В категории:България

Борисов обяви имената на потенциалните нови министри

Главен секретар на МВР, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-кмет и универсален зам.-министър заменят Радев, Нанков и Московски

Министър-председателят Бойко Борисов обяви пред медиите имената на трите фигури, които ще предложи на Народното събрание за заместници на подалите оставка заради трагедията в Своге министри.

Вътрешният министър Валентин Радев, регионалният Николай Нанков и транспорният Ивайло Московски подадоха оставки няколко дни след катастрофата, при която загинаха 17 души, а други все още се намират в тежко състояние.

За нов министър на вътрешните работи Борисов предлага настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов. Той е част от системата на силовото ведомство от 1991-ва година, бил е заместник-директор на СДВР, а от май 2017-та е главен секретар.

Министерството на регионалното развитие според премиера трябва да бъде поверено на Петя Аврамова – депутат от ГЕРБ, зам.-председател на ресорната парламентарна комисия и бивш зам.-кмет на Враца, както и областен управител. По професия Аврамова е инженер, депутат е в този и в предишните два парламента.

Министерството на транспорта най-вероятно ще бъде оглавено от настоящия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той е също така бивш зам.-министър на туризма във втория кабинет „Борисов“, ръководител е около една година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Освен имената на предложените за заместници, другата новина от брифинга на Бойко Борисов е, че коалицията е постигнала договореност да осигури нужното мнозинство, за бъде извършена смяната на министрите. В последните дни след трите оставки редица фигури от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обявиха, че не виждат вина за случая в Своге у Радев, Нанков и Московски и изразиха мнения, че няма да приемат оставките им.

„Не можем да кажем, че тримата министри имат вина, но не можем да се правим, че нищо не се е случило“, каза Борисов, цитиран от „Дневник“.

Така Радев, Нанков и Московски най-вероятно ще споделят съдбата на здравния министър Николай Петров, който единствен в крайна сметка беше заменен на поста си – от настоящия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

До подобен сценарии засега не се разви министерската кариера на Теменужка Петкова и Бисер Петков, които първо подадоха оставки, но след това бяха оставени на постовете си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар