Ангела Меркел и Педро Санчес се съюзяват по мигрантската тема

Германия и Испания заедно с Франция и Португалия се стараят да оформят антиксенофобско ядро в рамките на ЕС, като в същото време се договарят да вдигнат до 130 млн. евро помощта за Мароко, за да възпира преселниците към Европа

Педро Санчес и Ангеа Меркел (крайните вляво) зазят из дюните на Доняна заедно с половинките си. Снимка: El Pais
Педро Санчес и Ангеа Меркел (крайните вляво) газят из дюните на Доняна заедно с половинките си. Снимка: El Pais

„Стигнахме вече дотам – да те критикуват дори тогава, когато кажеш, че един мигрант е човешко същество.” Тази фраза на германския канцлер Ангела Меркел цитира испанския в. „Ел Паис” в репортаж от разговорите ѝ в събота с испанския премиер Педро Санчес по мигрантската тема. Германия и Испания заедно с Франция и Португалия се стараят да оформят антиксенофобско ядро в рамките на ЕС, което ще бъде лансирано на предстоящия на 20 август пореден Европейски съвет. В този ключ бе и сегашният германско-испански диалог.

Меркел и Санчес обсъдиха проблема в компанията на половинките си по време на съвместен обед и работна среща в природния парк Доняна в Андалусия. Това е място, където не само кара отпуската си Санчес, но и където често акостират нелегални преселници от Африка. Впрочем, тази година техният брой е три пъти по-голям, отколкото миналата – и очевидно това е свързано с политиката на новото испанско правителство за повече отвореност към преселниците, която според доста наблюдатели вече превръща Испания в по-търсена от Италия дестинация за мигрантския поток през Средиземноморието.

Макар и от различни политически семейства, Меркел и Санчес се разбират отлично по въпроса с мигрантите. Всъщност социалистическото испанско правителство вече даде солидно рамо на Меркел на юлския Европейски съвет, където обеща в рамките на 48 часа да приема обратно всеки дошъл в Испания мигрант, опитващ се да влезе на германска територия. Макар и обещанието да е символично (през цялата 2017-та е имало само един такъв опит), то помогна на Меркел да преодолее кризата в собственото си правителство, където за малко не изгуби подкрепата на Християнсоциалния съюз именно заради мигрантския проблем. Случайно или не, гостуването на Меркел в Доняна съвпадна с деня, в който въпросният испански ангажимент влезе в сила. Това гостуване бе и несъмнен жест на подкрепа от страна на Берлин към новото соцправителство в Мадрид, с което може да се смята, че Меркел върна услугата на Санчес.

Двамата не само координираха възгледите и усилията си по мигрантския проблем, но и очертаха конкретни действия по същата тема. А те подсказват, че и в Берлин, и в Мадрид надделява схващането за решаването му под формата на неговото географско отдалечаване. Както Германия се договори с Турция да ѝ плаща, за да държи бежанците от Сирия на своя територия, така и сега се тръгна към подобен подход и спрямо Мароко – традиционен испански партньор, който има добри отношения и с целия ЕС.

Меркел и Санчес се разбраха съвместно да издействат от ЕС сериозно увеличаване на помощта за Мароко с цел задържане на мароканска територия на преселниците от Африка, насочили се към Европа. Мароко отдавна се жалва, че отпусканите му засега 35 милиона евро за тази цел са недостатъчни. Макар и на срещата в Донаня да не са били оповестени официално размерите на новата договаряна сума за Мароко, източници от испанското правителство са споменали пред „Ел Паис”, че се обсъждат 130 милиона евро, за които щяла да помогне и Франция.

Санчес заяви пред журналисти след срещата с германската си колежка: „Опитваме се да деблокираме европейски фондове, за да дадем повече възможности на Мароко”. А Меркел добави: „Мароко е ключов партньор, с който говорим не само за миграция. Също така искаме да засилим икономическото си сътрудничество. Германия ще даде своя принос. Действаме координирано с Испания. Много съм доволна, че споделяме с Испания еднаква гледна точка към общностната мигрантска политика”.

Парите за Мароко ще потекат по специален фонд за подпомагане на африканските страни. Последната дума формално ще е на Европейската комисия, но ако е налице подкрепата на Германия и Франция, това ще мине без проблем.

Освен Меркел, Санчес вече също започва да чувства вътрешен натиск по либералната си мигрантска политика. Изгубилата властта Народна партия е остър негов критик по всички теми, а напоследък все по-категорично му опонира и по казуса с преселниците. Новият лидер на Народна партия Пабло Касадо, който смени оттеглилия се от политиката експремиер Мариано Рахой, е привърженик на твърдото възпиране на мигрантските потоци.

В същото време Санчес е атакуван и от „своите” – най-вече от влиятелната премиерка на Андалусия, социалистката Сусана Диас. Преди 4 години именно тя реално му даде старт в голямата политика, подкрепяйки кандидатурата му за лидер на Испанската социалистическа работническа партия. През годините обаче Санчес и Диас влязоха в поредица от конфликти и сега кям тях се добавя и проблемът с мигрантите, защото Андалусия е най-силно засегната от преселническата вълна испанска автономна област. Поради това Диас е особено настоятелна за допълнително финансиране от Мадрид. Като особено болезнен тя периодично повдига казуса с непридружените от възрастни деца мигранти. В цяла Испания те са около 7000, а 36% от тях са именно на територията на Андалусия. Неслучайно и Санчес засегна темата след срещата с Меркел в Доняна. Той обеща, че правителството ще подготви споразумение за разпределение на средствата по тази линия между всички испански автономни области, провинции и общини.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар