В категории:България

София и Варна на пореден протест срещу работодателския произвол

Стига гавра с хората, които се трудят честно и почтено, настояват синдикалисти, ощетени работници и солидарни граждани. Те излизат на протест пред Министерски съвет в София и пред общината във Варна на 24 октомври от 18:30 часа

Работници от цялата страна излизат на нов национален протест срещу работодателския произвол. Бивши и настоящи служители, синдикалисти и солидарни граждани ще протестират срещу компании и собственици, които са ощетили пряко интересите им, не са им изплатили дължими трудови възнаграждения или са погазили по друг начин правата им, както и срещу цялостната политика на неглижиране на работниците и техните права, за сметка на интересите на работодателите.

Протестните действията ще се проведат на 24 октомври от 18:30 пред Министерския съвет в София и пред общината във Варна. Основен организатор на двете събития е Автономният работнически синдикат (АРС), а основата на недоволството са няколко нашумели случаи на компании, които дължат десетки хиляди лева неизплатени заплати за изработен труд на своите служители. Такива са случаите с работниците от хранителната верига „Пикадили“, телекомът „Макс Телеком“, шивачките от „Абонданца“ в Дупница и други.

„Ще участвам в протеста, защото парите, които ми дължи „Селект Трейд“ са честно изработени. Не трябва да им позволяваме да се гаврят с хората, които работят честно и почтено. Ще участвам до край, до получаване на дължимите ми суми“, обяви пред „Барикада“ Димитрина Войкова.

„Въпреки частичния успех, който постигнахме с възстановяването на осигурителните права на десетки работници от фалиралата фирма „Пикадили“, по-голямата част от исканията ни остават неизпълнени, а законовите промени, които предлагаме, дори не са разгледани посъщество в парламента“, пишат организаторите на протеста.

Народното събрание прие на първо четене в лятната си сесия няколко промени, но все още предстои окончателното им приемане на второ четене. Автор на част от промените беше омбудсманът Мая Манолова, но самата тя призна, че някои важни нейни предложения не са намерили място във финалния законопроект, приет от депутатите на първо четене.

„Призоваваме отговорните органи и институции на властта да третират дълговете към работници и служители със същата законова тежест и привилегии, както дълговете към държавата и банките“, призовават още от АРС и ощетените работници.

„Ще изляза на протест, защото искам да изразя недоволство от забавянето на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, който обхваща исканията ни“, коментира пред „Барикада“ и Иванка Стойчева, която също е бивш служител на „Пикадили“.

„Излизам на улицата в солидарност с ограбени работници, защото ме боли, че безчинството на капиталистите продължава без съпротива през целия ми живот“, отговори пред „Барикада“ Мария Радева от АРС в София на въпрос каква е нейната лична мотивация да участва в утрешния протест. По професия Мария е учител, майка е на две деца и не е работила в някоя от двете компании, които са непосредствена причина за протеста, но в живота си се е сблъсквала с други случаи на гавра от страна на работодателите ѝ спрямо нея.

Според Мария заграбването на общественото имущество и всички икономически активи от частни интереси, която е символ най-вече на 90-те години, всъщност продължава да се случва и днес, а примерът с „Пикадили“ и „Макс Телеком“ е показателен. „Омръзнало ми е да виждам как трудът се краде, крадът времето силите и живота ни“, добави тя и съжали, че твърде често всичко това се случва с пълната протекция и съдействието на закона, а не въпреки него.

В официалната покана за протеста организаторите изтъкват, че родното законодателство не е изготвено в полза на работниците, а точно обратното – то твърде често е в техен ущърб. Те настояват за незабавно изплащане на всички дължими заплати, обезщетения и отпуски на всички ограбени работници; криминализиране на неплащането на заплати и търсене на наказателна отговорност от собствениците на фирми като физически лица; законодателни промени, които забравяват прехвърлянето на фалирали фирми на трети лица и забрана на собствениците на такива фирми да откриват нови, преди да изплатят задълженията си; облекчаване на процедурите за достъп до Фонда за гарантиране на вземанията и други.

Това е пореден работнически протест в страната, след като такива се проведоха още през март, а след това на 11 юли и 5 септември. Протести по същите скандални казуси имаше и още през март.


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар