В категории:Рикошет

Испания ще ревизира оръжейните си продажби за Саудитска Арабия. А България?

Правителството в Мадрид обяви намеренията си след шокиралия цял свят саудитски ракетен удар по училищен автобус в Йемен, убил и ранил десетки деца. София пък въобще мълчи за трагедията

Едно от децата, оцеляло от саудитския ракетен удар по училищен автобус в Йемен
Едно от децата, оцеляло от саудитския ракетен удар по училищен автобус в Йемен

Испанското правителство „ще ревизира условията” за продажба на испанско оръжие на Саудитска Арабия и на нейните съюзници, съобщи външното министерство в Мадрид, цитирано от испански медии. Министерството изразява и „загриженост” от бомбардировката, осъществена от оглавяваната от Рияд коалиция срещу автобус в Йемен, която причини гибелта на около 50 цивилни, повечето от които деца. В съобщението се подкрепя искането на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за независимо разследване на нападението.

Трагедията разтърси цял свят, въпреки че големите медии ѝ отделиха значително по-скромно място (а Фейсбук направо цензурира страшните кадри от мястото на удара), отколкото преди месеци на така и недоказаната уж химическа атака в предградието на Дамаск – Дума, приписана от „Белите каски” на сирийските власти и повлякла след себе си дори наказателни ракетни удари от САЩ.

Сега убитите йеменски деца, за чийто автобус Рияд продължава да уверява, че бил „легитимна цел”, уви, не стимулират никакви международни наказателни мерки спрямо саудитските власти, а Съветът за сигурност на ООН дори не подкрепи скромния апел на Гутериш за прозрачно разследване…

На този фон намеренията на Мадрид да ревизира оръжейните си сделки с Рияд определено правят впечатление, макар че и те са съвсем въздържани и умерени. Естествено, Испания има какво да губи, ако наистина реши да прояви принципност.

В. „Ел Паис” сочи, че след 2015-та, когато Рияд оглавява военната интервенция в Йемен, вече довела до над 10 000 жертви, в саудитска посока е заминало испанско въоръжение общо за около 925 млн. долара. Изданието уточнява още, че миналата година Саудитска Арабия е била най-големият клиент на испанската оръжейна индустрия извън ЕС и НАТО, получавайки продукция за над 270 млн. евро.

Говорим за голяма Испания, която въпреки кризата и с оглед излизането на Великобритания от ЕС реално е третата по тежест икономика в ЕС след Германия и Франция.

А сега да видим приноса на малка България, която, както всички добре знаем,  също върти активна оръжейна търговия със Саудитска Арабия. Алъш-веришът със средства за убиване вдъхнови и помпозно гостуване в Рияд на внушителна българска правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов в края на миналата година. И докато в други части на света се закриват български посолства уж поради липса на средства, кабинетът съвсем наскоро реши да отпусне 1,6 млн. долара за откриване на българско посолство в саудитската столица.

„Братството по оръжие” със Саудитска Арабия, за което „Барикада” вече е писала, изпълва именно с военна продукция над 87% от българския износ натам. По време на гостуването на Борисов в Рияд в. „Капитал” припомни, че ако през 2015 г. оръжейните ни продажби за саудитското кралство са възлизали на 90 млн. долара, то през 2016 г. те вече са стигнали 239 млн. евро.

И така, голяма Испания, която продава годишно на Рияд въоръжение за около 270 млн. долара, ще ревизира тези продажби.

А малка България, чийто военен експорт към Саудитска Арабия е на сходната сума от 239 млн. долара, няма никакви подобни намерения. Нейното правителство просто си мълчи. За официална София не съществува трагедията с ударения от саудитците училищен автобус в Йемен и загиналите и ранени десетки деца.

Ако отворите сайта на българското МВнР, ще видите 5 водещи новини. Първите 4 са илюстрирани с красиви снимки на външната министърка Екатерина Захариева в различни ракурси. Първата от тези информации съдържа полезни данни за комуникация за пътуващи в чужбина българи. Втората е честитка за професионалния празник на българските дипломати. Третата е за участие на министърката в работна вечеря в Брюксел с колегите ѝ от НАТО. Четвъртата е приветствие за поканата към Македония да влезе в НАТО.

Петата „новина” е по повод събитие отпреди месец – поздравление към участниците в успешната спасителна операция на децата, заклещени в наводнена пещера в Тайланд. Много човечно, много похвално. Но дали убитите деца от Йемен не заслужават поне същото състрадание?…

България не от вчера обича да се „снишава” при всички драматични международни ситуации, поставящи на изпитание интимността ѝ с нейните поредни големи или по-малки „братя”. Щеше да е смешно, ако не беше толкова унизително за всички нас, от чието име се осъществява това уж държавно управление.

Впрочем, дори и вън от нормалните човешки емоции, българското правителство пак е в голям конфуз покрай оръжейната си дружба с Рияд. Точно по време на миналогодишните прегръдки на премиера Борисов в саудитската столица Европейският парламент одобри поредната си резолюция с апел за ембарго именно върху доставките на въоръжение за Саудитска Арабия. Да не говорим за кампанията със същото искане, водена вече доста отдавна от влиятелни международни организации като Amnisty International, Greenpeace, FundiPau, Oxfam, които сега, след удара по училищния автобус в Йемен, форсираха още повече усилията си.

Е, къде е нашият „цивилизационен избор”?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар