Венесуела поиска от Интерпол „червена заповед” за арест на опозиционен депутат

Хулио Борхес, който от месеци живее в Колумбия, е обвиняван като съучастник в атентата с дронове срещу венесуелския президент Николас Мадуро. Обвинението се базира на показанията на друг опозиционен депутат – Хуан Рикесенс. Самият Мадуро отново повтори твърденията си, че покушението срещу него било разпоредено от експрезидента на Колумбия Хуан Мануел Сантос

Опозиционните депутати Хулио Борхес (вляво) и Хуан Рекесенс (в кадър от видео-показанията му). Снимка: noticiasaldiayalahora.co
Опозиционните депутати Хулио Борхес (вляво) и Хуан Рекесенс (в кадър от видео-показанията му). Снимка: noticiasaldiayalahora.co

Разпространен от венесуелските власти видеозапис с показания на арестувания преди няколко дни опозиционен депутат Хуан Рекесенс даде основание на Каракас да поиска от Интерпол „червена заповед” за ареста и на друг опозиционен депутат – известния с активните си международни контакти Хулио Борхес, който живее в Колумбия.

И двамата са обвинени в съучастие в извършения на 4 август атентат с дронове срещу венесуелския президент Николас Мадуро. Обвиненията се базират на показанията на друг уличен и заловен като пряк извършител на покушението – Хуан Карлос Монастериос. „Барикада” вече съобщи за видеозаписа с разказаното от него за другите организатори на заговора. Монастериос е координирал обучението на група младежи за боравене с дронове и експлозиви, проведено от април до юни т.г. във ферма на територията на Колумбия. Когато при едно от влизанията на Монастериос в съседната на Венесуела държава е възникнал проблем, той е бил решен с колумбийските власти след намеса на опозиционните венесуелски депутати Рекесенс и Борхес.

Въз основа на твърденията на Монастериос в Каракс бе задържан споменатият от него Рекесенс. Той е разпитан и показанията му са записани. В разпространения запис той потвърждава казаното от Монастериос, а именно, че самият той се обадил на Хулио Борхес в Богота по повод затрудненията с влизането на Монатсериос на колумбийска територия, и Борхес уредил въпроса с властите на страната.

Тези показания се изтъкват като свидетелство за съучастието на Рекесенс и Борхес в заговора и въз основа на това сега към Интерпол се отправя искане за „червена заповед” за арест и на Борхес.

Самият Борхес декларира от Богота, че всичко това било „фарс” и отрече да има отношение към случилото се на 4 август, повтаряйки тезата на опозицията, че събитията се използват от властите като повод за преследване на противниците ѝ. А сестрата на Рекесенс, която също е изявена опозиционна активистка, заяви, че брат ѝ бил дрогиран насила, за да даде такива показания.

Междувременно, по време на своя среща с генерали и адмирали, състояла се точно седмица след покушението, президентът Николас Мадуро отново повтори вече изказваните от него обвинения срещу експрезидента на Колумбия Хуан Мануел Сантос, който тази седмица сдаде поста на новоизбрания си приемник Иван Дуке. Според Мадуро атентатът бил „замислен в двореца Нариньо (колубмийския президентски дворец – б.р.) в Богота” и Сантос бил „издал заповедта” за организирането на убийството на венесуелския държавен глава. А като главен координатор на атентата Мадуро посочи Хулио Борхес, който според него „трябва да поеме отговорността пред историята” за това покушение.

По време на същата среща Мадуро спомена и Перу, където според него са се укрили част от замесените в заговора. Той призовава перуанското правителство „да залови тези терористи и да ги предаде на венесуелските власти съгласно международното право”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар