В категории:България

Светът впери поглед в България заради убийството на журналистка

Издания и институции от цял свят обръщат внимание на случая, който потресе страната ни през уикенда. Довечера в София и други български градове ще има бдения в памет на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова.

Една от последните снимки, публикувани от Виктория Маринова в профила ѝ във „Фейсбук“

Огромен международен отзвук предизвика убийството в Русе на 30-годишната Виктория Маринова, която беше открита мъртва в събота. Маринова, която е майка на 7-годишна дъщеря, е била журналистка, административен директор на русенската телевизия TVN.

Според прокуратурата смъртта е настъпила вследствие от удари по главата и задушаване, като се работи по „всички възможни версии“ за убийството, съобщиха от МВР. По-късно пред журналисти главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди първоначалната информация на русенски медии, че преди убийството Маринова е била изнасилена.

Сигналът е получен в събота в ранния следобед на телефон 112, където гражданин е съобщил, че в района на тенис кортовете на крайбрежната алея в града е видял окървавено тяло на млада жена. Открит е автомобилът, който жертвата е ползвала, съобщава още МВР. Полицията твърди, че полага всички усилия час по-скоро да стигне до извършителя, като за момента няма задържани лица. Според Маринов са „фиксирани и иззети множество находки, включително генетичен материал“, като служители от института по криминология установяват ДНК профил.

Главният секретар на МВР коментира, че се работи по отношение на лица от криминалния контингент, както и по отношение на намиращо се в близост до мястото на убийството психиатрично заведение, а също така се работи и с най-близкото обкръжение на жертвата, за да се установят „нейните контакти и проблеми, които е имала преди да се случи това убийство“.

Засега семейството, близките на жертвата или властите не съобщават Маринова да е получавала някакви заплахи, свързани с работата ѝ или личния ѝ живот. Според bTV Виктория Маринова е била нападната, докато е спортувала на открито по кейова алея край Дунав след среща в града с приятели.

Виктория Маринова е поредната млада жена, която е убита в България в последните години. Повече подробности за хода на разследването се очакват днес, в понеделник, но случаят вече предизвика реакция на редица европейски лидери и попадна в международния обмен по целия свят.

Трагичната смърт на Виктория Маринова предизвиква огромен интерес извън България поради факта, че жертвата е била журналист, а последното издание на предаването ѝ „Детектор“ в русенската TVN е посветено на скандала „ДжиПиГейт“, като са интервюирани журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро.

Британската BBC обръща внимание на факта, че това е четвъртият случай с убит журналист в Европейския съюз от началото на 2017-та година. Шведската репортерка Ким Уол беше убита и разчленена от изобретател на самоделна подводница в Копенхаген през август 2017 г., а през октомври с живота си се раздели малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, чиято кола бе взривена. През февруари тази година словашкият разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му също бяха убити, припомня BBC.

BBC е една от десетките авторитетни медии, които вече писаха за случая

„Галиция и Куцияк бяха известни със своята работа, посветена на корупцията, а последният материал на Маринова е бил интервю с други двама журналисти, които през септември са арестувани докато разследват случай измама с европейски средства“, допълва изданието. BBC цитира изказването на окръжния прокурор Георги Георгиев, според когото Маринова е починала вследствие на множество удари в главата, като добавя, че „липсват нейният мобилен телефон, ключовете, очилата и и част от дрехите ѝ“.

„Шокиран съм от ужасяващото убийство на разследващия журналист Виктория Маринова в България. Призовавам спешно за пълно разследване. Отговорните трябва да бъдат заловени“, написа в „Туитър“ Харлем Дезир – представител на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа с ресор медийна свобода. По-късно от ОССЕ публикуваха и официално съобщение на своята страница.


BBC добавя още, че според организацията „Репортери без граници“ България се счита за страната в ЕС с най-лошо състояние на свободата на медиите. Изданието добавя, че според организацията разследващите журналисти у нас „често са обект на натиск – както във вид на сплашване, така и чрез физически нападения върху тях или тяхна собственост“.

Изказване относно случая направи и премиерът Бойко Борисов, който присъства на неделното Национално съвещание на МВР. „Въпрос на време е да разкрият убийството в Русе. От начина, по който се работи, от многото събран ДНК материал – въпрос на време е да разкрият извършителя“, лаконично обяви Борисов, цитиран от OFFNews.

Материали по случая публикуват още британските „Гардиън“, „Телеграф“ и други. „Българска журналистка, съобщила за разследване относно корупция, свързано с европейски средства, е била изнасилена и убита в граничния град Русе край река Дунав“, пише „Гардиън“ и цитира основните твърдения на Младен Маринов, Бойко Борисов и Георги Георгиев. Изданието също разказва за последното предаване на Маринова, в което са интервюирани журналистите, автори на разследването „Джи Пи Гейт“.

„В шок сме. По никакъв начин, под никаква форма, никога не сме получавали някакви заплахи – спрямо нея или телевизията“, цитира „Гардиън“ журналист в телевизията на Маринова TVN, който е говорил анонимно пред AFP. Цитираният журналист обаче добавя, че в момента той и колегите му се страхуват за своята сигурност. Източникът описва Маринова като „невероятно дисциплинирана, амбициозна, винаги влагаща себе си в работата си и с изключително чувство за справедливост“.

От AFP са потърсили за коментар и собственика на „Биволь“ Асен Йорданов, който твърди, че медията им е имала информация, че журналистите ѝ са под заплаха заради разследването, на което обръща внимание и Маринова. „Смъртта на Виктория, бруталният начин, по който беше убита, е екзекуция. Има за цел да служи за назидание, нещо като предупреждение“, твърди Йорданов пред AFP.

„Гардиън“ подчертава още, че България се намира на 111-то място от 180 страни в доклада на „Репортери без граници“ за свободата на медиите през тази година, което е най-ниската позиция в ЕС. „През октомври 2017-та година в София стотици български журналисти протестираха след заплахи от вицепремиера Валери Симеонов срещу журналист от водеща българска телевизия. Той обвини медиите, че водят масирана омаскаряваща кампания“, припомня още британското издание. Ситуацията със свободата на словото е обект на коментар и от „Телеграф“ в материала им по случая.

Темата на последното предаване на Маринова е обект на интерес и от американското Politico. Изданието припомня, че според разследването на Стоянов и Биро, около 30-40% от европейските средства, получени от определени компании, потъват в корупционни схеми и измами.

Редица европейски политици използват социалните мрежи, за да коментират случая.

„Шокиран съм от бруталното убийство на българската журналистка Виктория Маринова. Моите съболезнования към семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС през последната година. Това е изключително тревожно. Пълно разследване от българските власти е необходимо спешно“, пише председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер.

„Ужасен съм да науча за убийството на журналистката Виктория Маринова, която е разследвала корупция в България. Трети журналист е убит в ЕС за една година. Нуждаем се от пълно разследване на това отвратително престъпление“, написа и председателят на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

Материали по случая публикуват издания от целия свят, в това число Ройтерс, както и френски, немски, испански, италиански, холандски, австралийски и много други медии.

Веднага след случая с позиции излязоха и българските сдружения на журналисти. „Потресени сме от жестокото убийство на Виктория Маринова. Отново настояваме Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление – заплахи, телесни повреди, убийства и пр.“, пишат от Съюза на българските журналисти.

Да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата, призовават от своя страна от Асоциацията на европейските журналисти в България.

И двете организации отправят искрени съболезнования към близките на Виктория Маринова.

Тази вечер в София на пл. „Света Неделя“ от 18:30 часа пък е организирано бдение в нейна памет. Събитието се организира във „Фейсбук“, а инициатор е гражданското сдружение „БОЕЦ – България Обединена с Една Цел“.

„В понеделник, в 18:30, елате пред църквата „Св. Неделя“ да запалим по свещ в нейна памет и да напомним, че има още живи и непримирими граждани и журналисти и ако ще действат все по този начин, бързо ще си намерят майстора!Нека скръбта ви се превърне в гняв, забравете различията!“, пишат организаторите.

Бдения в памет на Виктория Маринова днес ще има и в други градове из България.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар