В категории:Свят

Световният капитал празнува победата на бразилския фашист Жаир Болсонаро

Обещанията на новия бразилски президент да разтвори широко вратите на страната за корпоративно разграбване стоплят сърцата на “международните инвеститори”

Жаир Болсонаро. Wikimedia Commons

Джейк Джонсън, Common Dreams

Докато жените, работниците, цветнокожите и хората с различна сексуална ориентация в Бразилия реагираха с ужас на избирането на фашиста Жаир Болсонаро за президент след една кампания, пропита с фанатизъм и милитаризъм, то западните корпоративни интереси и бизнес медии едва сдържат радостта си от победата на ултрадесния бивш парашутист, който обещава да разтвори още повече бразилските пазари за външни инвеститори, да ореже корпоративните данъци и да приватизира обществените услуги.

Макар да подчертава “хомофобските, расистки и женомразски изявления” на Болсонаро, канадската обществена медия CBC радостно декларира, че неговата победа над кандидата на Работническата партия Фернандо Хадад може да осигури свежи възможности за канадските компании, искащи да инвестират в богатата на ресурси страна, поради “силният му ангажимент към отворените пазари”.

“Това означава, че може би е добро време да си инвеститор в бразилски мини”, отбелязва Анна Пруса, бивш служител на Държавния департамент, която сега е анализатор във вашингтонския тинк-танк Wilson Center. Канадските бизнес интереси обаче съвсем не са единствените, които са позиционирани да се облагодетелстват от очакваното управление с железен юмрук на Болсонаро.

Преди изборите Intercept публикува материал, от който се разбира, че щатските бизнес елити също хвърчат от радост заради перспективата президент да стане Болсонаро, който по думите на един корпоративен директор – “може да ни осигури възможност за ръст и печалба”. Ентусиазирани от това, че Болсонаро е избрал обученият в Чикагския университет финансист Пауло Гедеш да оформя икономическата му политика, инвеститорите “са повече от щастливи да пренебрегнат авторитаристките му импулси и заканите за насилие”, отбелязва Intercept. “Гедеш обещава да разпродаде държавните активи, да ореже обществената пенсионна система, да ревизира данъчното законодателство и да дерегулира икономиката. Друг съветник на Болсонаро – Набхан Гарсия, заявява пред медиите, че новата администрация ще премахне глобите за фермери, нарушаващи правилата за опазване на околната среда в чувствителни зони като Амазонка”, изтъква още изданието.

Корпоративното въодушевление от възхода на Болсонаро към властта – станал възможен до голяма степен от хвърлянето в затвора на бившия президент и най-популярен политик в страната Лула да Силва въз основа на съмнителни обвинения за корупция, започна след като крайнодесният кандидат спечели първият тур на изборите в началото на октомври. Консервативният щатски бизнес ежедневник Wall Street Journal дори официално обяви подкрепата си за Болсонаро (което се вписва естествено в десетилетната традиция на изданието да застава с авторитета си зад десни авторитаристи и диктатури).

“Бразилските акции засенчват останалата част от света преди изборите”, отчете CNBC в навечерието на вота. След победата на Болсонаро с 10% пункта преднина, акциите продължиха да поскъпват, отразявайки радостта на инвеститорите от възхода на авторитарист, който е обещал да изкорми обществения сектор и да “даде карт бланш на полицията да убива”.

“Инвеститорите обичат Болсонаро. Но може ли той да отговори на очакванията?” питаше се Foreign Policy преди изборите. “Жаир Болсонаро изрича думите, които инвеститорите искат да чуват”, констатира Bloomberg след вота. “Следващият президент на Бразилия се зарече да намали дефицита, да изплати дълговете и да намали ролята на държавата. Това спомогна бразилските активи да продължат да поскъпват в понеделник, като курса на валутата се покачи с 1.5%, а фючърсите на индекса Ibovespa се покачиха с 4% в ранната търговия. Американските депозитарни разписки за бразилската държавна петролна компания Petroleo Brasileiro поскъпнаха със 7.1% преди отварянето на пазарите”…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар