В категории:България

„Българинът харчи всичко за пиене“? Помислете пак

Разходите на българските домакинства за алкохолни напитки съответстват на средноевропейските нива, показват официалните данни на Евростат

Българските домакинства изразходват 1.7% от общия обем на своите разходи за потребление на алкохолни напитки. По този показател страната ни не се отклонява изобщо от средните нива за Европейския съюз като цяло – средният европеец харчи 1.6% за алкохол. Това сочат обобщени данни на Евростат за 2017-та година, публикувани на 1 януари.

Най-голям дял от разходите отиват за алкохол при домакинствата в балтийските държави – Естония (5. 2%), Латвия (4. 9%) и Литва (4%), а най-малко в Испания (0.8%) Гърция и Италия (0.9%). По-малкото от българите за алкохол харчат още в Нидерлания (1.2%), Португалия, Австрия и Германия (1.4%), Обединеното кралство (1.5%), Словения и Белгия (1.6%). Пред България пък са още Кипър, Франция, Швеция, Ирландия, Словакия, Люксембург, Румъния, Финландия, Унгария, Чехия, Полша и вече споменатите балтийски държави.

Що се отнася до тенденцията през годините, делът на разходите за алкохол нараства главно в Румъния и Португалия. В периода 2007-2017-та година процентът при румънците се покачил от 2.3 до 2.7%, а при португалските домакинства – от 1.1 до 1.4%.

На обратната страна на медала в това отношение е България – ако през 2007-ма година домакинствата у нас са давали 3% от своите разходи за алкохолни напитки, то 10 години по-късно процентът е 1.7%, което означава почти двойно намаление. От 4.7 до 4.0% спада числото в Литва и от 3.3 до 2.8% във Финландия.

Страната ни започва да се отклонява от средните нива, ако в сметката бъдат включени и тютюневите изделия. Общо за алкохол и цигари домакинствата у нас харчат 5.2% от своите разходи, докато средното ниво за Европейския съюз е 3.8%.

За сравнение и в противовес на идеята на някои родни икономисти, че всеки допълнителен лев в по-бедните слоеве на обществото ще отиде за алкохол и цигари, статистиката показва, че българинът харчи над три пъти повече за храна – 17.6% от общия обем на разходите при 11.1% средно за ЕС.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар