В категории:Анализи / Свят

Работниците на Tesla плащат за големите обещания на Илон Мъск

Мъск е прословут с грандоманските си твърдения и амбициозни цели. Много работници в заводите му обаче казват, че той не само не изпълнява обещанията си, но и лидерството му създава притеснителна атмосфера

Макар развързаният език и прекомерно оптимистичните декларации на милиардера все още да възбуждат легионите му фенове и клиенти, много от заводските работници остават с усещането, че са се превърнали в съпътстващи щети. Снимка: Wikimedia Commons

Джулия Кери Уонг, Guardian.

Това бе “майсторски клас по емиционална интелигентност” и “силен урок за автентично, сърцато лидерство”, разпенено обяснява бизнес списанието Inc. Поводът е имейл, пратен от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск до всички служители на компанията, след като през май 2017 г. две отделни разследвания на Guardian и на организация за безопасност на работното място разкриха голямо количество наранявания в завода за елктромобили в Северна Калифорния.

“Думите не могат да изразят колко ме е грижа за безопасността и благополучието на работниците”, написа Мъск. “Отсега нататък ще искам всяко нараняване да се докладва директно на мен, без изключения. Виждам се с екипа по безопасността всяка седмица и искам да се срещна с всеки наранен възможно най-рано, така че да мога да разбера какво е нужно, за да подобрим положението. След това ще отивам на поточната линия и ще изпълнявам същата задача, която и пострадалия”.

Мъск, който е един Худини по отношение на отговорността, успя да извърти факта, че някои от служителите му са сполетяни от променящи живота им наранявания, и го превърна в лъскава медийна реклама за своето лидерство. Само да беше изпълнил тези обещания…

“Той не се е срещал с мен”, разказва Ричард Отиз, бивш заводски работни в Tesla, наранил се по време на работа през юли 2017 г. “Това е ПиАр, прах в очите”, казва друг текущ служител на фирмата, който също не е бил посетен от Мъск заради прищипани нерви на ръката. “Не се е срещал с мен, макар че инцидентът ми бе регистриран”, споделя трети служител, получил нараняване през октомври. “Ако наистина се срещаше с всички наранили се служители, щеше да прекарва тук половината година”, добавя той.

Дали Мъск някога е възнамерявал да застане зад думите си за среща “с всеки ранен” остава отворен въпрос. Но от разговори с над десет сегашни и бивши служители на Tesla се разбира какво е за работниците да имат шеф, чиито бомбастични обещания – към акционерите, потребителите и към тях – често остават неизпълнени. Макар развързаният език и прекомерно оптимистичните декларации на милиардера все още да възбуждат легионите му фенове и клиенти, много от заводските работници остават с усещането, че са се превърнали в съпътстващи щети.

Шестима от работниците, говорили с Guardian за тази статия, са се наранили по време на работа. Мъск не се е срещал директно с нито един от тях, нито пък е отивал на поточните линии, за да провери лично какво е да изпълнява задълженията им.

Говорителят на Tesla е заявил пред изданието, че Мъск се е срещал с ранени служители “многократно” и също многократно е работел на поточните линии. Компанията е предоставила имената на десет работника, които могат да го потвърдят. “Илон е в завода, на производствената линия, почти всеки ден” заявява говорителят за Мъск, който ръководи още две компании, базирани в Калифорния – SpaceX и Boring Company. “Значителна част от времето си той прекарва в директни разговори със служителите в производството – за това какви подобрения искат да видят и какви притеснения имат”, уверява говорителят.

“Работя тук от едва четири месеца и съм виждал Мъск четири или пет пъти. Почувствах се много добре, като го видях на линията”, заявява Джими Гуаджаро, който участва в производството на Model 3, но е нает не директно, а през агенция за персонал. Guardian е успял да се свърже с четирима от десетте служители, чиито контакти са предоставени от компанията. Тези четирима души никога не са се наранявали на работа, но всички са възхвалявали Мъск и са заявили, че са го виждали във фабриката.

Ортиз, който е изявен поддръжник на кампанията за синдикализиране във фабриката, заявява, че дори Мъск да беше пробвал работата на всеки ранен служител, това преживяване едва ли щеше да помогне на изпълнителния директор да проумее предизвикателствата и опасностите на тази работа. “Всеки може да прави всичко за един час. Трябва да го вършиш както го правим ние – по 12 часа на ден, шест дни в седмицата… да живееш живота, който ние живеем. Там идват изтощението и сълзите”, казва Ортиз.

Обещанието на Мъск да се срещне с всеки ранен работник съвсем не е единственият пример за изхвърляне. Изпълнителният директор е пословичен с преувеличените твърдения за бизнеса си – като например че е получил правителствено одобрение за изграждане на “хиперпуп” линия между Ню Йорк и Вашингтон (не е), като обеща тест драйв на напълно самоуправляваща се Tesla между двата бряга на САЩ до края на 2017 г. (не се случи) или като твърдеше, че производството на Model 3 ще достигне 5000 бройки седмично до края на миналата година (все още не е).

Според друг работник – имигрант, започнал работа в Tesla през 2017 г. – контраста между обещанията и действията на Мъск подсказват “липса на принципи”. “В моята страна имаме поговорка: дори врагът ти да е заек, трябва поне да признаеш, че има големи уши”, казва той. “Харесвам Илон Мъск… харесвам хора с големи мечти”. Работникът обаче добавя: “Винаги се изненадвам, че продължава да подхвърля цифри, които никога не сме можели да реализираме. Той излиза и казва как ще произведем толкова и толкова коли до еди-коя-си дата, но никога не сме успявали да го постигнем. Според мен един отговорен човек трябва да държи на думата си. Като служител на Tesla наистина се срамувам, когато изпълнителният директор говори публично”.

“Не мога да повярвам, че каза това”

Макар фабричните работници на Tesla вече да са се научили да приемат думите на Мъск с резерви, заявленията на милиардера – независимо дали разпратени по служебните имейли, или направени пред инвеститори, пресата и Twitter – все още имат голям отзвук на работното място.

През май 2017 г. Мъск праща писмо до всички служители на компанията, посветено на това “да постъпваме правилно“ – т.е. да сме деликатни относно малцинствата и “да не се държим като големи тъпанари”. Писмото беше припомнено година по-късно, когато Tesla бе ударена от поредица съдебни дела от служители за сексуален тормоз, дисктиминация на полов признак,  расизъм и хомофобия на работното място. (Tesla отрича всички нарушения). В едно от делата бе обърнато особено внимание на реплика от имейла на Мъск: “За да бъдем справедливи, ако някой се е държал тъпанарски с теб, но се е извинил искрено, е важно да стиснеш зъби и да приемеш извинението”.

Tesla защити имейла на директора с публикация в блога си, заявявайки, че противоположното на това да  стиснеш зъби и да приемеш извинението ще е “един студен свят, без прошка и сърдечност”. Но някои работници на Tesla приемат това писмо като зелена светлина за тормоз и дискриминация.

“Не мога да повярвам, че той каза това”, заявява един чернокож работник на Tesla, дошъл в компанията през октомври 2014 г. “Той отваря вратата за мениджмънта и “човешки ресурси” да действат по подобен начин. Работникът, пожелал да остане анонимен заради страх от уволнение, заявява, че се усеща третиран “като глупчо”, защото е чернокож. “Нещата, които са ми казвани тук, ме карат да се чувствам, все едно ме наричат негър. Не мисля, че цветнокожите трябва да стискат зъби, що се отнася до расови въпроси на работното място, както предлага имейлът на Мъск”, казва той.

Друг работник от завода на Tesla, Брантън Филипс, също заявява, че репликата на Мъск за “стискане на зъби” се използва като извинение за лошо поведение. “Никога не бих допуснал дъщеря ми да работи тук. Поведението е като в нощен клуб. Когато надзорниците забележат тормоз, предпочитат да не правят голяма работа от това. Всичките казват: Хей момиче, стискай зъби”.

Трети заводски работник, ветеран от армията на САЩ, потвърждава, че да се казва на хората да “стискат зъби” се е превърнало във “философия на отрицанието” за управата на Tesla. Той добавя, че е чувал други работници директно да наричат чернокожи “негър” с малки или никакви последствия. “Tesla е абсолютно против всякаква форма на дискриминация, тормоз или несправедливо отношение от всякакъв тип”, уверява говорителят на компанията, който отрича имейла на Мъск да е бил сигнал тормоза да не се приема сериозно.

Расистките обиди обаче не са единствения език, срещу който възразяват служителите. Тази пролет в две писма до служителите, както и в разговор с инвеститори, Мъск въвежда нов термин, за да опише проблем, който тегли надолу добрият кораб Tesla: “лепките”. “Броят на фирми подизпълнители, които използваме, наистина излезе от контрол, така че ще изчегъртаме лепките…. Вече имаме лепки върху лепките, така че предстои голямо отстраняване на лепки”.

Говорителят на Tesla заявява, че Мъск е имал предвид компаниите подизпълнители, а не служителите, наети по тяхна линия. Но каквото и да е било намерението на Мъск, думите му са интерпретирани като обида от страна на някои от стотиците работници, наети от Tesla чрез външни агенции за персонал.

“Когато големият лидер в завода използва подобна дума, за да описва хората, това позволява на други хора в компанията да мислят за тях така и да се отнасят с тях по съответния начин”, казва ветеранът, който е работил за Tesla през агенция за персонал в продължение на осем месеца, преди да бъде нает директно. Той сравнява това с реториката на Доналд Тръмп, който нарича определени държави в региона “лайняни дупки”, или с обидите, които щатските военни използват, за да дехуманизират вражеските войници. “Когато Илон Мъск нарича нископлатените работници лепки, мениджърите на свой ред започват да казват “махай се от тук, лепко”. През последната седмица чух тази дума повече пъти, отколкото през целия си живот”, казва работника.

“Основният износ са наранявания, а не коли

От Guardian са разговаряли и с инженер с голям опит от военния и цивилния сектор, започнал работа в Tesla през 2016 г. По думите му съвсем скоро е започнал да се чувства некомфортно със задълженията си като програмен мениджър. “Те се опитваха да натякнат, че ако искаш да работиш за компания, която ти дава достатъчно време, за да си свършиш работата, това не е място за теб”, казва инженерът, който вече е напуснал. “Свикнал съм да приемам работния процес като нещо добро. Но в Tesla дори времето, за което можеш да кажеш думата “процес”, се оказва твърде дълго”.

Според инженера, подобно на много от обикновените заводски работници, има директна връзка между агресивните прогнози на Мъск за производството и условията, в които те трябва да работят. Интервюираният инженер разказва, че за него и други служители стресът и дългото работно време са се превръщали в пречка да има какъвто и да е семеен живот. За други обаче работата в Tesla е донесла наранявания с огромни последствия.

“Само един ден в Tesla напълно промени живота ми”, разказва Марк Васкес, който през 2015 г. получава перманентно нараняване на гърба, докато работи в завода. Той е трудоустроен на длъжност с “леко натоварване”, за която се плаща значително по-малко – в резултат на което губи апартамента си. Наложило му се е да продаде много от собствеността си, за да свързва двата края, и все още страда от болки и изтръпване на краката. “Не излизам. Почти не се виждам с приятели. Депресиращо е да ме виждат в такова състояние. Не мога да вървя и десет минути, без да се задъхам и да трябва да седна. Когато пазарувам в магазина ми се налага да използвам онези електрически скутери, а не искам да го правя”, разказва той.

Друг заводски работник разказва как е трябвало да претърпи няколко операции заради синдром на карпалния тунел и тендинит в двете ръце – заболявания, които той отдава на работата с ръце, вдигнати над главата – по 12 часа на ден, шест дни седмично. “Ако бях по-мързелив, може би нямаше да имам такива наранявания”, казва работника, който все още страда от постоянни болки. Макар той все още да е служител на Tesla, споделя, че “леките” задачи, които му се дават, са унизителни и го карат да се чувства “като ученик, засрамван пред целия клас”.

Но 41 годишният работник не вижда много други възможности за себе си. “Проблемът е, че всичко, което умея да правя, изисква да използвам ръцете си, а вече не мога да го правя”, споделя той. Говорителят на Tesla разбира се защитава компанията и заявява, че “производството никога не е имало преимущество пред сигурността – и данните демонстрират това. През миналата година производството се увеличи с 20%, докато нивата на наранявания спаднаха с над 20 на сто”.

Мащабно изследване на Центъра за разследваща журналистика “Reveal” обаче хвърля сериозно съмнение около твърденията на компанията за нараняванията, които трябва да се докладват на регулаторите по безопасността на труда. Reveal са открили, че Tesla не вписва официално всички наранявания, поради което официалните доклади изглеждат по-добре, отколкото в миналото. Властите са започнали свое разследване по въпроса.

През последните месеци срещу Tesla са започнати три дела, в които се твърди, че компанията е нарушавала трудовото законодателство на Калифорния, включително като не осигурява на служителите изискваните в закона почивки. Tesla от своя страна твърди, че дори “отива отвъд” федералните и калифорнийските закони при осигуряването на храна, почивка и заплащане за извънреден труд на работниците.

“Многократно ми се е случвало да трябва да избирам между това да ям или да отида до тоалетната”, споделя един работник. “Не става въпрос за времето, в което си далеч от работа, а за времето, нужно да се презаредиш и облекчиш. Никой не може да работи на 100%, ако му се ходи до тоалетната”, добавя той.

Заводът на Tesla в Калифорния. Снимка: Guardian

На фона на натиска, дългите работни дни и други трудности в работата, фабриката се е превърнала в “перфектната смес” за наранявания, казва Филипс. “Няма значима култура на безопасност, и те притискат много силно младежите, за да вдигнат производителността. Това просто води до наранявания навсякъде”, казва той.

Ветеранът от армията формулира проблема по друг начин: “Фабриката поглъща алуминий, но основният износ са наранявания, а не коли”.

Въпреки увеличения медиен натиск за нараняванията, Мъск коментира проблема с обичайната си липса на сдържаност. “Ние вече сме далеч по пътя към постигане на нива на наранявания, които са наполовина по-ниско от средното за автомобилната индустрия”, заяви той по време на среща с акционери през юни 2017 г. Разследването на Revea обаче показва, че в крайна сметка нивата на наранявания през 2017 г. са били малко над средните за сектора.

На годишното събрание на акционерите тази година Мъск игра със същата карта, заявявайки, че компанията има “добра възможност” да постигне нива на наранявания наполовина на средното за индустрията през 2018 г. Когато един от акционерите му зададе въпрос за редовните неуспехи да постигне заявените цели, той отговори следното: “Това е нещо, в което се опитвам да съм по-добър. Аз съм доста оптимистична личност”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар