Разкрити са подробности за организаторите на атентата срещу Мадуро

В телевизионно обръщение венесуелският президент, срещу когото на 4 август бе извършено покушение с дронове, представи записи със свидетелства на един от арестуваните за терористичния акт. Стана ясно, че обучението за атаката е проведено в Колумбия и че е имало съучастие на двама опозиционни венесуелски депутати. Посочено е името на „мозъка” на операцията, който живее в Маями. Трима от атентаторите са били задържани от група обикновени жени от Каракас

Моменти от взривяването на дрон с експлозив пред президентската трибуна в Каракас на 4 август. Снимка: losandes.com
Моменти от взривяването на дрон с експлозив пред президентската трибуна в Каракас на 4 август. Снимка: losandes.com

Президентът на Венесуела Николас Мадуро разказа в телевизионно предаване във вторник вечерта подробности за организирания срещу него и цялата държавна и военна върхушка атентат. Терористичният акт бе осъществен със заредени с взрив дронове на 4 август, събота, в центъра на Каракас, на булевард „Боливар”, по време а честване на 81-годишнината от основаването на Боливарската национална гвардия. Президентът и официалните лица не пострадаха, но 7 военни бяха ранени.

Още вечерта в събота, няколко часа след нападението, Мадуро обвини като организатори на нападението венесуелската крайна десница, колумбийските власти и терористични кръгове сред венесуелската емиграция в Маями.

Пак още в събота разследващите обявиха за издирване седмина души – шестима мъже и една жена, като преки извършители на атентата. Скоро след това бе съобщено, че шестима от тях вече са задържани и дават показания.

В телевизионното си обръщение от вторник вечерта президентът разкри подробности за организаторите на атаката, за които вече се знае, че са били най-малко 11 на брой. Мадуро подкрепи съобщаваните факти със запис от показанията на един арестуваните – бившия сержант Хуан Карлос Монастериос, авиотехник. Беше излъчен видеозапис с разказа на Монастериос, чието лице бе замъглено. Той бе представен като „шеф на убийците и наемниците”, извършили покушението на 4 август.

Монасетриос е участвал и в атаката над казармата Парамакай в Централна Венесуела, организирана точно преди една година от полковник Хуан Кагуарипано Скот. Кагуарипано беше арестуван няколко дни след онова нападение. За Монастериос също има заповед за арест, но той се е укривал досега.

В записа, достъпен и на сайта на телевиция TeleSur, и в YouTube, Монастериос разказва, че през октомври м.г. с него се е сързал друг участник в атаката над казармата Парамакай – лейтенант Райдер Александер Русо Маркес, наричан Пико. Той му предложил да продължи антиправителствената борба, като събере и координира група младежи, готови да се обучават в управлението на дронове. По онова време Пико вече се бил установил в Колумбия.

Райдер Александер Русо Маркес (Пико). Снимка: albaciudad
Райдер Александер Русо Маркес (Пико). Снимка: albaciudad

По-късно, вече в началото на 2018-та, той посреща на колумбийска територия и Монастериос, като го посвещава в подробностите по плана за атака срещу президента на Венесуела. При тези контакти Монастериос общува и с Осман Алексис Делгадо Табоски, който също е бивш военен и е участвал в атаката над казармата Парамакай, а днес живее в Маями, САЩ, и се представя за финансист. Смята се, че той е бил „мозъкът” на операцията.

Осман Алексис Делгадо Табоски. Снимка: Resumen Latinoamericano
Осман Алексис Делгадо Табоски. Снимка: Resumen Latinoamericano

Обучението по боравене с дронове и експлозиви се провежда на колумбийска територия – във фермата Аталанта, район Чинакота, департамент Северен Сантандер, провинция Кукута (до границата с Венесуела). На участниците, които вече са се изявявали по време на антиправителствените безредици през 2014-та и 2017-та, са обещани 50 милиона долара и жителство в САЩ.

Междувременно Монастериос няколко пъти преминава от Венесуела в Колумбия и обратно с личната си карта, но при един от тези курсове колумбийските граничари го спират и му взимат документите за проверка. Той веднага се свързва с Табоски, който му казва да не се притеснява и че ще му помогне опозиционният депутат Хуан Рекесенс, който пък на свой ред е свързан с установилия се в Колумбия друг известен опозиционен депутат – Хулио Борхес. Рекесенс наистина насочва Монастериос към кого конкретно от колумбийските служители на границата да се обърне, за да го пуснат – към Маурисио Хименес – и въпросът се решава.

Дроновете за атентата е трябвало да пристигнат във Венесуела като пратка със самолет от Колумбия още на 3 юли с идеята атентатът да се осъществи още на тържествата по повод венесуелския национален празник 5 юли. Но пратката се забавя и затова операцията е отложена за 4 август.

В деня на атентата преките 7 извършители са се разделили на две групи и всяка от тях е оперирала с отделен дрон. Четирима от тях отиват в нает още 7 месеца по-рано офис в бизнес-центъра „Сипресис” край булевард „Боливар” и оттам пуска своя дрон – онзи, който бе взривен контролирано от силите за сигурност преди да достигне официалната трибуна. Дронът е бил зареден с експлозива пентаеритриттетранитрат, по-известен със съкратеното си наименонование PENT, както и с барут. Вкарани са били и метални елементи за по-голямо поражение. Именно тези елементи раняват седмината военни.

Другата група от трима атентатори се инсталира в черен шевролет в една от преките на булевард „Боливар”. Те пускат втория дрон, зареден с взрив С4, с барут и с метални елементи, който е отклонен от силите за сигурност и пада на козирката на жилищна сграда по съседство, където се взривява.

Мадуро разказа, силно развълнуван, че тази група атентатори, е била задържана от обикновени граждани, забелязали, че те вършат нещо нередно.

Ето думите на Мадуро: „Как бяха хванати ли? От народното разузнаване, от една група каракасчани, забелязали странното им поведение. Жени, които успяха да задържат терористичната група, вдигнала дрона от ъгъла на улица „Курамичате”, и които ги предадоха на властите. Искам да изкажа благодарност за тази народна смелост. Ето това се нарича битка на целия народ, който се сражава на всеки ъгъл, защитавайки правото си на мир”.

Беше съобщено, че атентаторската група от бизнес-центъра е успяла след атаката да потегли с кола към границата с Колумбия, но също е била задържана по пътя.

Венесуелският президент отново настоя колумбийските и американските власти да предприемат крути мерки срещу уличените в подготовката на атентата лица, намиращи се на територията на Колумбия и САЩ. Той посочи, че Каракас ще иска екстрадирането на тези лица. Мадуро се обърна персонално към новия колумбийски президент Иван Дуке, който встъпи в длъжност вчера, и към американския президент Доналд Тръмп, в чиято добра воля подчерта, че вярва, за да проучат те предоставените доказателства и да предприемат съответните стъпки.

Споменатият в показанията на Монастериос опозиционен депутат Хуан Рекесенс вече е арестуван в Каракас.

От опозиционния лагер се чуха обвинения, че другите ключови лица в заговора за атентата – намиращият се в Колумбия Райдер Александер Русо Маркес (Пико), както и живеещият в Маями Оман Алексис Делгадо Табоски, всъщност били агенти на венесуелското правителство, инфилтрирани в опозиционните среди. Тези твърдения бяха разпространени в социалните мрежи. Опозицията продължава да поддържа версията, че покушението на 4 август е било „автоатентат”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар