В категории:България

Само 4% от българите считат кабинета „Борисов 3“ за много добър

Макар на думи да подкрепят масово протестите, малцина заяявяват, че участват ефективно в тях

Едва 4 на 100 от българските граждани считат, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се справя „много добре“ с управлението на страната. Това показват данни от сондаж на „Галъп Интернешънъл“, проведен в периода 28 – 30 ноември.

Оценката „много добър“ е най-високата възможна в проучването на социолозите, като тя се споделя от 4% от анкетираните. Други 15% определят управлението като „добро“.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя „средно“ с управлението на страната. Що се отнася до негативните оценки – 26% намират управлението за „лошо“, а 21% го определят като „много лошо“.

Ако обобщим в две групи негативните и позитивните оценки, то положително отношение към кабинета „Борисов 3“ и парламентарното му мнозинство имат 19% от българите, а негативно – 47%.

Подобно и на друго скорошно проучване, данните на „Галъп“ показват голямо одобрение към протестите в страната в последните месеци. На въпрос „подкрепяте ли протестите срещу управлението“ 70% отговарят положително, а само 27% – отрицателно.

Противно на някои твърдения, най-вече идващи от представители на управляващите, според мнозинството протестите са спонтанни – така смятат 69% от анкетираните. Според 19% от хората „протестите са платени“, 4% ги намират за „криминални“, а 8% не могат да преценят.

Въпреки високия процент на одобрение и вярата в автентичността на протестите, едва 8% от хората отговарят, че в момента участват или са участвали в тях. 50% са тези, които казват, че „биха участвали в протести срещу правителството“, каквито в последните седмици има все по-малко и по-рядко след първоначалния ентусиазъм.

Обществото е разделено в очакванията си относно продължителността на мандата на настоящия трети кабинет на Бойко Борисов. Според 43% за първи път лидерът на ГЕРБ ще изкара пълен мандат до 2021-ва година. Общо 44% не мислят така, като от тях 29% смятат, че кабинетът ще издържи до евроизборите (през май 2019-та), а други 15% – до местните избори (есента на 2019-та).

Протестният потенциал в страната е сериозен, остава видим и това прави вероятни нови обществени недоволства, въпреки преминаването на текущата вълна на протести. Преобладава мнението, че протестите досега са били спонтанни. На този фон личи повишена критичност към управлението, поляризация на мненията и липсва ясна обществена увереност в пълен мандат на кабинета, обобщават от „Галъп Интернешънъл“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар