Запис оспорва версията за побой над ултрадесен политик в Бремен

Разследващите случая с нападението над местния лидер на „Алтернатива за Германия” и депутат Франк Магниц предполагат, че раните му може да са били причинени от падане, а самият той допуска пред „Билд” да са го атакували и с цел грабеж

Франк Магниц на архивен кадър от проява на "Алтернатива за Германия". Снимка: YouTube
Франк Магниц на архивен кадър от проява на „Алтернатива за Германия“. Снимка: YouTube

Обрат настъпва в разследването на случая с депутата и лидер на организацията на ултрадясната партия „Алтернатива за Германия” в град Бремен Франк Магниц, за когото се твърдеше, че е бил нападнат и пребит с дървена дъска от трима маскирани на излизане от новогодишно тържество на 7 януари.

Както съобщава Guardian, след подробно преглеждане на записите от видеокамерите за наблюдение от мястото на инцидента се установява, че побой не е имало. Вижда се само как двама души се приближават до 66-годишния политик в гръб, а трети върви зад тях. Единият от двамата по-напред удря Магниц, който пада и се претърколва. Тримата веднага побягват. Полицията продължава издирването им. Разследващите предполагат, че пострадалият е получил раните по лицето и главата си в резултат на падането.

Случаят бе шумно разгласен от „Алтернатива за Германия”, като в Туитър бяха пуснати и шокиращи снимки на лежащия в безсъзнание на болнично легло Магниц със зееща дълбока рана на главата и насинено, подпухнало око. В декларация на партията за случилото се бяха обвинени „леви терористи”. В многобройни медийни публикации по този повод се твърдеше, че тримата нападатели били маскирани. Те ударили силно Магниц по главата с дървена дъска и след като го съборили на земята, го ритали жестоко. Спрели и избягали, чак след като се намесили двама работници от близък строеж. Сега обаче се излиза, че видеозаписите показват друга картина. Така и не е намерено и предполагаемото оръдие на нападението – въпросната дъска.

След оказаната му медицинска помощ самият Магниц дава изявления за няколко  медии. Пред Berliner Morgenpost посочва, че не иска да драматизира нападението, но все пак го определя като „политически мотивиран опит за убийство”. Изказва и подозрения, че нападателите може да са дошли от провеждащо се наблизо възпоменание по повод убийство на бежанец от бременската полиция, станало преди 14 години. Организаторите на възпоменанието категорично отричат подобна връзка с атаката над дееца от „Алтернатива за Германия” и го обвиняват в спекулация и целенасочено дискредитиране.

Пред Bild пък Магниц споделя, че макар и да е слабо вероятно, все пак не изключва и вероятността да е бил атакуван с цел грабеж. Разказва, че минавал покрай микробус, когато „изведнъж всичко потъна в мрак”. Фактически той няма преки спомени от станалото. Дошъл на себе си, чак след като някой започнал да го дърпа за ръката и да го пита дали все още у него са портфейлът му и мобилният му телефон.

Магниц вече е изписан от болницата и съпартийците му твърдят, че е добре. Нападението над него още веднага след първите съобщения беше категорично осъдено от говорителя на германското правителство Щефан Зайберт.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар