В категории:България

Износът на оръжия от България нараства с 20% през 2017 г.

Докато дебатът за бежанските вълни у нас клони около конспиративни теории за „нашествия“ и „завоеватели“, бумът на оръжейния износ, особено към конфликтни зони, бива системно пренебрегван.

Войните в Близкия Изток са като златна мина за българските оръжейни компании.

Бумът на оръжейния сектор в България е продължил и през изминалата година, става ясно от доклада на Комисията експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение, който предстои да бъде разгледан и одобрен в парламента. През 2017 г. от страната са били изнесени оръжия за 1.22 млрд. евро, като най-голяма част от осъществения износ е за Саудитска Арабия, Ирак, САЩ, Индия и Алжир.

През предходната година износът на оръжия от страната за пръв път премина границата от милиард евро след три години на интензивен растеж, свързан с войните в Близкия Изток и най-вече тази в Йемен, която предизвика невиждана хуманитарна криза и обвинения към Саудитска Арабия за военни престъпления. Това стана причина за много държави да спрат или ограничат износа на оръжия за кралството, като последна към тях тези дни се присъедини и Испания.

Мястото им се заема от страни като България, които са склонни да продават оръжие без да задават въпроси. На фона на кръвопролитната война, през миналата година българска делегация, начело с Бойко Борисов направи „историческо” посещение в Саудитска Арабия в момент, в който 87% от износа ни за кралството се дължеше на оръжията. Наскоро правителството обяви, че ще отдели 1.6 млн. лв. за откриване на българско посолство в страната.

Все още не е ясно каква част от износа през 2017 г. е бил насочен към Близкия Изток, тъй като не са публикувани приложенията към доклада на междуведомствената комисия, но през предходната година над половината сума от осъществените сделки идваше от този регион. Милитаризацията му носи сериозни хуманитарни последствия и предизвиква бежански вълни, които пряко засягат България, но правителството дава предимство на печалбите от оръжие. На този фон е странно, че в обществения дебат около бежанците преобладават конспиративни наративи за нахлуващи завоеватели, но не и явната връзка със собствените ни оръжейни продажби.

Техният бум в последните 4 години е безпрецедентен:

Вносът и трансферът на оръжия в България пък бележи спад от 523.7 млн. на 246.5 млн. евро през 2017 г.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар