В категории:Икономика

Илон Мъск може да е „визионер”, но визията му не включва синдикати

Компанията му Tesla изисква служителите да подпишат споразумения за поверителност, които им забраняват да обсъждат условията на работното място

Илон Мъск. Снимка: Wikimedia Commons

Майкъл Ария, In These Times

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск напоследък се появява в повече новинарски заглавия от обикновено. Скоро след като магнатът излезе с твърдение, че е получил правителствено одобрение да изгради свръхзвукова жп. линия между Ню Йорк и Вашингтон, той влезе в публичен спор с основателя на Facebook Марк Зукърбърг относно бъдещето на изкуствения интелект. Мъск също така наскоро направи коментари във връзка с производството на новата електрическа кола на Tesla – Model 3. „Ще минем през поне шест месеца на производствен ад”, заяви той пред журналисти.

Не е ясно какво точно ще рече „производствен ад”, и вероятно трудно ще може да се разбере – защото от миналия ноември Tesla изисква служителите ѝ да подписват споразумения за поверителност, които им забраняват да обсъждат условията на работното място. Тази политика става обект на засилени критики от февруари насам, когато работници от завода на компанията в град Фермонт, щата Калифорния изразиха опасенията си във връзка със заплащането, безопасността и правото им да се синдикализират. Те се обърнаха за помощ към Профсъюза на автомобилните, аерокосмическите и селскостопански работници на Америка (UAW).

През миналата седмица част от тези работници отправиха конкретни искания. Група, наречена Организационен комитет на работниците в Tesla, прати писмо до членовете на управителния съвет на компанията, в което се настоява за подобрение на условията на безопасност и ясна политика за кариерно развитие. В писмото се цитират данни на Бюрото по трудова статистика от 2015 г.  – последната пълна година, за която е налична такава информация. „За тази година статистиката показва, че нивата на наранявания в компанията са по-високи, отколкото в дъскорезниците и кланиците. Инциденти се случват ежедневно”, се казва в писмото.

Комитетът също така обръща внимание на съпротивата на компанията срещу организирането на работното място. „Трябва да сме свободни да говорим и да се организираме, което ще е в полза на Tesla и всички работници. Когато повдигнахме този въпрос на управата ни бе отговорено с анти-синдикална реторика и действия”, се изтъква в писмото.

Първоначално въпросът с борбата за работническа организация в завода влезе в общественото внимание на 9 февруари, когато служителят Хосе Моран публикува статия по въпроса в Medium. В нея Моран изразява притеснения за безопасността и посочва, че няколко месеца по-рано шест от осемте души в неговия работен екип са били в отпуск заради работни наранявания. Той също така описва проблемите със заплащането в компанията. Според Моран, работниците в завода на Tesla печелят между 17 и 21 долара на час, докато в областта нужното за поддържане на жизнения минимум заплащане е над 28 долара. Моран описва как някои от неговите колеги пътуват по два часа до работното си място, защото не могат да си позволят да живеят близо до завода.

„Служителите на Tesla изграждат бъдещето – те вършат трудната работа за производството на електрическите коли и батериите, нужни, за да се намалят въглеродните емисии. Но на тях им се плаща значително под жизнения минимум за един възрастен и дете в нашата общност”, коментира Мария Ноел Фернандес, директор на местната група за защита на работниците Silicon Valley Rising. “Вярваме, че зелените работни места трябва да са добри, и че тези работници имат право да се организират и да защитават интересите на себе си и семействата си”, добавя тя.

В деня след публикацията на Моран, служители на компанията са раздавали листовки, сдържащи текста му между две работни смени във фабриката. Според оплакване на работници в Националния борд за трудови отношения (NLRB) това е накарало управата на завода да свика среща, на която на работниците е казано, че не могат да разпространяват информация по този начин, освен ако не е предварително одобрена от работодателя. В същото оплакване пред NLRB Tesla е обвинена в незаконно следене и сплашване на служители.

Статията на Моран и последвалите обвинения бяха приети достатъчно сериозно, за да бъдат коментирани директно от Илон Мъск. В имейл до служителите, цитирaн от Buzzfeed, Мъск заявява, че изразените опасения за безопасността не вземат предвид значителните подобрения, направени през 2017 г. Компанията излезе и с официално изявление, съдържащо същите твърдения. Данните на Tesla сочат, че през финансовото първо тримесечие има 52% спад на загубеното заради инциденти време в производството, както и 30% намаление на регистрирaните инциденти.

Мъск обещавa “наистина невероятно парти” за работниците след като Model 3 достигне масово производство. В добавка към забавата, се предвижда заводът да осигури безплатен замразен йогурт и увеселително влакче. “Ще стане страшно готино”, пише Мъск. Относно Моран, Мъск твърди, че той е платен от синдиката UAW, и че след като е проверил твърденията на служителя е установил, че те не са верни. По думите на Мъск “UAW не споделя нашата мисия”, и тяхната “истинска лоялност е към огромните автомобилни компании, където парите, които вземат от служителите като членски внос, са много повече, отколкото някога могат да вземат от Tesla”.

Това не е последният случай, в който Мъск използва подобен език по отношение на синдикатите. Шест месеца, след като Tesla придоби германската Grohmann Engineering, Мъск се сблъска с основния профсъюз на работещите в производството на метали IG Metall. Синдикатът се намеси с настояване Tesla да отстрани несъответствията в заплащането, тъй като някои работници получават заплати с 30% под договорените със синдикатите. Мъск изпрати писмо до работниците в Grohmann, с което им предложи еднократен бонус от 150 евро към месечната заплата и акции на компанията, вместо исканите от тях повишения на заплащането. “Не вярвам, че IG Metall споделя нашата мисия”, се казваше в писмото.

През месец май Мъск заяви пред Guardian, че Tesla е компания, която губи пари. “Това не е някаква ситуация, при която ние сме просто алчни капиталисти, които са решили да икономисат от безопасността, за имат по-високи печалби, дивиденти и такива неща”, увери тогава той. Два месеца по-късно Automotive News съобщи, че Мъск е бил най-високоплатеният директор в автомобилната индустрия през 2016 г., когато е упражнил опции за акции на стойност 1.34 млрд. долара.

Невероятният икономически успех на Мъск също така не е генериран точно по линия на неограничения свободен пазар. Според данни, публикувани от Los Angeles Times през 2015 г., компаниите на Мъск са облагодетелствани от държавни субсидии в размер на милиарди.

Независимо от това дали членовете на управителния съвет на Tesla се окажат възприемчиви към исканията на служителите, изглежда явно, че борбите на тези работници ще продължат още дълго.

Оставете коментар