Фотогалерия: Нов протест на майките на деца с увреждания

Недоволните граждани се събраха пред Народното събрание в София, а по-късно блокираха Орлов мост и бул. „Цар Освободител“. Протести имаше и в други градове в страната

Черният цвят се превърна в традиционен за протестите под надслов „Системата ни убива“. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

За осми път майки на деца с увреждания и поддържащи ги граждани протестираха против „системата, която ни убива“.

Няколко стотин души се събраха пред Народното събрание в София на най-голямото протестно събитие, а по-малки прояви имаше и в други градове на страната. След като останаха известно време пред парламента, недоволните граждани се преместиха на Орлов мост, който за известно време остана блокиран.

Протестиращите са недоволни, че няма развитие по законовите промени, за които настояват. Заедно с омбудсмана Мая Манолова, майките на деца с увреждания внесоха законопроект за личната помощ, изготвен от НПО-то „Център за независим живот“.

„Системата ни убива – системата е блокирала“ беше лозунгът на протеста днес.

Законопроектът беше редактиран на няколко пъти, в последния случай – от социалното министерство, но внасянето му в парламента беше блокирано отново след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, тъй като промените в този им вид продължават да предизвикват неразбирателство, скандали и недоволство в засегнатите страни.

Критични бележки към част от тях са отправени и от Министерството на финансите – най-важното ведомство, от което в крайна сметка зависи изпълнението на голяма част от заложените в законопроектите мерки.

Организаторите на днешния протест обвиняват лично премиера за това, че законопроектът им още не е приет, поради което Бойко Борисов беше основен герой на събитието пред парламента. Не липсваха и превърналите се в традиция черни тениски, знамена и балони.

От изказванията по време на днешния протест също така стана ясно, че острото противоречие между представителите на майките на деца с увреждания и национално представените организации на хора с увреждания изобщо не е преодоляно и засега няма изгледи това да се промени.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар