В категории:България

Ще бори ли ГЕРБ протестите с митинг?

Призовават Борисов да спре „анархо демокрацията“ и да вземе пример от Ердоган, Орбан, Путин и Тръмп

Свиневъди в подкрепа на правителството на Бойко Борисов през зимата на 2013 г.

Социалните протести в няколко градове срещу увеличените цени на бензина, предстоящото поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ и данъците за автомобили напрегнаха пропагандаторите на управляващата партия с тежки размисли по въпроса как да отговорят на предизвикателството.

Напънал се ГЕРБ и родил идея за… митинг. Засега това е предложението, около което се обединява сивото вещество на партията, гравитиращо около жълто-официозния сайт „Пик“.

Медията вече сгъстява краските около вероятните нови масови протести през уикенда със заглавия от типа: „Цялата истина за протеста на мутрите, с който Радев сваля Борисов. Килъри на ВИС и СИК стягат кървав пуч в неделя! Това пожела за народа си президентът на „блатото“.

„Почитаемият държавен глава вече се позиционира като център-нападател и идеолог на метежа срещу легитимната власт. Отговорен за последствията ще бъде именно той“, пише собственикът на сайта Недялко Недялков, а главната редакторка Звездомира Мастагаркова се обръща към премиера Бойко Борисов със съвет да призове поддръжниците си на митинг „по примера на силните лидери Путин, Ердоган, Орбан и дори Тръмп“. Според изданието, държавата трябва да усети силната ръка на истински лидер, „просто защото такава е народопсихологията на патриархалното ни общество и който я разбира, ще управлява пълноценно“.

В изпълнение на повелята репортери на „Пик“ явно са получили задачата да звънят на герберски авторитети с въпроса дали не смятат, че е редно да се организира митинг в подкрепа на правителството. Идеята намира отклик и вече се подкрепя от близкия до ГЕРБ коментатор Георги Харизанов, както и от депутатите Георги Марков, Тома Биков, Спас Гърневски и Вежди Рашидов.

„Когато има опити за фалшифициране на болки на хора, считайки, че ще се стигне до метеж, премиерът трябва да излезе на най-демократичното място – българският площад“, заявява Гърневски и обещава подкрепа от Пловдив за митинга. За действия в защита на конституционния ред призовава и ексдепутатът от СДС и настоящ народен представител от ГЕРБ Георги Марков, който през 1991 г. се бореше срещу приемането на Конституцията. „Има опит за анархо демокрация. Смятам, че е време ГЕРБ да мобилизира избирателите, които има, а те са един милион, и мирно, културно, но категорично да направи национален протест за защита на конституционния ред и на Борисов“, заявява известният симпатизант на модела „Орбан“.

Въпреки, че разпространява „оперативна информация“ за участие на криминално проявени в протестите, „Пик“ не се притеснява да търси подкрепа за идеята и от осъдения за изнудване Георги Харизанов, който е представен като „политически анализатор“. „Приветствам тази идея и дано да се осъществи“, заявява бившият шеф на „Напоителни системи“, според когото позитивен повод за митинга може да се намери в скорошното решение на Европейската комисия да свали наблюдението върху България в областите правосъдие и вътрешен ред.

Депутатът Тома Биков заявява, че сред гласувалите за ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече има доста хора, които са на ръба да излязат на улицата – „а случи ли се това, вече минаваме в друг етап“. Колегата му Вежди Рашидов пък цитира Макиавели, който е казал, че „властта се запазва с това оръжие, с което се опитват да я свалят“.

Намеренията на ГЕРБ да организират митинг в подкрепа на правителството бяха посрещнати в социалните мрежи със снимки и колажи от сходна ситуация през зимата на 2013 г. Тогава – в деня в който премиерът Борисов подаваше оставка след масови протести, на площада пред парламента се събраха негови поддръжници, сред които се открояваха гайдари от Банско, начело с кмета Георги Икономов, работници в чистотата, водени от собствениците на сметопочистващата фирма „Титан“, служители на строителната фирма „Агромах“, ръководители на Съюза на животновъдите и камиони с… прасета.

Междувременно тази нощ в Перник възникна напрежение между протестиращи и полиция. Градът се очертава като един от центровете на тазгодишните протести, тъй като много от местните жители работят в столицата и други градове и са силно зависими от транспортните разходи. Късно вечерта на 14 ноември граждани са обсадили общината и протестът им е приключил едва след като охраняващите сградата полицаи са изпълнили искането да свалят каските си. В града е била счупена и витрина на офис на ГЕРБ.

Напрежението ескалира след като по-рано протестиращи са били привиквани от полицията да подписват декларации, а служители на МВР са записвали номерата на автомобилите, участващи в протестния поход. През деня пък областният управител и кметовете на общините в областта излязоха с декларация срещу блокадите на пътни артерии. Те се пpoтивoпocтaвят нa „гpyбитe oпити зa cпeĸyлaции пo вaжнитe нaциoнaлни тeми и нaтpyпвaнeтo нa oбщecтвeнo нaпpeжeниe в пocлeднитe няĸoлĸo дни“. Освен от представителите на местната власт, почти всички от които са излъчени от ГЕРБ, декларацията е подписана и от Окръжна дирекция на МВР.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар