В категории:България

Майки от „Пикадили“ и шивачки от Кюстендил още чакат парите си

За голяма част от бившите служители на фалиралата хранителна верига казусът приключи успешно след дълги месеци на улични протести и законодателни промени. Но не за всички

Бивши служители на фалиралата хранителна верига „Пикадили“ все още не са получили всички пари, които им дължи „Селект Трейд“ – компанията собственик на веригата. За това алармираха от Автономния работнически синдикат в своя позиция. Изработени, но неизплатени заплати имат и обезщетения имат да получават и шивачки от Кюстендил.

„Минаха почти 2 години откакто шефовете на една от най-големите вериги за търговия на дребно у нас – „Пикадили“, фалираха и завлякоха заплатите на повече от 700 работници. След месеци на протести, работниците успяха да принудят властта да приеме спешни законодателни промени, които позволиха заплатите да бъдат изплатени от специален фонд за гарантиране на вземанията“, пишат от АРС.

Оказва се обаче, че не всички работници получават дължимото, а ощетени се оказват жени, които са излезли в майчинство като служители на „Пикадили“. „Десетки майки, част от които бяха на първа линия през всичките месеци на борба и с огромен принос за крайната победа, са получили отказ от фонда и няма да получат дължимото. Причината е, че за разлика от останалите работници, те не напуснаха веднага потъващата компания, тъй като вече бяха излезли в майчински“, уточняват от АРС.

Майките са вкарани в законов „параграф 22“: когато след обявяването на несъстоятелност подават документи, че фирмата им дължи пари – в техния случай за натрупан платен отпуск, от Фонда за гарантиране на вземанията отказват с аргумента, че към датата на подаване на искането са с непрекъснат трудов договор и нямат да получават трудови възнаграждения. Когато пък майчинството изтича и жените отново подават документи получават нов отказ, този път с аргумента, че са подали декларация извън нормативно определения срок от три месеца, в който служителите имат право да се обърнат към фонда след обявяването на несъстоятелност.

Така към момента Фондът отказва да изплати на ощетените майки парите, които им се полагат за периода на майчинството, въпреки че нямат вина за фалита на фирмата през това време, а още по-малко затова, че са решили да отгледат дете.

„Барикада“ получи писмо от една от ощетените бивши служителки на „Пикадили“:

Здравейте!
Казвам се Бойка Йорданова Георгиева, доскорошен служител на фирма „Селект Трейд“ ЕООД.
Когато фирмата обяви изпадането си в несъстоятелност през м. март 2018г. бях в трудови правоотношения с нея. Подадената на 28.03.2018г. от мен декларация бе с данни, че към същата дата съм с непрекъснат трудов договор, в резултат на което молбата ми за изплащане на парично обезщетение бе отхвърлена, с обяснението, че нямам да получавам трудови възнаграждения и парични обезщетения. Претенциите ми към Фонда не са за неполучени заплати, а за натрупан платен отпуск за дадения период.
Към днешна дата  – 06.11.2018г., вече не съм служител на фирма „Селект Трейд“ ЕООД и от 01.09.2018г. договорът ми бе прекратен поради изтичане на втората ми година майчинство. След разговор със счетоводителя на фирмата бях посъветвана да подам документи отново. Имам издадени документи, които доказват претенциите ми за изплащане на парично обезщетение за начислен, но неизплатен платен годишен отпуск по време на бременност и майчинство.
На 01.10.2018г. бях в НОИ-Варна за подаване на документи за обезщетение за безработица и изрично попитах след като съм освободена от работа дали трябва да се променят данните в декларацията ми, служителките бяха категорични, че не трябва нищо да се променя.
На 16.11.2018г. подадох отново декларация с данни, че вече не съм служител на фирмата. След две седмици получих отказ с мотива, че съм подала същата извън нормативно определения срок.
Когато бях в НОИ-Варна заявих пред тях, че желая да ми бъде отпуснато и обезщетение за оставането ми без работа за м. септември (01.09-01.10.2018г.), което е по вина на работодателя. В рамките на един месец след регистрацията ми в Бюрото по труда, не ми бе предложена работа, в резултат на което работодателя е длъжен да ми изплати една брутна работна заплата. Прилагам документ, с който доказвам, че не съм била назначена на работа. Прилагам и всички документи, които съм получила при прекратяване на трудовия ми договор.

От АРС припомнят, че преди последните законови промени, случили се в резултат най-вече именно на борбата на бившите служители на „Пикадили“, Фондът за гарантиране на вземанията е бил дълго време практически заключен чрез „подобни процедурни капани“. В него бяха натрупани 250 милиона лева, а именно заради наличието на достатъчен резерв, който обаче не се използва по предназначение, работодателите са били освободени от вноски към фонда.

„Призоваваме чиновниците от фонда за гарантиране на вземанията да спрат с процедурните хватки и обслужването на интересите на работодателите и вместо това да започнат да изпълняват това, за което са назначени – да изплащат гарантираните вземания на работниците. И нека започнат от майките“, призовават от АРС.

Междувременно Българското национално радио съобщи, че около 150 шивачки от Кюстендил също продължават да чакат своите заплати за стари периоди. Те са работили в италианска фирма на обувки, обявена в несъстоятелност и очакват да получат възнагражденията си за 2016 и 2017 година.

Със свое решение от 7 декември 2018 Софийски градски съд обяви дружеството в несъстоятелност по искане на Главната инспекция по труда. Шивачките вече са подали заявление да получат заплатите си от Фонда за принудителни вземания. Някои имат да взимат по три заплати за минал период плюс обезщетения при съкращения, болнични, отпуски. Проблемът е в това, че няма определен синдик на фирмата, който да подготви документацията с конкретните суми за получаване, коментираха експерти. Ще трябва решение на централното ръководство на НОИ. Ведомостите са в София, защото съдебното дело е в столичен съд, а и фирмата е регистрирана в София, пише БНР.

Според ощетени работници, цитирани от националното радио, институциите си прехвърлят топката една на друга и не искат да свършат работа.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар