В категории:България

„Репортери без граници“: Журналистите в България са заплашвани и подигравани от властите

Международната организация излезе с официална позиция, в която припомня случаите само от последните няколко седмици и призовава председателя на Европейския парламент да вземе отношение. В българското Народното събрание БСП се обърна към управляващите с остра декларация по темата

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ (RSF) се обърна от своя официален сайт с призив към българските власти да спрат опитите да сплашват журналисти. Повод за позицията на организацията са три случая от последните седмици: скандалното изказване на премиера Бойко Борисов на 4 февруари, когато лидерът на ГЕРБ сравни журналистките с мисирки; многозначителните намеци на главния прокурор Иван Гешев към главния редактор на „Биловь“ Атанас Чобанов по време на интервю в Брюксел, както и обидите към групата журналисти при същата среща от страна на евродепутата Александър Йорданов; обвиненията на Валери Симеонов към Венелин Петков и Антон Хекимян от бТВ, че са премълчали информация.

„Репортери без граници (RSF) призовава българските власти да спрат да се опитват да сплашат журналистите в страната, подлагайки ги от началото на месеца на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на много висши служители“, отбелязва се в позицията.

„Тези атаки включват премиера Бойко Борисов, който оприличи журналистки на пуйки (за употребената от Борисов дума „мисирки“ не е намерен по-точен аналог в текста на английски на „Репортери без граници“ – б.р.) по време на пресконференция в София на 4 февруари, а след това, в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира поведението на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки възмущението на присъстващите журналисти“, припомнят от „Репортери без граници“.

„На пресконференция в Брюксел на следващия ден главният прокурор Иван Гешев се обърна към Атанас Чобанов, редактор на разследващия новинарски сайт Bivol. Вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, Гешев започва да му задава въпроси, които показват, че има информация за неговия личен живот. Статии, публикувани от Bivol, предполагат, че Гешев е участвал в съмнителни сделки. Чобанов беше наречен „дребен провокатор“ от българския евродепутат Александър Йорданов, когато журналистът попита за случай на корупция, в който се твърди, че е замесен един от колегите му. Българската прокуратура публикува тази вербална размяна в YouTube“, продължават с примерите от организацията.

„На 11 февруари заместник-председателят на българското Народно събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти от телевизионния канал bTV – Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и поиска прокуратурата да ги разследва, тъй като не са докладвали предполагаеми връзки между собственика на онлайн казиното Efbet и Васил Божков – бизнесмен, задържан наскоро по 11 обвинения. Защитавайки своите двама журналисти, bTV Media Group отговори, че „ролята на журналиста е да съобщава истината след проверка и разследване“.

„Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват“, казва Полин Адес-Мевел, главен редактор на RSF. „Европейският съюз не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим президента на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки“, добавя тя.

„България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, защото много медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите непрекъснато са подложени на тормоз. RSF вече изрази тревога за ситуацията в доклад за 2018 г. за разследваща журналистика в България, но изглежда, че нищо не се е подобрило. От 35-о място в световния индекс за свобода на печата на RSF през 2006 г., България вече е на 111-о място, най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС“, завършва статията на „Репортери без граници“.

БСП: Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта

Също днес в Народното събрание опозицията от БСП изчете остра декларация по темата. Депутатът Антон Кутев обърна внимание основно на поведението на Валери Симеонов, който не за първи път си позволява вербални атаки към журналисти.

„Във връзка с отправени обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов към журналисти от различни медии, ние, от БСП, изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България. Обвинения за корупция на публични личности, каквито са едни от най-популярните журналисти в България, трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправяни, защото в противен скучай се превръщат в клевета. А клеветата е описана в чл. 147 от НК и конкретно говори за „който … припише престъпление другиму“. Според българската Конституция доказването и на корупцията, и на клеветата са задължение на съда и преди решението на съда да е окончателно, би следвало да сме доста внимателни в употребата на тези определения. Друг е въпросът, че напоследък в българското общество е доста модерно обвиненията да се показват като крайни факти, без да са доказани, и тепърва имаме да видим за съжаление каква част от обвиненията, хвърлени към обществото, са верни, особено когато става дума за журналисти“, коментира Кутев.

„Зам.-председателят на парламента обвинява журналисти в корупция – престъпление, за което той е наясно, че те не са извършили. Корупцията е тежък проблем на страната ни през последните 30 години, но коренът на това зло безспорно се корени във властта, а не медиите. Простият анализ на ситуацията, направен вече от доста медии, показва, че няма никакво основание тези журналисти да бъдат заподозрени в извършване на каквото и да е престъпление. Което значи, че обвинявайки журналисти в престъпление, председател на партия от управляващото мнозинство се опитва да се намесва в редакционната политика на някои от най-големите български медии, като определя какво и кога трябва да публикуват“, добави депутатът от БСП.

Той посочи още, че „не за първи път представители на това управление се опитват да контролират медийното съдържание с меко казано недопустими мерки“. И припомни поведението на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който нападна журналиста от „Нова телевизия“ Виктор Николаев в ефир, а също така води дело срещу „Барикада“.

„И ако за Антон Тодоров това доведе до излизане от парламента, то за хора като Борисов и Симеонов очевидно не важат граници. Натискът над българските журналисти е многоспектърен, пъстър и често вулгарен, за засилване на ефекта. Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, ако не помагаше друго, близки до властта овладяваха цели медии. Пренебрежението и обидите са само малка част от средствата, които целят да осигурят спокойствие и комфорт на управляващите. Заплахите очевидно са на почит сред политическия ни елит и вероятно често вършат работа, съдейки по все по-ниските места, които заемаме по свобода на словото в България. Но отвъд много други примери, в тази посока ние бихме искали да ви обърнем специално внимание на конкретно тези заплахи срещу водещи журналисти, направени преди няколко дни от зам.- председателя на парламента Валери Симеонов.“

Според Кутев и БСП изречението на Симеонов „Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика“ заслужава „сериозен семантичен анализ“. „Първо е очевидно, че според председателя на една от управляващите партии прокуратурата „привиква“ някакви хора, в случая журналисти. И ако привикването все още може да мине за лингвистичен проблем, свързан с недопустим и бих казал нелеп израз, то идеята, че председател на която и да е партия в България обмисля да „праща прокуратурата“ някъде – вече е проблем на това, как работи българската демокрация. Особено когато този смел господин изпраща прокуратурата срещу журналисти. И когато това, както вече отбелязахме, е част от системни усилия за неглижиране и подчиняване на медийната среда в България“, каза депутатът.

„Уважаеми господа управляващи, арогантността и демократичното невежество нямат място в едно общество, което претендира за европейско развитие. Демокрацията и свободата на словото са завоевания на целия български народ и никой самозабравил се властник няма право да ги подлага на съмнение. Не може да „привиквате“ в прокуратурата журналисти, защото това нарушава Конституцията на страната, заедно с няколко закона и европейски регламента. Мен ако питате, не може дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Но със сигурност не може да управлявате европейска държава докато не разберете, че има ценности, които са толкова над личното ви его, че изобщо не можете да ги поставяте на съмнение. Не и в нашата държава! Не и в нашата демокрация! Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И всички го усещаме. Журналистите го виждат. И тези от тях, които все още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези ние трябва да защитаваме, а не да заплашвате. Господин Симеонов, цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти – какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, господин Симеонов не са медиите. Днес сериозен проблем пред българската демокрация сте вие“, завърши декларацията на БСП.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар