В категории:Общество

Харисън Форд с атака към политиците, които отричат науката (видео)

„Ние сме изправени пред нещо, което бързо се превръща в най-голямата морална криза на нашето време“, заяви актьорът по време на Глобалната среща за действие срещу климатичните промени и добави, че „бъдещето на човечеството е застрашено“

Снимка: Global Climate Action Summit

Звездата от „Индиана Джоунс“ Харисън Форд отправи неприкрито предизвикателство към Доналд Тръмп, призовавайки избирателите да „спрат да гласуват за политици, отричащи науката или по-лошо – които се преструват, че не вярват в науката в преследване на собствените си интереси”. Форд подчерта, че трябва да спре и „очернянето на науката” от страна на такива политици, a колегата му от „Междузвездни войни” Марк Хамил побърза да се съгласи с него:


Актьорът говори по време на Глобалната среща за действие срещу климатичните промени в Сан Франциско миналата седмица. „Те знаят кои са. Ние знаем кои са” – добави Форд в стил Хан Соло, избягвайки да спомене името на американския президент, който е най-очевидният повод за подобна критика. През годините Тръмп е заявявал, че глобалното затопляне е „понятие, създадено от и за китайците”, че правителството трябва да спре да харчи пари за такива „глупости” и да се фокусира върху намаляването на данъците.

Освен това Тръмп има дълга история от туитове относно снеговалежите над Ню Йорк, които според него опровергават доказателствата за глобално покачване на температурите. Негов виден последовател в България е екоминистърът Нено Димов.

„Ние всички, богати и бедни, могъщи и безвластни” – продължи 76-годишният актьор пред аудиторията от учени, активисти и политици – „ще страдаме от последствията от климатичните промени и унищожението на екосистемите. Ние сме изправени пред нещо, което бързо се превръща в най-голямата морална криза на нашето време – това, че онези, които носят най-малка вина, ще платят най-голямата цена.”

Снимка: Global Climate Action Summit

„Ако не променим пътя, по който сме поели, бъдещето на човечеството е застрашено“ – добави Форд, който е вицепрезидент на дружеството Conservation International, борещо за запазване на дивата природа – „Докато работите върху предизвикателството на климатичните промени, аз ви моля да не забравяте природата. Защото днес, унищожението на природата носи повече вредни емисии от всички коли и камиони на света. Можем да сложим соларни панели на всяка къща, можем да направим всички коли електрически. Но докато Суматра гори, ще сме се провалили. Докато дъждовните гори на Амазония се посичат и изгарят, докато защитените земи на племенните народи, на коренното население се присвояват, докато влажните зони и блатата се унищожават, климатичните ни цели ще останат недостижими и времето ни ще изтича.”

Актьорът призова да включим запазването на дивата природата в климатичните цели за всяка корпорация и държава, да инвестираме в мангровите и тропическите гори по същия начин, по който инвестираме във възобновяема енергия и да се захванем с изследвания върху възстановяването на горите, както изследваме възможностите за улавяне на въглерода.


След хладнокръвното си предупреждение, Форд не пропусна да влезе и в една от най-запомнящите си роли на учен-археолог, който не се стеснява да се изправи срещу заплахите на своето време, завършвайки: „Природата не се нуждае от хора, хората се нуждаят от природа, така че нека изключим телефоните си, да навием ръкави и да сритаме задника на това чудовище”.

Това не е първият случай, в който Харисън Форд издига глас в защита на науката и против хората, които водени от политически и икономически лични интереси „омърсяват и омаловажават солидното научно разбиране за причините и ефекта на човешкия натиск върху околната среда”. През миналия ноември по време на среща на фондацията Conservation International той заяви, че „сме изправени пред безпрецедентен момент в нашата история. Най-голямата заплаха днес не са климатичните промени, не е замърсяването, не са наводненията или пожарите. А това, че имаме хора на отговорни позиции, които не вярват в науката.”

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар