„САЩ, свали маските!“, призоваха протестиращи пред американското посолство (снимки)

„Чичо Сам“ държи като кукли на конци джихадистите в Сирия и Близкия Изток, които сега ще насочи към Афганистан, обявиха недоволни от политиката на САЩ граждани

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Няколко десетки протестиращи се събраха на митинг пред американското посолство в София в знак на недоволство срещу случващото се на територията на Сирия, Близкия Изток и централна Азия в последните години.

Според събралите се граждани, основната вина за продължаващите кървави конфликти в региона е именно на САЩ в лицето на поредица президенти, администрация и служби.

Протестът беше организиран в социалните мрежи под надслов „Америка, време е да хвърлиш маските!“ с активното участие на Асоциацията на сирийците в България.

„Всички ние наблюдаваме това, което се случва в Сирия и знаем кой стои зад всичко това, защото то е очевидно. Но защо организаторите се крият? Време е да хвърлят маските си и да покажат истинското си лице. И затова ние тук и сега призоваваме главното лице да си признае, че зад всичко това стоят специалните служби на САЩ“, пишат организаторите.

Според тях днес, когато „в Сирия вече се връща мирният живот, кукловодите местят театъра на своите действия в централна Азия за промяна на съществуващото положение там“.

Те изразяват опасенията си, че на север в Афганистан провинциите Фарияб, Джаузжан, Кундуз, Тахар и Бадахшан се превръщат в „нов театър на военните действия“. „Америка, признай си и спри да поддържаш тероризма!“, настояват протестиращите граждани.

„Ние заявяваме, че САЩ след поражението си в Сирия, откриват нов театър на военни действия, нова гореща точка. Това сега е северен Афганистан и ние знаем от предишния си опит какво следва след това. Веднага ще тръгне нов, пореден, неконтролируем поток мигранти и първа под този удар ще попадне незащитена България. Именно това е заплаха за националната сигурност на нашата страна. Америка е длъжна да поеме отговорност за това, което се случва. Време е да спре да се занимава със спекулации. Време е Америка да хвърли маските и да спре поддръжката си за тероризма“, гласи още официалното съобщение за протеста.

Протестиращите носеха плакати с надписи „САЩ – спонсор на международния тероризъм“, „Вашингтон – кукловод на терористи и убийци“ и други. Пред американското посолство в София се появи и протестиращ, облечен като „Чичо Сам“ – националният символ на САЩ – който държеше като кукли на конци терорист от ИДИЛ и активист на „Белите каски“.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар