В категории:Свят

Стотици журналисти в затвора са “новата нормалност”

Обвинения за разпространяване на “фалшиви новини” се използват все по-често за репресии срещу свободата на словото

Режимът на Реджеп Ердоган продължава да е шампион по затворени журналисти. Снимка: Wikimedia Commons

Над 250 журналисти са били вкарани в затвора по света през 2018 г., показва доклад на Комитета за защита на журналистите. Това е трета поредна година, в която хвърлените зад решетките журналисти достига такъв брой, което според организацията е сигнал, че острата авторитаристка реакция към критичното медийно отразяване “не е просто временно явление”.

Комитетът отбелязва, че броят на журналистите, затворени заради работата си през последните три години, е най-високият откакто организацията е започнала да води статистика през 1990 г. “Стотиците журналисти, хвърлени в затвора по цял свят, са се превърнали в новата нормалност”, заявяват авторите на доклада, който включва данни за затворените до 1 декември.

Подобно на предишните две години, властите в Турция, Китай и Египет са отговорни за над половината от 251-те затворени журналисти, като първото място в негативната класация продължава да се държи от управлението на Реджеп Ердоган. Според доклада 70% от затворените са обвинени в противодържавна дейност като например подкрепа за групировки, считани от властите за терористични организации. Тази година броят журналистите, съдени по обвинения за разпространяване на фалшиви новини, е нараснал до 28, спрямо девет преди две години. Макар авторите на изследването да не посочват определена причина за увеличението, в резюмето на доклада се изтъква “повишеното използване на реториката за “фалшиви новини”, в което президентът на САЩ “е водещ глас”. Най-много журналисти са затворени по обвинения за “фалшиви новини” в Египет – 19. Следват Камерун с четирима, Руанда с трима, и Китай и Мароко с по един.

В Китай се наблюдава значителен ръст на броя на затворените журналисти – 47, спрямо 38 преди година. Според авторите на доклада това е свързано с репресиите срещу мюсюлманското уйгурско малцинство. Убийството на саудитския дисидент и колумнист на Washington Post Джамал Хашоги е станало повод Саудитска Арабия също да бъде специално посочена в доклада. Най-малкото 16 журналисти се намират в тамошните затвори, включително четири жени, публикували материали за правата на саудитките.

Макар турският президент Ердоган да използва убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, за да се представя като страстен критик на Риад, Комитетът за защита на журналистите не спестява критики за отношението му към свободата на словото в собствената му страна. Докладът изтъква, че “правителството му продължава да хвърля повече журналисти в затвора, отколкото която и да е друга държава”. В турските зандани се намират поне 68 журналисти, всички обвинени в антидържавна дейност.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар