Ще устои ли етническият мир в Македония при провал на референдума?

Ниската избирателна активност на днешния вот край Вардара поставя под съмнение успеха на допитването и интеграцията на страната в ЕС и НАТО

Македонският премиер Зоран Заев гласува днес на референдума заедно със семейството си в своята родна Струмица. Снимка: vlada.mk
Македонският премиер Зоран Заев гласува днес на референдума заедно със семейството си в своята родна Струмица. Снимка: vlada.mk

На фона на данните за доста ниска избирателна активност на провеждащия се днес референдум в Македония все повече внимание привличат анализите какво да се очаква при провал на допитването.

Македонците трябва да се произнесат дали са за и ли против членството на страната си в ЕС и в НАТО и дали одобряват договора с Гърция за промяна на името на държавата им на „Северна Македония“.

Според данни на Държавната избирателна комисия на Македония, цитирани от Агенция „Фокус”, към 17 ч. до урните са отишли едва около 29% от избирателите. За да е валиден референдумът, трябва да гласуват 59% от тях или около 903 168 от общо 1 806 366 гласоподаватели. За да се считат за одобрени поставените въпроси, с „да” трябва да отговорят 50% плюс един от участвалите във вота.

Македонският премиер социалист Зоран Заев гласува още сутринта заедно със семейството си в своя роден град Струмица и обяви пред телевизионните камери, че вярва в успеха на допитването.

Но близкият до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопски в. „Република“ вече определи референдума като „фиаско“.

Референдумът има консултативен характер, а окончателното решение ще се вземе при гласуване в парламента, където готовността за „да” по поставените въпроси е достатъчно висока. Но провал на днешното допитване ще ерозира това депутатско мнозинство, допускат наблюдатели. Припомня се, че президентът Георге Иванов е противник на промяната на името на републиката и около него има доста силно ядро поддръжници на линията му. Те дори са обявили свой протестен митинг в Скопие днес след края на гласуването.

Руската информационна агенция РИА „Новости” публикува мнението на бившия македонски посланик към НАТО за периода 2001-2008 г. Нано Ружин за това как ще се отрази на обстановката в Македония и региона евентуален провал на днешния референдум. Според него при такъв сценарий е възможно покачване на междуетническото напрежение в републиката и блокиране на интеграцията към ЕС и НАТО.

„За Македония ще е добър резултат, ако излязат поне 700-800 хиляди избиратели и ако 600 хиляди от тях кажат „да”. Това ще е много добър сигнал за депутатите в парламента,” казва Ружин. Той също припомня само консултативния характер на допитването и изразява надежда, че в парламента няма да е проблем да се съберат две трети от гласовете, за да се приеме промяна в конституцията, която ще е необходима, за да се узакони новото име.

Но ако референдумът се провали, а после се окаже, че и сред депутатите не може да се постигне необходимото мнозинство, това „няма да е много добре” за Македония, смята Ружин.

„След като толкова представителен политически елит начело с канцлера на Германия Ангела Меркел, генералния секретар на НАТО Йенс Стортенберг и военния министър на САЩ Джеймс Матис се е изредил в страната, то при провал би възникнала негативна реакция, въодушевлението би се превърнало в разочарование и Македония би могла да изпадне в изолация. Ще се изпари желанието на НАТО и ЕС да продължат процеса на интеграция,” коментира македонският дипломат.

„Опасявам се, че ако този референдум се провали, може да се стигне и до нарушаване на баланса в междуетническите отношения. Албанците, които са за НАТО, съдейки по изявления на лидерите им пред медиите, ще започнат да се замислят по-сериозно за федерализация, за да се доближат до своята албанска общност в региона,” сочи Ружин.

Според него успешният модел за Македония е хем да форсира евроатлантическата си интеграция, хем да поддържа добри отношения с Русия и Сърбия. „Македония е прекалено малка, за да решава нещо сама, но, надявам се, може да послужи като модел за решения за други,” обобщава Нано Ружин.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар