В категории:България

„Гардиън“: Осъден трафикант на жени в българския „ВИП Брадър“

Британската преса обърна внимание на участието на Иван Главчев („Ванко 1“) в родното риалити. Кой е Иван Главчев и как поправката „Ванко 1“, защитавана от Татяна Дончева и Мая Манолова, доведе до предсрочното му освобождаване?

Кадър: „Нова телевизия“

Участието на осъдения за трафик на жени с цел проституция Иван Главчев в българското издание на „Биг Брадър“ предизвика интерес на британската преса.

Популярният като „Ванко 1“ рап изпълнител и осъден сутеньор беше един една от „ВИП“ фигурите, поканени за участие от „Нова телевизия“ в поредния епизод на един от най-популярните и обсъждани през годините риалити формати.

На 25 септември, след две седмици в шоуто и скромна обществена реакция на недоволство, Главчев напусна предаването, като решението му беше представено като „лично желание по здравословни причини“.

„Българския рапър, осъден за трафик на жени и деца и склоняване към проституция, обяви напускането си на шоуто „ВИП Брадър“ в България след протести от активисти за правата на жените. Участието на осъден трафикант в едно от най-популярните български предавания генерира малко медийно внимание. Все пак в последните дни обществената апатия беше пробита от оплаквания на зрители и активисти заради включването в шоуто на Иван Главчев, известен като „Ванко 1″, който през 2003-та година влиза в затвора по обвинения, че чрез наркотици е склонил 10 жени и един малолетен гражданин към проституция, след което е осъществил трафик из страни от Европа“, пише днес на своите страници авторитетния британски „Гардиън“.

Автор на материала е журналистът Андрю МакДоуъл, а статията е част от проекта „Модерното робство на фокус“ на изданието. В текста си МакДоуъл изтъква, че „Биг Брадър“ е едно от най-гледаните предавания у нас, като цитира данни, според които през 2016-та година 30% от населението е гледало шоуто.

От „Гардиън“ изпращат запитване до шведската компания Modern Times Group – собственик на „Нова Телевизия“, която излъчва „ВИП Брадър“ със запитване относно случая. В отговора на компанията е посочено, че Главчев е напуснал шоуто по лични причини, но „Нова телевизия“ ще промени стратегията си относно предаването.

В последния излъчен засега епизод на шоуто на 25 септември Главчев обяснява желанието си да напусне по собствено желание, като се аргументира с болки, причинени от остър гастрит, които не му дават възможност за пълноценно участие. Без излишно убеждаване, организаторите приемат аргумента на Главчев и го изваждат от шоуто.

„По повод получените оплаквания нашата местна компания преразглежда критериите за подбор на участници в подобни предавания, като наказателно осъждане за такива обвинения е изключително сериозно и компанията няма да включва повече фигура с подобни присъди в бъдещи шоута“, пишат от Modern Times Group до „Гардиън“.

„През 2003-та година Главчев е осъден на 12 години затвор, но е освободен предсрочно само 3 години по-късно съгласно спорни промени в Наказателния кодекс, приети след присъдата му, които критиците свързват с корупцията и манипулациите в съдебната система“, отбелязват от „Гардиън“.

Изданието посочва, че оттеглянето на Главчев от шоуто все пак идва след отворено писмо, подписано от членовете на неформалната общност на жени, пострадали от насилие, обединена от фейсбук групата „Не си сам(а)“.

Клуб „Не си сам(а)“ е самоорганизирана общност от жени, обединени за оказване на дискретна взаимопомощ срещу насилието от позицията на бивши и настоящи жертви на насилие, както и с обострена чувствителност по темата. Стремежът ни е да постигнем положителна промяна на меко казано нерадостната картина в нашата страна, а именно – всяка трета жена в България е жертва на насилие, при отчитане на безпрецедентен скок в броя на убитите от началото на годината.

На този наболял фон, през последните няколко дни наблюдаваме как в прайм тайм в национален ефир шоково е героизиран като VIP (много важна личност), доказан международен престъпник, с противозаконна дейност в България, Франция, Белгия, Испания.

Не искаме и не можем да представляваме всички жени, станали жертва на дейността на Иван Главчев. Но можем да се поставим на мястото на всяка една от тях, застанала пред телевизионния екран, за да бъде зашлевена от предоставената му на всеослушание трибуна за изразяване на “VIP” мнение срещу няколко хиляди лева хонорар за това какво е мястото на жените в обществото

Визитка на Ванко 1 за Вип Брадър – между 2:30 и 2:50 минута Иван Главчев изразява следното мнение: “Женско царство съществува само по книгите. Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота.”

Не искаме и не можем да бъдем лично отговорни за възпитанието на всяко дете и подрастващ, чието съзнание се сблъсква с явлението Иван Главчев и е без никаква цензура. Но можем да се поставим в ролята на будната гражданска съвест и да заявим категоричното си несъгласие с лансираните в национален ефир престъпни „примери за подражание“ по отношение на това как се става много важна личност.

Настояваме престъпният статут на лицето Иван Главчев да бъде изрично и широко огласен, а националният ефир да се явява неизменно пространство за критично разобличаване на насилниците, не тяхна високоплатена трибуна!

Призоваваме всички солидарни с каузата ни да предприемат съответни мерки съобразно своите отговорности и възможности. Подкрепете ни! Заедно срещу насилието!

Думите на Главчев, че според него „няма нищо срамно в това, че жената стои по-долу от мъжа“ също попадат на страниците на „Гардиън“, където е цитирана пострадала от насилие и активист за правата на жените Галина Лачева – член на „Не си сам(a)“. „Като оцелял от подобно престъпления се чувствам лично засегната. Но също така се радвам, че напускането на „Ванко 1″ е свързано с нашето писмо“, коментира Лачева.

Тя настоява пред британската преса, че е крайно време западното общество да разпознае хора като Главчев като симптоми, а не като основна причина. „Размерът на телевизионното време, предоставено на жертвите и оцелелите от насилие, в сравнение с това, дадено на подръжниците на хомофобия, расизъм и омраза към жените, говори само за себе си“, добавя тя.

В материала е цитиран и нашумелият член на Съвета за електронни медии Бетина Жотева, която преди година си позволи да заплаши журналист от „Барикада“ заради зададен въпрос. Жотева твърди пред „Гардиън“, че е човешко право на Главчев да бъде в шоуто, но намира за проява на „лош вкус“ той да бъде канен. „Проблемът е в идеята българското общество да наблюдава шоу, в което подобна персона е участник. Превърнало се е в тенденция престъпници да се канят по телевизията, защото българските журналисти смятат това за постижение“, твърди Жотева.

Изданието завършва своя материал с отчитането на факта, че България е една от страните първоизточник на трафик на хора в Европейския съюз според данни от Държавния департамент на САЩ. „В годишния си доклад за трафика на хора българската съдебна система беше критикувана за издаването на условни присъди на лица, осъдени за трафик на хора и заради това, че е направила достатъчно, за да защити потенциалните жертви“, заключва МакДоуъл.

Поправката „Ванко 1“

Поправката в закона е от 2006-та година и е извършена от 40-тото Народно събрание, припомня „Уикипедия“. С нея наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалява. След като е приета, поправката е наречена неформално „Ванко 1“, тъй като заради нея е пуснат от затвора осъденият на втора инстанция на 12 години рапър Иван Главчев.

Според наказателния кодекс и чл. 155 от него към момента на поправката, склоняването към проституция се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 3000 лева, с изключение на някои случаи в които наказанието е по-високо:

  • когато престъплението се извършва с користна цел, наказанието е затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 до 15 000 лева.
  • за принуда към употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лева.
  • когато престъплението по горната точка е извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, наказанието е от десет до двадесет години и глоба от сто хиляди до триста хиляди лева.

Поправката, която пуска Ванко 1 на свобода е точно в последната точка — тя вече се отнася само до предходната точка (т.е. когато е налице „принуда към употреба на наркотични вещества или техни аналози“), а не към целия член, както е преди промяната. Така на практика за престъпление, извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, НК не предвижда по-високо от обикновеното наказание, освен ако няма принуда към използване на наркотици. Поправката е добавянето на 4 букви и една цифра — „по ал. 4“ към алинеята която предвижда най-тежкото наказание, а ал. 4 е алинеята която се отнася за случаите при принуда към използване на наркотици.

Обвинявана за налагане на поправката е депутатът от БСП Татяна Дончева, тъй като, въпреки, че не е присъствала на първото заседание на правната комисия, когато поправката е отхвърлена, тя изрично иска прегласуването ѝ на следващото заседание. От друга страна, видно от архива на Народното събрание, законопроектът е внесен и мотивиран от настоящия омбудсман Мая Манолова (БСП), Яни Янев (НДСВ), Надка Балева (БСП) и Христо Бисеров (ДПС).

След като поправката влиза в сила, Ванко 1 е пуснат от ареста, тъй като той все още не е осъден на последна инстанция и според съда има вероятност излежаното вече от него време да се окаже повече от това, на което ще бъде осъден съгласно новия вариант на закона.

Според някои твърдения съдът нарочно е бавил делото, като е удовлетворявал искания на защитата то да бъде отлагано, за да се изчака очаквана от тях поправка в закона.

Заради същата поправка е пуснат и фолк певецът Кондьо Савов, също осъден за склоняване към проституция. Неговото наказание е намалено от 10 г. затвор и глоба от 100 000 лв. на 3 години затвор и глобата на 8000 лв.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар