В категории:Свят

Как едно малко селце се превърна в център на палестинската борба

Израел се готви да разруши поредното бедуинско селище, с което ще разцепи окупираните палестински територии на две

Палестинци протестират срещу планираното разрушаване. Снимка: Reuters

Washington Post

Еид Джахалин е израснал като пастир на овце и кози по хълмовете на Изток от Йерусалим и никога не е очаквал някой ден да лобира из кулоарите на Конгреса на САЩ. Но 51-годишният човек прекара последната седмица правейки точно това, тъй като малката купчина колиби, които той нарича свой дом, е заплашена от разрушение от израелски булдозери.

Бедуинското селище Хан ал-Ахмар, населено от 173 души, може да изглежда скромно със своите домове, изградени от дърво и платнища и заобиколени с кошари за животни. Но стратегическото му местоположение го поставя в сърцето на десетилетния конфликт между израелци и палестинци.

Ако Израел срине селото и околните бедуински общности, за да разшири незаконните еврейски селища, както е планирано, палестинските територии в окупирания Западен бряг ще бъдат разделени на две части – едната от които ще е изолирана от евентуална бъдеща столица в Източен Йерусалим.

Жителите на Хан ал-Ахмар се борят домовете им да не бъдат съборени от десетилетия, но през май Върховният съд на Израел отсъди, че разрушаването е законно. През последните седмици Израел започна подготовката за разчистване на селището с булдозери.

Докато европейски държави като Ирландия, Франция и Великобритания разкритикуваха плановете, а хуманитарните организации обявиха принудителното преселване на жителите на селището за потенциално военно престъпление, Съединените щати не са коментирали.

Представители на палестинското самоуправление заявяват, че мълчанието на САЩ представлява зелена светлина за израелските действия – и че администрацията на Тръмп позволява на Израел да подрива правата им без дори слабо порицание.

„Те искат да убият и последната ни надежда за държава”, казва Джахалин. Бившият тракторист се срещна с близо 30 щатски конгресмени от двете партии по време на посещението си във Вашингтон. Пътуването му бе организирано от калифорнийската неправителствена организация Rebuilding Alliance.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност коментира пред Washington Post, че би било „преждевременно да се коментира течащия съдебен процес” и прехвърли въпросите към израелското правителство. „Като цяло ние се опитваме да окуражим и двете страни да създадат среда, благоприятна за преговори за всеобхватен и траен мир”, заявяват от институцията.

Израелски официални лица заявяват, че бедуините, номадски арабски племена, които от векове са кръстосвали пустинните региони на Близкия Изток и Северна Африка, са манипулирани от палестинските власти с политически цели. Те заявяват, че на жителите на Хан ал-Ахмар е предложена алтернативна локация в близост до йерусалимското предградие Аби Дис.

Жителите на селото обаче са решени да останат.

„Аз съм роден тук”, разказва Файсал Абу Дахук, 43-годишен пастир, докато стои под навес до училището на Хан ал-Ахмар, построено с финансиране от Европейския съюз. Повечето жители са от племето Джахалин, което израелските военни прогонват от пустинята Негев в началото на 50-те години. Бедуините от това племе са преселени в зоната на Кфар Асумим на Западния бряг през 1952 г., само за да бъдат преместени отново на сегашната си локация, когато там започва да се изгражда израелско селище.

През 1954 г. много от бедуините, останали на израелска територия, получават гражданство, но това не се отнася за преселените джахалини. Хиляди бедуини са служили в израелската армия, основно като съгледвачи, но дори в самия Израел бедуински селища биват разрушавани а жителите им – преселвани.

Бедуинското селце и извисяващото се на близките хълмове незаконно израелско селище.

Наложените от Израел ограничения отдавна са принудили бедуините да се откажат от номадския начин на живот, казва Абу Дахук. „Израел не ни позволява да се движим, по един или друг начин. Или е чрез военни зони, или чрез строеж на селища”. От мястото, където е седнал, се виждат червените покриви на израелското селище Кфар Асумим, основано през 1979 г. „На нас не ни е позволено да построим дори една стая от бетон”, казва той. Селското училище е изградено от гуми и кал, за да бъдат заобиколени ограниченията.

Израел счита Хан ал-Ахмар за незаконно, тъй като е изградено без разрешителни. По-голямата част от международната общност обаче настоява, че Кфар Адумим е селището, което е изградено незаконно. Жителите на бедуинското село заявяват, че никога не са имали шанс да получат разрешителни за строеж.

Бедуинската общност също така изтъква, че предоставеното от израелските власти алтернативно място за заселване е неподходящо, тъй като се намира в близост до бунище и няма достъп до пасища.

В своята битка бедуините спечелиха подкрепа и от един неочакван ъгъл – група от жители на Кфар Асумим. Статия в израелско списание за селището, публикувана миналата есен, е накарала тази група израелци да предприемат действия, разказва 56-годишният екскурзовод Езра Корман. Общо 41 жители на израелското селище представят пред съда писмо в подкрепа на бедуините, настояващо за решение, приемливо за семействата в Хан ал-Ахмар.

„Решихме, че искаме да им помогнем от гледна точка на човешките права. Ние знаем, че те са били тук преди нас. Те са наши съседи”, казва Корман. Подписалите петицията обаче са малцинство. През миналата седмица група десни израелци се събраха на хълм над бедуинското селище и демонстрираха в подкрепа на разрушаването му, развявайки израелски знамена.

Жителите в подножието на хълма вече се подготвят за най-лошото, след като израелските сили за сигурност обявиха района за затворена военна зона. На журналисти и активисти е забранено да влизат в селището, до което вече може да се стигне само чрез преход през околните възвишения. Жълти булдозери преминават край децата, играещи в под дърветата в двора на училището.

През миналата седмица жителите получиха глътка въздух, след като Върховният съд прие отделна петиция, според която израелските власти не са разгледали плановете на живеещите в Хан ал-Ахмар за тяхното селище. Съдът даде на властите срок до тази сряда да го направят. Друга съдебна заповед от понеделник отложи насилственото преселване на бедуините поне до следващата седмица.

Леви правозащитни организации настояват, че премахването на селището е равносилно на военно престъпление. Според международното законодателство заселването на собствено население в окупирани територии представлява военно престъпление. Говорителят на премиер Бенямин Нетаняху е отказал да коментира пред медиите, но израелските власти по принцип настояват, че правителствата по цял свят подменят предназначението на територии и местят население.

За жителите на селото, дългосрочното състояние на несигурност продължава. „Ние заспиваме уплашени и се събуждаме уплашени”, казва 44-годишната Тахер Абу Дахук, майка на четири деца. „Оставете ни на мира. Това е най-доброто място за нас”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар