В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: ГЕРБ и „Обединени патриоти“ също напуснаха парламента

„Щом те могат, и ние можем“, обяви Цветан Цветанов. В името на стабилността и европредседателството, същото решение от връх Шипка обявиха и Сидеров, Каракачанов и Симеонов

След като в последните дни от БСП и ДПС обявиха, че напускат Народното събрание, а днес това сториха и от ВОЛЯ, до подобен ход прибегна в крайна сметка и парламентарната група на ГЕРБ. „Действително щом те могат, значи действително и ние можем“, заявява председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в специално прессъобщение, изпратено по една случайност само до ПИК, БЛИЦ, „Телеграф“ и „Монитор“.

„И без това действително не вършим нищо съществено, а само си губим времето да се разкарваме до парламента и да се занимаваме с теми, които действително не касаят пряко живота на почти никого. Така или иначе, народът действително ще ни избере отново и без да идваме на работа“, добавя Цветанов, като се позовава на данните от ново проучване на изследователски център „Тренд“, според което 81% от хората у нас предпочитат него за зам.-председател на ГЕРБ, а Корнелия Нинова е едва трета със 7%. „Данните действително са категорични“, каза Цветанов, размахвайки лист с изследването пред учудената публика на премиерата на филма „Възвишение“.

Решението на ГЕРБ нямало да бъде ревизирано, въпреки приетата малко преди това оставка на доскорошния председател на парламента Димитър Главчев и замяната му с далеч по-спокойната, уравновесена, юридически и географски компетентна Цвета Караянчева, подчертава Цветанов. „Ние не сме някакви фурнаджийски лопати, да си сменяме мнението през един час“, посочва той, давайки за пример последователността на лидера на партията Бойко Борисов.

С малки букви накрая на съобщението Цветанов посочва, че ГЕРБ все пак ще се върнат в залата за гласуването на държавния бюджет, закона за концесиите и някои други ключови, но безинтересни законопроекти. „Призоваваме обаче журналистите да не идват“, помоли той.

Самият Бойко Борисов се появи в парламента преди оставката на Главчев, но в никакъв случай между посещението му и последвалите събития нямаше връзка, категорични са репортерите на ПИК и БЛИЦ. Думите им бяха потвърдени и от самия Главчев след оставката. „Не ми е оказван абсолютно никакъв натиск, взех решението напълно сам“, каза бившият парламентарен шеф. Солидарност с думите му чрез нарочна декларация обявиха Искра Фидосова, Антон Тодоров, Делян Добрев и около десетина бивши здравни министри.

Макар да съобщиха, че напускат именно заради Главчев, от БСП коментираха, че им е харесало извън пленарната зала и засега не смятат да се връщат в нея въпреки оставката му. „Ако ни питате за формална причина – ето ви една – искаме оставката на новоизбрания председател Цвета Караянчева заради изказвания със задна дата“, посочи Корнелия Нинова.

Между другото тя добави, че БСП се отказва и от настояването си за отмяна на плоския данък, без това да направи особено впечатление на журналистите или изобщо на когото и да било. „Данъците не са толкова важна тема, колкото какво е казал едисикой за едисикого едисикога“, заявиха в един глас програмните директори на БНТ, бТВ, Нова телевизия и Тянков фолк.

Малко по-късно, за да не останат по-назад, да напуснат парламента решиха и „Обединени патриоти“. Решението било взето на спешно заседание, проведено по патриотични причини на връх Шипка. „Стабилността е много важна за нас, не можем да я клатим, като се цепим от колектива. Предстои ни европредседателство, ние сме отговорни политици. Щом ГЕРБ напускат, напускаме и ние. Да живее (на три морета) България!“, заявиха Сидеров, Каракачанов и Симеонов.

В своята колонка в сайта на правителството Симеонов все пак сподели известни резерви към решението, но след като бил убеден, че става дума само за парламента, а не за кабинета му на бул. „Дондуков“ №1, той се успокоил. За да е сигурен обаче, Симеонов все пак пуснал обществена поръчка (и веднага я спечелил със своя фирма) за изграждане на ограда около сградата на Министерски съвет. Новината била посрещната с радост от Елена Йончева.

В крайна сметка решението и петте парламентарни групи да напуснат парламента, но без да свикват нови избори, било очаквано. Според анализаторите депутатите отдавна изпитвали дискомфорт, тъй като не можели да се уточнят дали са представители на 80-те или 20-те процента от българите, за които преди дни разказа популярният с оптимистичните си прогнози за бъдещето на планетата Иво Христов.

Най-развълнувани от последните събития се оказаха в централата на „Да, България“. „Сега е моментът ние да влезем в Народното събрание!“, написаха в тайна група в социалните мрежи представители на формацията, а лидерът на партията Христо Иванов лайкна коментарите им.

Потърсени за коментар, представители на Българското либертарианско общество обявиха, че Народното събрание по принцип има само една истинска задача – да запише в Конституцията, че данъците са кражба и да отмени всички други нейни членове и параграфи, които представляват недопустима регулаторна намеса в свободната воля на хората.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар