В категории:Общество

Безпрецедентно трагична година за журналистите

Новинарите по света никога не са били обект на толкова много насилие, колкото през 2018-та година, обобщават от „Репортери без граници“ в новото издание на годишния си доклад

Източник: „Репортери без граници“, годишен доклад. https://rsf.org/

Общо 80 журналисти са убити през 2018-та година, 348 в момента се намират в затвора, а 60 са държани за заложници. Това показват данните от годишния доклад на „Репортери без граници“.

От международната организация отчитат, че са увеличени всички ключови цифрови стойности, които биват следени през годините – убийствата, лишаването от свобода, вземането като заложници и изчезванията.

Журналистите по света никога не са били обект на толкова много насилие и обидно третиране, колкото през 2018-та година, обобщават от „Репортери без граници“.

„Насилието срещу журналистите е достигнало безпрецедентни нива през тази година, ситуацията е критична“, посочва генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. Докладът изтъква, че най-нашумелите случаи – с младия словашки журналист Ян Куцяк и саудитския колумнист Джамал Хашоги – показват докъде са готови да стигнат враговете на свободата на словото.

„Омразата към журналистите, изразявана и понякога много открито прогласявана от безскрупулни политици, религиозни лидери и бизнесмени, има трагични последици и се отразява в това тревожно увеличаване на престъпленията срещу тях“, добавя Делоар.

Убити през 2018-та журналисти по света. Източник: „Репортери без граници“

Повече от половината загинали журналисти (61%) са били умишлено убити, докато останалите 39% са намерили смъртта си, докато предават на място от опасна зона.

Най-смъртоносната страна за новинарите през 2018-та година е Афганистан, където са убити 15 журналисти. Следва Сирия с 11 убити, а на трето място е Мексико – най-смъртоносната страна извън конфликтната зона – с девет журналисти, убити през 2018 г. Шестима са убити в Индия. Близо половината от убитите журналисти са намерили смъртта си в страни, в които няма действащи военни конфликти, посочват от „Репортери без граници“.

Убийството на петима служители от „Гадзета Капитал“ при стрелба през юни носи на Съединените щати място в редиците на най-смъртоносните страни.

Броят на журналистите, задържани по целия свят в края на годината – 348 души, е нараснал от 326 по това време миналата година. Както и през 2017-та, повече от половината от затворените журналисти по света са само от пет държави: Китай, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Турция. Китай остава най-големият затвор за журналисти в света с 60 души зад решетките (според Комитета за зашита на журналистите на първо място по брой на хвърлените в затвора журналисти се нарежда Турция)

Държани в затвори по света журналисти през 2018-та година. Източник: „Репортери без граници“

С 11% повече са журналистите, държани като заложници спрямо миналата година – те са се увеличили от 54 на 60 души. Всички, освен един, се намират в три страни от Близкия изток: Сирия, Ирак и Йемен, като шестима от тях са чуждестранни журналисти. Въпреки отстъплението на ИДИЛ, има малко информация за съдбата на тези заложници, с изключение на японския журналист Джумпей Ясуда, който беше освободен след три години в плен в Сирия. Един украински журналист е държан в плен в самопровъзгласилата се „Народна република Донецк“ от властите, които го обвиняват в шпионаж, посочват от „Репортери без граници“. Организацията отчита и три нови случая на изчезнали журналисти през 2018-та година – двама в Латинска Америка и един в Русия.

„Репортери без граници“ уточнява, че провежда проучванията за своя годишен доклад на база прецизни факти и данни, а събраната детайлна информация им позволява с голяма сигурност и увереност да твърдят, че смъртта, задържането, отвличането или изчезването на всеки журналист, включен в тези числа, е пряк резултат от неговата журналистическа работа.

Докладът на „Репортери без граници“ отбелязва и случая с българската журналистка Виктория Маринова, която беше убита в Русе в началото на октомври. От организацията посочват, че този случай все още се разследва.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар