ООН: Действията на Саудитска Арабия в Йемен са военно престъпление

„Казвате, че ви е грижа за децата? Покажете как!“ – с този призив се обърна към Саудитска Арабия генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. За съжаление, едва ли ще има реални последствия за Рияд в случай, че посланието не бъде чуто.

 

Деца обикалят останките на над 100 разрушени сгради в техния квартал в следствие от бомбардировките на водената от Саудитска Арабия коалиция
Деца обикалят останките на над 100 разрушени сгради в техния квартал в следствие от бомбардировките на водената от Саудитска Арабия коалиция

През изминалия месец Саудитска Арабия бе зачеркната от списъка на държавите, които директно заплашват с военните си действия цивилни, включително деца. Това решение, за някои спорно, за други направо скандално, предвид действията на Рияд по време на  гражданската война в Йемен, бе взето от ООН по финансови причини. Саудитците просто заплашиха, че ще спрат да плащат на организацията, а те плащат доста добре.

ООН се старае да минимизира позора си и затова генералният секретар на организацията Бан Ки Мун поиска от министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адил ал-Джубайр информация за това, как точно се гарантира неприкосновеност на гражданите по време на военните действия в Йемен. Toва се случва и във връзка с по-ранните твърдения на министъра, че докладът на ООН, според който саудитците са виновни за смъртта на 510 деца и за раняването на други 667, не отговаря на истината. Адил ал-Джубайр е категоричен, че ако саудитската армия или някой от нейните партньори „направи грешка“, тя се поправя и „операциите се провеждат при завишено внимание, за да се избегнат цивилни жертви и особено деца”.

Наред с това Адил ал-Джубайр твърди, че Саудитска Арабия винаги е спазвала човешките права. В същото време ООН поддържа становището, че коалицията, водена от Рияд (към която принадлежат и Бахрейн, Кувейт, Катар, Египет, Мароко, Сенегал и Обединените арабски емирства) е извършила в Йемен престъпления против мирни граждани, а някои от тях могат да бъдат окачествени и като престъпления против човечеството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар