават ограниченията за скоростта и да се „изхождат“ в торбички, за да могат да постигнат поставения им норматив.

Депото на Amazon край Бристол. Снимка: BBC

Висшестоящи служители от куриерските компании подизпълнители на Amazon са били заснети със скрита камера да казват на служителите си да не се притесняват за слагането на колани, защото „полицията няма да ги спре“, съобщава в. „Mirror“.

Установено е било, че шофьорите са работили повече от позволения от закона във Великобритания максимум от 11 часа на ден. Освен това заплащането им е било по-ниско от минималното за страната.

Разследването е било извършено от предаването Inside Out на Би Би Си , като основният фокус е бил върху базираната в Оксфорд транспортна компания AHC Services, която е наета да обслужва депото на Amazon, намиращо се в предградията на Бристол.

Репортер под прикритие е прекарал две седмици като самонает шофьор към AHC Services. За първите си 3 дни на работа той е получил по-малко от 100 паунда, които са му останали след приспадането от наема на неговия ван и направената застраховка.

В разговор, записан със скрита камера, висшестоящ служител от AHC Services е казал на репортера под прикритие да не се притеснява да шофира без колан. „Вие сте шофьор на камион за доставки – полицията няма да ви спре“, заявява началникът от AHC.

Други шофьори споделят, че предварително планираните им маршрути, разработени от Amazon, вземат предвид външни фактори като трафик, причинен от пиковите часове, инцидентите или ремонтите на пътя, но не отчитат и не позволяват почивка за тоалетна.

За да се справят с това препятствие, някои шофьори избират да стискат, а други да пикаят в бутилки и да се изхождат в торбички. Бившият служител на AHC Чарли Чикавиро признава, че е катастрофирал, защото е трябвало да шофира над ограничението, за да може да постигне своя норматив.

По-рано друго разследване на журналист от „Mirror“ разкри бруталните условия на труд в складовете на Amazon.

Бившата супервайзорка към AHC Коуди Купър споделя пред предаването, че е наредила на един от доставчиците си да спре да шофира, след като той е бил заспал на път в непосредствена близост до училище. „Можеше да има група от ученици около камиона и бе достатъчно той да се отклони само малко, за да стане инцидент. Нямаше да мога да живея с мисълта, че съм допуснала това“, споделя Купър.

„Самонаетите шофьори към нашите куриери могат сами да избират своето темпо на работа, да правят паузи по свое усмотрение и са в състояние да изберат маршрута за доставки или да изработят свой собствен такъв“, казват от Amazon в официалното си съобщение по повод на разкритията.

Корпорацията е заявила още, че е очаквала всички шофьори да се заплащат с минимум 12 паунда на час, преди да им бъдат възстановени парите за гориво и преди да им бъдат връчени евентуалните бонуси. Amazon има близо 300 милиона клиенти по цял свят и 10 центрове за изпълнение в Обединеното кралство, където се съхраняват стоките на компанията.

AHC заяви, че твърденията на Би Би Си са били „основани на изолирани примери от миналото, които са се случили преди повече от година“.

„Оттогава сме направили промени в начина, по който се извършват нашите проверки и са предприети редица стъпки за подобряване на начините ни на работа“, заявяват от AHC Services.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар